Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Komoly veszélybe kerülhet a megye egészségügyi ellátó rendszere Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2009. augusztus 03.

ImageJelentős forráskivonást hajt végre a kormányzat az egészségügyi rendszerben, amely már megyénkben is érezteti hatását. Ennek következményei a társadalomban csapódnak le. Sajtótájékoztatójában Balsay István a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke a veszélyekre hívta fel a figyelmet.

 

A Fidesz-szel szoros szövetségben együttműködő KDNP-nek legfontosabb irányelve közé tartozik az emberi élet tisztelete, az egészség megőrzése, ezért minden eszközt az egészségügy és a szociálpolitika szolgálatába kell állítani. Nem lehet azokat a szempontokat támogatni, amelyeket a Gyurcsány-Bajnai kormány gyakorol, nevezetesen a fűnyíró-elvet, miszerint mindenhonnan elvágják a szükséges pénzügyi forrásokat. Balsay István sajtótájékoztatójában kifejtette: a megye nehéz helyzetben van.

A kiinduló bázis alap, az országos átlag mindössze a nyolcvan százalékát biztosítja mind a fekvő mind a járóbeteg-ellátás számára. További probléma, hogy a kiemelt Pólus Kórház – program keretében egyedül a Szent György Kórház nem kapta meg a 11 milliárdos fejlesztésekre szánt összeget. Sejthető, hogy mivel a korábbi privatizációs kísérleteket a megye megakadályozta, ezért is éri súlyos és hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi intézményét.

Az önkormányzat arra készül, hogy a megyei kórház azon tevékenységeit, amelyeket gazdaságosabb külső erővel végeztetni – kiszervezhesse. E mellett mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gazdasági nehézségek ellenére az ellátás színvonala ne csökkenjen.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Balsay István beszélt arról, miközben a szocialista-szabad demokrata körökhöz kötődő emberek számára látványberuházásokhoz, kaszinók és élményfürdők kialakításához kiemelt támogatást kínál pályázat útján a kormányzat, addig a szociálisan rászorulóknak nem képesek megadni a szükséges étel és gyógyszer eszközök támogatását.

Ha összedől a magyar kórházrendszer, és vele az egészségügyi alappillérnek számító családorvosi ellátó rendszer, akkor sokszorosába kerül a korábbi szintjére visszahozni – figyelmeztetett az alelnök.

Lapunk kérdésére, hogy milyen lehetőségeket lát a jövőre vonatkozólag, elmondta: egyértelműen új gazdaságpolitikára, s vele együtt erős társadalmi támogatottsággal és stabilitással rendelkező kormányra van szükség, különben félő, hogy hamarosan összedől az állami ellátórendszer. Ha a tervezett 100 milliárd forintot valóban kivonják az egészségügyből, akkor növekedni fog a halálesetek, és a csecsemő halandóság száma, a gyógyászati beavatkozások színvonala pedig jelentősen csökkenni fog.

Hangsúlyozta, többször súlyos kritikák érték a Fidesz-KDNP-t, mondván, adócsökkentési programjuk révén a magyar gazdaságot letérítik a fejlődési pályájáról. Egyúttal kérdőre vonták, hogyan képzelik, hogy csökkenő adóbevételekkel párhuzamosan a gazdaság további működőképessége megmaradhat. Balsay István szerint ebben az esetben sem lehet azt tenni, amit már megtettek a környezetvédelem területén - értékesítették a földeket, erdőket, vízkészleteket, magyarán kiárusították az országot.

Dr. Párkányi Ferenc főorvos felszólalásában arról tájékoztatott, hogy a háziorvosi szolgálatban egyre kritikusabb helyzet állt elő. Feltehetően ez év szeptemberére hazánkat is eléri a világméretű influenza járvány. Ennek teljes kivédésére nem áll rendelkezésre a szükséges eszköztár. A háziorvosi hálózat mára jelentős mértékben leépült.

Felhívta a figyelmet, hogy megyeszerte tartós orvoshiány figyelhető meg, és Székesfehérváron is olyan idős orvosok látnak el szolgálatot, akiknek a pótlása feltétlenül szükséges volna. Az orvos utánpótlás egyre nehezebb, hiszen a fiatal orvosok egyre gyakrabban helyezkednek el a szomszédos, vagy távolabbi, Nyugat – európai államokban a kedvezőbb javadalmazás miatt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >