Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow In memoriam HORVÁTH KLÁRA (1953–2024)
In memoriam HORVÁTH KLÁRA (1953–2024) Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2024. január 30.
Székesfehérvár városa és közössége nevében szomorú szívvel búcsúzunk Horváth Klárától.

 


Hétfőn, január 29-én hajnalban hosszú szenvedés után elhunyt Horváth Klára, a székesfehérvári Viktória Rehabilitációs Központ megálmodója és évtizedeken keresztül az intézmény vezetője.

13 éves eleven, jóeszű, sportos kislányként súlyos baleset érte, hosszú ideig küzdöttek az orvosok az életéért. Megmentették, de a további 58 évre Klára kerekesszékbe kényszerült. Töretlen, elszánt akaraterejének és édesanyja áldozatos szeretetének köszönhetően ebben a helyzetben is teljes, aktív, értékes életet élhetett.

Mindössze egy év kihagyással folytatta iskolai tanulmányait. 20 éves korától nyomdai korrektorként dolgozott, közben levelező tagozaton elvégezte a szombathelyi Tanárképző Főiskola népművelés–magyartanári szakát. 1980-ban tanári diplomát szerzett.

Még 1979-ben megalapította a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületét, melyet negyven éven keresztül elnökként vezetett. Egy évtizeden át az országos szövetségnek is elnökségi tagja volt, mint oktatási és kulturális referens. A nyolcvanas években megszervezte a székesfehérvári középületek akadálymentességi alkalmasságának felmérését. A mai napig egyedülálló az útikalauz, amit a felmért adatokból szerkesztett. Néhány éven keresztül a székesfehérvári városi önkormányzat mellett képviselte a mozgásukban korlátozottak érdekeit.

Klára nem csupán megálmodta, hanem Dr. Perjés Kornél orthopéd főorvos úr önzetlen közreműködésével az ezredforduló éveiben létre is hozta a székesfehérvári Viktória Rehabilitációs Központot az orosz tiszti családok egykori óvodájának ingatlanán. Az építkezés évei alatt az édesanyja segítségével a kerekesszékben naponta megtette a Marx tér és az Erzsébet út közötti nem csekély távolságot. Az intézménynek még ma is újszerű szakmai programját Klára a külföldi útjai során szerzett tapasztalatok beépítésével dolgozta ki. A mozgássérültek komplex rehabilitációjával foglalkozó, az önálló életre felkészítő, integrált központ a magyarországi szociális ellátás területén egyedinek és különlegesnek számít. Az épületegyüttesben nappali ellátás, támogató szolgálat, rehabilitációs szolgáltatások és lakóotthon működik egymást kiegészítve. Klára 1997-től húsz éven át volt az intézmény vezetője és élete végéig egyben a ház lakója is.

Páratlan munkássága iránti nagy tisztelettel, hálával és szeretettel őrizzük meg Horváth Klára emlékét. Nyugodjon békében!

Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete
Mozgássérültek VIKTÓRIA Rehabilitációs Alapítványa

 

Székesfehérvár városa és közössége nevében is szomorú szívvel búcsúzunk Horváth Klárától. Emlékét megőrizzük!

 

 
< Előző   Következő >