Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Teátrális ütőzés humorral és némi iróniával
Teátrális ütőzés humorral és némi iróniával Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. július 29.

ImageVödrökön, hordókon és kukákon doboltak csövek, seprűk és mosófák felhasználásával a Strokes együttes tagjai. A zenekar hónapok óta járja Fejér megyét műsorával, ami mindenhol igen nagy sikert arat. Legutóbb Móron léptek fel, ahol humoros, lendületes, mozgalmas produkciójukkal és kivételes lelkesedésükkel elvarázsolták a közönséget.

 

Schneider Szilveszter, az együttes egyik tagja elmondta honlapunknak, hogy együttesük a soproni zeneiskola ütős kamara csoportjából nőtte ki magát. Ebben az intézményben tanultak mindannyian, majd továbbfejlesztették magukat. A csapatból ketten most is a zeneiskolában tanítanak ütőhangszeres zenét.

 

Image
.

Kezdetben klasszikus hangszereken is játszottak tradicionális muzsikát, de aztán olyan impulzusok érték őket, hogy elkezdtek ütni mindent, ami csak eléjük került, s a hétköznapi élet használati tárgyai közé tartozik.

Image
.

Schneider Szilveszter szerint fellépésükkor már a látvány is „elrettentő”, hiszen nemegyszer wc-csészéket, 200 literes műanyag vizeshordókat, ásványvizes flakonokat visznek fel a színpadra, ami már önmagában is megdöbbenti a „hétköznapi produkciókhoz” szokott közönséget. Aztán méginkább meglepődnek azon, hogy e tárgyakból még hangokat is ki lehet csikarni – sőt, kellemes muzsika jöhet létre általuk!

 

Image
.

És, hogy hogyan találnak rá a hangszerekre a zenészek? E folyamat állandó, s folyton folyvást újabb és újabb zeneforrásokra bukkannak rá: rendszeresen járnak méhtelepekre, építkezésekre, ahol selejtezések során „guberálnak” (jelenlegi műsoruk egyik fő alkotóelemét, a mosógépet is így szerezték be), valamint gazdaboltokat látogatnak, ahol addig hangolják a csöveket, míg a megfelelő szólamot meg nem találják.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Teátrális ütőzésük rendkívül lendületes, mozgalmas, és külön pozitívumát jelenti, hogy nemcsak a dallamvilágot, hanem magát a történetet és a koreográfiát is ők maguk találják ki. Egyszóval: örömzenélnek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >