Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Békesség, nyugalom, csend – pénteken nyílik Sándorfalvi Sándor emlékkiállítása
Békesség, nyugalom, csend – pénteken nyílik Sándorfalvi Sándor emlékkiállítása Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2024. január 26.
Sándorfalvi Sándor születésének 110. évfordulóján kiállítással tisztelegnek az egykori fehérvári alkotó, a Székesfehérvári Művészek Társaságának egyik alapítójának emléke előtt. A Szent István Király Múzeum – Pelikán Galériában január 26-án, pénteken 18 órakor nyílik a Sándorfalvi Sándor 110 – emlékkiállítás, amelyet Revák István festőművész, a tárlat kurátora nyit meg.

 

 

„Lehettem talán nyolc éves, amikor szülőfalumban, Pencen élt egy tanító, aki a nyári szünetben mindig festegetett. Gyakran arra ténferegtem, s elnéztem ahogy dolgozik. El is határoztam, hogy én is olyat fogok alkotni, mint ő. (…) Érdekelnek a szeretettel foglalkozó témák, a természet: a vizes tájak, az erdők, a Balaton, a Duna. (…)” – mondta Sándorfalvi Sándor 2004-ben a 90. születésnapja kapcsán adott interjúban. „Szeretem a békességet, a nyugalmat, a csöndet. Remélem, mindezt boldogságot árasztó színeimmel is visszaadom.”

Erről most egy újonnan nyíló tárlat keretében megbizonyosodhatnak a művészetet kedvelők, hiszen január 26-án, pénteken 18 órakor nyílik a Sándorfalvi Sándor 110 – emlékkiállítás. A 110 éve született festőművész alkotásait Revák István festőművész, a tárlat kurátora ajánlja majd a jelenlévők figyelmébe a Pelikán Galériában.

Sándorfalvi Sándor 1914-ben született Pencen és 1953-tól élt Székesfehérváron. Nyugdíjazásáig a városi közigazgatás tisztségviselője volt, eközben, évtizedeken át kitartó önképzéssel, szabadiskolák tagjaként sajátította el a festészet tanulható részét, a többit a tehetsége adta hozzá. Így vált idővel a tanítványból mestereivel Áron Nagy Lajossal, Pallay Józseffel, Ballagó Imrével, M. Tóth Istvánnal együtt kiállító művésszé. Számos egyéni kiállításon mutatta be alkotásait, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, a Székesfehérvári Művészek Társaságának pedig alapító tagja volt. 2010. január 19-én, 96 éves korában hunyt el.

Mindenkit szeretettel várnak!



 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >