Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A halhatatlanok birodalma és a jádepáncél
A halhatatlanok birodalma és a jádepáncél Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK, SZIKM   
2024. január 25.
Ünnepélyes keretek között nyílt meg „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című kiállítás kedden Székesfehérváron. A Csók István Képtárban látható, egyedülállóan gazdag, több mint száz darabos kollekció legimpozánsabb darabja egy uralkodói jáde halotti páncél, amelyet összesen 1460 darab jádelapból állítottak össze aranyszálak segítségével.

 

 

Ünnepélyes kereketek között nyílt meg Székesfehérváron „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora”. A mindennapokat, a temetkezési szokásokat, az uralkodókat szemlélteti a Szent István Király Múzeum legújabb kiállítása, mely az ókori Kína kincseit vonultatja fel. A Csók István Képtárban tartott megnyitón köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Tegnap a magyar kultúra napját ünnepeltük, ma pedig, ennek a kiállításnak köszönhetően az egyetemes kultúra ünnepe van Székesfehérváron - hangsúlyozta a polgármester, aki köszöntőjében az együttműködést, az egymás kultúrája iránti nyitottságot emelte ki. „Komoly konfliktusok feszítik szét ma a világot. Ezek jelentős része már akkor elkerülhető lenne, ha a nemzetek igyekeznének megismerni egymás kultúráját, és nemzeti értékeiken keresztül megtanulnák a másikat megérteni, értékelni, tisztelni. Ha ez megtörténne, a felmerülő konfliktusokat egyszerűbb lenne tárgyalóasztal mellett rendezi. Úgy vélem, ez a mai nap, az együttműködésben megvalósult kiállítás megnyitója valójában egy üzenet a világnak a párbeszédről, az egymás iránti tiszteletről. A több mint ezeréves történelmére büszke városban nyíló tárlat egy többezer éves kultúrába enged betekintést, amelyből jól látszik, hogy az idő a tapasztalaton túl bölcsességet is ad, amely a mindennapok kihívásaiban nyújt segítséget.” – zárta köszöntőjét a polgármester.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója a nemzetközi kapcsolatok szempontjából példaértékűnek nevezete a tárlatot. „Három kiváló kínai partnerintézmény: a Shanghai Múzeum, a Xuzhou Múzeum és a Chengdu Régészeti Intézet, valamint három hazai partner, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Back&Rosta Kft. összefogásával jöhetett létre ez a kiállítás, mely számunkra a magyar-kínai partnerség ünnepe is egyben.” Az ókori Kína kincsei - A jáde császárok kora megmutatja a kínai kultúra gazdagságát és szépségét, és hozzájárul a két ország közötti kölcsönös megértés és barátság elmélyítéséhez. A főigazgató hozzátette, a Szent István Király Múzeum az utóbbi években hagyományaihoz hűen igen jelentős időszaki kiállításokkal büszkélkedhet, melyek sorába jól beilleszthető ez a tárlat. Reményét fejezte ki, hogy ez is nagy érdeklődésre tart majd számot a közönség körében is.

Kína és Magyarország földrajzilag messze van egymástól, de baráti kapcsolataik hosszú múltra tekintenek vissza. Wang Wanchun, a Shanghai Múzeum Igazgatóságának igazgatóhelyettese beszédében kiemelte: „Számunkra nagy öröm, hogy a ma megnyíló kiállításon több mint száz lelettel és kulturális ereklyével mutatjuk be a Han-dinasztia nagyságát, a kínai civilizáció kulturális örökségét, és tovább írjuk a selyemút menti országok kulturális cserekapcsolatainak újabb fejezetét.” Mint mondta, a Shanghai Múzeum Kína egyik legnagyobb és legjelentősebb múzeuma, mely igazán széles nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező intézmény lévén fontosnak tartja, hogy olyan ablak legyen, amelyen keresztül a világ látja Kínát, és amelyet át Kína is látja a világot.

A magyar múzeumokkal való baráti kapcsolatokat 2017-ben a múzeumban megrendezett Sissy hercegnő kiállítás indította el. A tavalyi évben elindított China 100 vándorkiállítás - ennek keretében érkezhettek hazánkba az ókori Kína kincsei - egy olyan innovatív, globális kezdeményezés, amely elősegíti a kulturális cserekapcsolatokat és a kölcsönös tanulást. „Legyen a kultúra és a művészet, ami összeköt minket.”

2024-ben ünnepeljük a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját, és ennek kapcsán született meg ez a kiállítás - tájékoztatott Zhang Wei, a Xuzhou Városi Kulturális, Műsorszolgáltatási, Televíziós és Turisztikai Hivatal helyettes vezetője és Igazgatósági tagja. Mint elmondta, a kínai civilizációnak 5000 évre visszanyúló történeti hagyománya van, városuk 2600 éves történelemmel bír.  Múzeumuk most Magyarországra hozott tárgylistájában egy teljes halotti jádepáncél is szerepel. Ez utóbbi igazi szenzációnak mondható, a Nyugati Han-korra (Kr. e. 206- Kr. u. 8) datálható és a Chu fejedelmi sírok egyikéből származik.

Dr. Rosta Miklós, a Back és Rosta Kft. ügyvezetője, a kiállítás együttműködő partnereként örömét fejezte ki, hogy Székesfehérváron valósult meg ez a kiállítás. „Úgy tűnik, hogy két nagyon távoli kultúra találkozik ebben a kiállításban, de ez nem teljesen így van. A magyar egy befogadó, toleráns, nyitott kultúra. Ezek az értékek azok, amelyek biztosítják, hogy a magyarság fent tud maradni a Kárpát-medencében. Ugyanezek az értékek jellemzik a kínai kultúrát is, valamint, hogy szeretnék megmutatni magukat, történelmüket a világnak. Székesfehérvár remek helyszín erre. Hazánk legősibb városa a jelen Magyarországának egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági központja, ahol a hagyomány és az innováció egyaránt érvényesül, csakúgy, mint a kiállításban együttműködő kínai partnereknél.” – tette hozzá.

A köszöntőket és beszédeket követően a Székesfehérvári Balett Színház mutatta be az erre az alkalomra készült produkcióját, majd kurátori tárlatvezetést tartott Fajcsák Györgyi. A kínaiak úgy vélték, hogyha valaki meghalt, akkor a testében lévő két lélek közül az egyik a testben marad (po lélek), a másik pedig a fejtetőn keresztül kilépve elindult a halhatatlanok birodalmába. A testben maradt lélek konzerválására és jól tartására született meg a jádelapokból összeillesztett ruha, mely a teljes testet fedte, beburkolta. A jádepáncél a test konzerválására született, és csak a legelőkelőbbeket, az uralkodókat illette meg - mondta el a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója.

Elhangzott, hogy a Székesfehérváron látható, aranyszálakkal összekötött jádepáncél a Han-korból származik, amelyet a Kelet- és Dél-Kínában virágzó Chu állam egyik uralkodójának vagy feleségének a sírjában tárták fel (Anhui tartomány, Xiaoxian megye). Csak a királyi előkelőségeket illette meg az aranyszállal összevarrt jáde halotti öltözet viselésének joga. A jádepáncél 1460 darabból áll és a jádelapok összeerősítéséhez 958 gramm aranyat használtak fel. A kínai előírások szerint az állam egyszerre csak egy jádekőből készült, évezredes, a császári temetkezések során használt páncélt adhat ki külföldi múzeumoknak. Ez a páncél most Székesfehérváron látható.

 

Az ünnepélyes megnyitót követően a nagyközönség számára is megtekinthetővé vált az ókori Kína kincseit felvonultató kiállítás, mely egészen 2024. június 28-ig lesz látogatható a Csók István Képtárban, hétfőtől vasárnapig 10-18 óráig. A nyitvatartásról, a jegyárakról és a kedvezményekről a www.szikm.hu  oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >