Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Sóstói kirándulás a vizes élőhelyek napján
Sóstói kirándulás a vizes élőhelyek napján Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2024. február 02.
Február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez a Ramsari Egyezmény aláírása óta van így, amelyre 1971-ben került sor. Az aláíró 18 ország első körben arról döntött, hogy a víz környékén élő madarak védelme a cél, ez azonban mára kiterjedt a víz tisztaságának megőrzésére és a halak védelmére is. Magyarország 1979-ben csatlakozott a paktumhoz, és ma 29 térség szerepel az úgynevezett ramsari területek között.

 

A vizes élőhelyek napján egy sóstói sétára hívjuk az ÖKK Podcast hallgatóit. Nyári ludak, nádisármány, ökörszem, vörösbegy, függőcinege figyelhető meg ebben az időszakban a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területen. Ők egy nagyon jó kis életközösség tagjai a nagyváros belterületén található zöld oázisban, ahol közel 100 madárfaj él.

Csete Gábor vezetésével megismerhetik azt a városi mikrokörnyezetet, amely sokszor az utolsó menedéket jelenti egy-egy fajnak. A természetvédelmi terület 2018-ban befejeződött rehabilitációja a természeti értékek megmentését és újraélesztését szolgálta, és – mint azt az azóta eltelt évek bizonyítják – sikerrel.

Székesfehérvár Városgondnoksága természetvédelmi szakmai vezetője a séta során többek között azt is elmeséli, mi az a két nagy rekord, amelyet elértek. A hallgatók megtudhatják azt is, miként vélekednek lakhatási körülményeikről a területen élők, és az is kiderül, miként lett a Sóstó lakója a jégmadár.

Az adás meghallgatható a ÖKK Podcast oldalon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >