Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Életbe lépett a vörös kód – figyeljünk fokozottan a hajléktalanokra és a rászorulókra!
Életbe lépett a vörös kód – figyeljünk fokozottan a hajléktalanokra és a rászorulókra! Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2024. január 09.
Életbe lépett a vörös kód jelzés tegnap 20 órától, és szombaton 8 óráig az ország egész területén érvényben is marad a figyelmeztetés a rendkívüli hideg miatt. Kérjük, fokozottan figyeljünk a hajléktalanokra és a hajlékkal rendelkező, de a megfelelő fűtést megoldani nem tudó családokra!

 



Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Magyarország egész területén az éjszakai hőmérséklet elérheti és helyenként meg is haladja a -10 °C-ot. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 65/E. § (3) bekezdése alapján Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a hajlék nélküli és hajlékkal rendelkező, de a fagyveszélynek kitett állampolgárok életének védelme érdekében 2024. január 8. (hétfő) 20:00 óra és 2024. január 13. (szombat) 08:00 óra között az ország egész területére kiadta a „vörös kód” figyelmeztetést.

A székesfehérvári Kríziskezelő Központ folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzéseket, és felkészültek a vörös kód életbe léptetésére. Ilyen esetben az utcai szolgálatot végző munkatársak figyelmeztetik a bizonytalan helyen éjszakázókat arra, hogy mi várható, folyamatosan járőröznek, segítenek, intézkednek, ha szükséges. A Kríziskezelő Központban bőven van férőhely, mindenkinek tudnak ellátást biztosítani, aki hajlandó bemenni – mondta el Zsabka Attila, a központ vezetője. A teajárattal folyamatosan szendvicseket és meleg teát, alapvető gyógyszereket, takarókat juttatnak el a hajléktalanoknak.

Fontos, hogy ilyen rendkívüli időjárási körülmények között mindannyian figyelemmel legyünk az otthontalan embertársainkra. Ha közvetlen veszélyben lévő, ellátatlan embert találunk, azonnal a mentőszolgálatot hívjuk, hiszen ezzel az életét menthetjük meg! Egyéb esetben az Utcai Szociális Szolgálat értesíthető az éjjel-nappal hívható +36 20 957 94 10-es telefonszámon.

A szociális ellátórendszer egésze kiemelt ügyeletet tart ebben az időszakban. Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője arról adott tájékoztatást, hogy ők a székesfehérvári járás területén figyelik a hajlékkal rendelkező, de a fűtést csak nehézségekkel megoldani tudó családokat és rászorulókat. Ha bárki saját környezetében tud olyan családról, személyről, akinek segítségre lehet szüksége a rendkívüli hideg miatt, kérik, hogy a 06 80 696 011-es készenléti ügyeleti számon vegye fel intézményükkel a kapcsolatot.

Vigyázzunk, figyeljünk egymásra!

 
< Előző   Következő >