Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Egyre népszerűbb a Kodolányi és a Balassi Intézet Nyári egyeteme
Egyre népszerűbb a Kodolányi és a Balassi Intézet Nyári egyeteme Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. augusztus 03.

Hatodik alkalommal rendezi meg a Kodolányi János Főiskola és a Balassi Intézet a Hungarológiai Nyári egyetemet 2009. július 20. és augusztus 14. között. Magyarország turisztikai szempontból két legismertebb pontján, Budapesten és Székesfehérváron, négy héten keresztül tanul a világ 28 országából érkezett 80 fiatal magyart, mint idegen nyelvet és országismeretet, előadásokon, kulturális és országjáró programokon.

 

Szondy Réka sajtóreferenstől megtudtuk, hogy 2003-ban indult útjára a magyar nyelv és kultúra ápolására a Balassi Intézet és a Kodolányi János Főiskola Nyári egyeteme. A program egyre népszerűbb a diákok körében, az idei évben a világ 28 országából érkeztek hallgatók Kanadából, Egyiptomból és az Udmurt Autonóm Köztársaságból is, akik a Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatán nyerték el a lehetőséget, hogy magyarul tanuljanak.

A Hungarológiai Nyári egyetemek között az egyik legrangosabb rendezvényként tartják számon a Balassi Intézet és a Kodolányi Nyári egyetemét. Garay Melinda, a Balassi Intézet tanszékvezető programszervezője szerint ez nem véletlen, hiszen a többi nyári egyetemtől a képzést a gyakorlatorientáltság és az élményszerűség különbözteti meg.

A három részből álló Nyári egyetemen, a nyelvi képzés mellett hungarológiai előadásokon és kulturális programokon is részt vesznek a hallgatók. Horváti Éva a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Intézetének igazgatója, a program szervezője szerint a komplexitás különlegessége a képzésnek: nem pusztán egy magyar nyelvtanfolyamon vesznek részt a hallgatók; hiszen amit az elméleti órákon megtanulnak, azt a gyakorlati foglalkozások során megtapasztalhatják.

A négy hét alatt a magyar kultúra és civilizáció rejtelmeibe változatos előadásokon neves oktatók avatják be a diákokat. A magyar nyelvi képzést kiegészítő hungarológiai előadások keretében a résztvevők prezentációkat hallgathatnak Magyarország történelmi fordulópontjai mellett a zene-, film- és képzőművészetéről, valamint többek között a hamisítatlan magyar folklórról.

A magyar történelmet Dr Lőrincné Bence Edit és Wirthné Móricz Zsuzsanna adja elő, míg Bárdos Csaba a magyar film, Friedl Edina a magyar gasztronómia és borászat, Hahn-Kakas István a magyar népzene és néptánc világába avatja be a külföldi hallgatókat. A képzés alatt maradandó élményeket szerezhetnek a hallgatók az előadások témájául szolgáló magyar kultúráról a budapesti, visegrádi, székesfehérvári, veszprémi városnézés, múzeumlátogatás, dunai sétahajózás, és balatoni bortúra alkalmával.

Az évek során érkezett rendkívül pozitív visszajelzések bizonyítják, hogy a Kodolányi János Főiskola és Balassi Intézet elérte, hogy az érdeklődők mély ismereteket szerezzenek a magyar nyelvről és kultúráról. Hallgatói vélemény a Nyári Egyetemről

Nekünk, magyarul tanuló külföldieknek a nyári egyetem egy nagyon jelentős és egyedülálló lehetőséget nyújt. A délelőtti intenzív nyelvórák mellett nagyon hasznosak a délutáni hungarológiai előadások, ahol a magyar kultúra több szemszögből is bemutatásra kerül. Az elméleti tudásszerzésen kívül nagyon sok aktív programban is részünk van, mint például kirándulások a Balatonra és a különböző városokba.

Én egy éve tanulok magyarul, eddig autodidakta módon próbáltam elsajátítani ezt a nyelvet. Idegenvezetőként dolgozom Egyiptomban, magyar csoportokat vezetek, és szeretném, ha anyanyelvükön kalauzolhatnám a turistákat hazámban. A nyári egyetem után jelentkezni fogok a Balassi Intézet nyelvi előkészítőjére, hogy anyanyelvi környezetben tanulhassam tovább a magyart.”

Abdelhamid Ahmed Nour, 25 éves, Egyiptom

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >