Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Ahol a míves munkák mellett barátságok is születnek – szakkörök és kiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. január 18.
Megnyílt és január 26-ig látogatható az a nagyszabású népművészeti kiállítás, amely a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szakköri alkotásaiból ad ízelítőt. Szőttes, varrottas, gyöngyfűzős, nemezes, kosárfonó és még számos, egyéb technikával készült míves munka várja az érdeklődőket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az Egyesület a műhelyfoglalkozások mellett idén is több rendezvényt tervez, újdonságként lesz mézes nap, és készülnek a jubileumi 20. Tűzzel-Vassal Fesztiválra is.

 


A Fehérvári Kézművesek Egyesülete folyamatosan fejleszti, bővíti tevékenységét, ennek köszönhetően szépen gyarapodott a szakkörök száma az elmúlt években. Mint azt Dobrovitz Klára vezetőségi tag, szakkörvezető kérdésünkre elmondta, 11 évvel ezelőtt 4 szakkörük volt, ma már 13 felnőtt és 1 gyermek foglalkozást működtetnek. Az Asszonyműhely, a bútorfestő, a vászonszövő és a gobelin mellé időközben „betársult” a kosárfonó, a gyöngyfűző, a csipkeverő, az üvegékszer-készítő, a gyapjúszövő, a nemezelő, a textilkönyv-készítő, a fafaragó és a bőrműves műhely. A fejlődés a Csoóri Sándor Alaphoz 2018-ban benyújtott, sikeres pályázatnak köszönhető. Közben az egyesületi létszám is szépen növekedett, a szervezetnek jelenleg 122 tagja van, közülük százan hozták el alkotásaikat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban megnyílt Mesterek és tanítványok című kiállításra.

Az Egyesület tavaly ünnepelte fennállásának negyedszázados évfordulóját, és mint minden évben, idén is színes programösszeállítással készül. Tavasszal lesz többek között medvenap, újdonságként terveznek mézes napot is, és különleges lesz a szintén jubiláló, országos hírű Tűzzel-Vassal Fesztivál, melyet huszadik alkalommal rendeznek meg.

A kiállítók között szerepel Zsiga Bea egyesületi tag, aki mindenfajta kézművességet kipróbált már, tagja több szakkörnek és a tárlaton is többféle míves alkotását mutatja be. Ahogy ő fogalmaz, gyakorlatilag „mindenevő”, nincs kifejezett favorit. Fontosnak érzi, hogy a közhivatali munkája mellett rendszeresen szakítson énidőt azokra a régóta szeretett és vágyott elfoglaltságokra, melyek teljesen kikapcsolják, megnyugtatják. A rendszeres szakkörlátogatást még a COVID előtt kezdte el, szeret újdonságokat tanulni, és – ahogy meséli – a szakkörvezetők mellett a tagtársaktól is sok olyan dolgot elsajátít, melyeket az élet különböző területein hasznosíthat. Emellett a műhelyek komoly közösségformáló erőt is képviselnek, hiszen jó kis csapatok jönnek össze, a munka közben folyamatosan zajlik a baráti csevegés a foglalkozásokon és a nyári táborokban egyaránt, így az alkotások mellett értékes emberi kapcsolatok is születnek.

A Mesterek és tanítványok című kiállítás 2024. január 26-ig látogatható. A szakkörökkel kapcsolatos további információ a https://fehervarikezmuvesek.hu/ oldalon olvasható.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >