Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A SZÉKESFEHÉRVÁRI PÜSPÖKSÉG AUGUSZTUS HAVI PROGRAMJA Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. augusztus 04.

ImageAugusztus 3-tól 6-ig tart a Szent Gellért Tanulmányi Házban a Székesfehérvári Egyházmegye papjainak éves lelkigyakorlata, amelyen idén Dr. Lukács László SchP. tanszékvezető egyetemi tanárt (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola) köszönthetik a résztvevők. Augusztus 6-án, csütörtökön, a szárazréti templomban este 6 órakor a város egyházközségeinek közös elsőcsütörtöki eucharisztia ünnepén Spányi Antal püspök tart szentmisét a város papságával, amely után a hívekkel együtt engesztelő szentségimádásra kerül sor.

 

Bertáné Pintér Katalin, a Püspökség sajtóreferensének tájékoztatása szerint a hónap további programjai:

PÜSPÖKI MEGEMLÉKEZÉS P. HORVÁTH FERENC PERKÁTAI PLÉBÁNOS HALÁLÁNAK 50. ÉVFORDULÓJÁN

Augusztus 8-án, szombaton 10 órakor a perkátai templomban Spányi Antal megyés püspök szentmisében emlékezik meg P. Horváth Ferenc plébánosról, akire a perkátai hívek ma is nagy tisztelettel és szeretettel gondolnak vissza. A plébános halálának 50. évfordulóján egy "Jó Pásztor" szobrot állítanak fel a templomban, amelyet a megyésfőpásztor áld meg. A szentmise előtt kerül sor a templomkertben álló, felújított Szentháromság szobor megáldására is.

ZARÁNDOKOK A PÜSPÖKI PALOTÁBAN

Augusztus 6-án, délelőtt 11 órakor a Budapest Haller téri templomból zarándokok érkeznek a Püspöki palotába. Megtekintik a Belváros szakrális emlékeit és az Egyházmegyei Múzeum új kiállítását. Meglátogatják Prohászka Ottokár püspök és tiszteletreméltó Kaszap István sírját.

A MUSICA REGIA A PÜSPÖKSÉG KERTJÉBEN

Augusztus 13-án, csütörtökön este 9 órakor a nagysikerű Musica Regia koncertsorozat keretében a Püspöki Palota kertjében Klasszikus újhullám címmel a Hermann László Ifjúsági Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt. Műsorukban szerepel: Mozart: D-dúr templomi szonáta, Händel: Ária a Messiás c. oratóriumból, Marcello: d-moll oboaverseny, Mozart: G-dúr Rondó a Haffner szerenádból, Mozart: Laudamus Te - ária a c-moll miséből, Haydn: B-dúr - Királynő - szimfónia, Faurée: Die Jesu - ária a Requiemből, Mascagni: Intermezzo a Parasztbecsület c. operából Közreműködik: Szalay Ágnes - szoprán, Gajda Kornélia - hegedű, Bernáth Balázs - oboa. Vezényel:Major István. (Eső esetén a koncertet a Bazilikában tartják meg). A fiatal tehetségekből álló zenekar nagy sikerrel lépett fel Európa számos országában, és Izraelben is. Első lemezük 1994-ben jelent meg, amelyet további öt CD-felvétel követett az Amsterdam Classics lemezcég felkérésére. Emlékezetesek a zenekar vichy-i Operában, bordeaux-i egyetemen, bécsi Augustiner Kirche-ben, és a jeruzsálemi Rubin Akadémia Konzervatóriumában adott hangversenyei is. Élő adásban több alkalommal koncertezett a Magyar Rádióban. Repertoárján oratóriumok, versenyművek, romantikus kamarazenekari művek mellett napjaink zenéje is szerepel. Egyedi, stílusos vonós-hangzásvilágának bel- és külföldi kritikusok egyaránt méltatói.

AZ EZERÉVES FEJÉR MEGYE - A FEJÉR MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ÜNNEPI KÖZGYŰLÉSE

Augusztus 14-én, pénteken délelőtt 10 órakor Fejér Megyei Önkormányzata dísztermében ünnepi közgyűlés keretében emlékeznek meg Fejér megye 1000 éves alapításáról. Az ünnepségen adják át a múzeumban őrzött és erre az alkalomra restaurált két főispáni portrét: gróf Cziráky Jánosét és gróf Károlyi Józsefét. A közgyűlésen köszöntőt mond Spányi Antal megyés püspök.

SZENT ISTVÁN KIRÁLY ORSZÁG-FELAJÁNLÁSÁNAK MEGÚJÍTÁSA -FOGADALMI SZENTMISE

Augusztus 14-én, pénteken, este 6 órakor a Székesegyházban Spányi Antal megyés püspök tartja a hagyományos augusztus 14-i fogadalmi szentmisét. A főpásztor megújítja hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogy azt Szent István király tette 1038-ban a halála előtti napon, amikor trónörökös nélkül maradt az ország. A megyéspüspök az ünnepi liturgiában a Szent Istváni hagyományhoz hűen a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kéri az egész magyar népért. Imádkozik minden magyar emberért, határokon innen és túl, hívőkért, nem hívőkért egyaránt.

PÜSPÖKI SZENTMISE NAGYBOLDOGASSZONY ÜNNEPÉN

Augusztus 15-én, szombaton este 6 órakor a Székesegyházban a Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök tartja. Hazánkban Nagyboldogasszony napja Szent István óta parancsolt ünnep. Bár a mennybevétel dogmáját XII. Pius pápa csak 1950-ben hirdette ki, az ünnep az egyház sok évszázados hitbeli meggyőződését tükrözi. (Magyarországon ez a nap 1948-ig munkaszüneti nap volt.)

PÜSPÖKI SZENTMISE A MÁTRAVEREBÉLY-SZENTKÚTI NEMZETI KEGYHELY FŐÜNNEPÉN

Augusztus 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor Mátraverebély-Szentkúton, Nagyboldogasszony ünnepén Spányi Antal püspök tart ünnepi szentmisét. Erdő Péter bíboros, prímás érsek 2006-ban, Nagyboldogasszony búcsúnapján hirdette ki ünnepélyesen Szentkút Nemzeti Kegyhellyé válását. A kegytemplomban az év minden napján teljes búcsú nyerhető. A népi hagyomány szerint 1091-ben vagy 1092-ben Szent László király lova patája nyomából fakadt a mai Szent Kút forrása. 1095 és 1195 között történhetett az első testi gyógyulás, amikor a Szűzanya, karján a kis Jézussal, megjelent egy verebélyi néma pásztornak, és a mai Szent Kút forrásvizével meggyógyította. 1210-ben a szentkúti zarándokok sokasága miatt építette a Vereb család az első kegytemplomot, Verebély községben.

PÜSPÖKI ÁLDÁS A IV. BÉLA KIRÁLY EMLÉKRE A NEMZETI EMLÉKHELYEN

Augusztus 17-én, hétfőn délután 4 órakor a Nemzeti Emlékhelyen ünnepi rendezvény keretében IV. Béla emlékére domborművet helyez el a Magyar Állatorvosi Kar, a Király-galéria 7. ablakába. Kodolányi László iparművész munkája az állatorvosok adományaiból valósulhatott meg. Az ünnepségen Spányi Antal püspök áldja meg a IV. Béla király emlékjelet.

KOSZORÚZÁS A SZENT ISTVÁN SZOBRÁNÁL

Augusztus 18-án, kedden délután 1 órakor a Szent István téren közösen emlékezik a megye és a város vezetősége első, szent királyunkra. Az ünnepi beszédeket követően a városi, megyei és egyházi elöljárók, köztük Spányi Antal székesfehérvári püspök, valamint a civil szervezetek képviselői elhelyezik koszorúikat a Szent István szobor talapzatánál.

ÜNNEPI KÖZGYŰLÉS MAJD KOSZORÚZÁS SZENT ISTVÁN SÍRJÁNÁL

Augusztus 18-án, kedden délután 3 órakor Szent István napi ünnepi közgyűlés lesz a Városházán, amely után a Szent István mauzóleumnál emlékeznek meg az államalapító királyról. Szent István szarkofágjánál városi, megyei és egyházi vezetők helyezik el a megemlékezés virágait. Az ünnepségen részt vesz Spányi Antal püspök.

SZENT ISTVÁN KIRÁLY NAPI ÜNNEPI SZENTMISE ÉS KENYÉRÁLDÁS

Augusztus 20-án, csütörtökön, délelőtt fél 11-kor a Székesegyházban ünnepi szentmisével veszi kezdetét a Szent István király napi rendezvénysorozat Székesfehérváron. A szentmisét Spányi Antal megyés püspök tartja. Az ünnepi mise után Szent István fejereklyéjével körmenet indul a megye és város vezetőivel együtt a szent király sírjához. A székesfehérvári püspök a hagyományok szerint elmondja az országfelajánló imát majd kéri Szent István közbenjárását hazánkért és nemzetünkért. Ezt követően a város főterén a megyés püspök megáldja az új kenyeret.

SZENT ISTVÁN NAPI ÜNNEPI SZENTMISE ÉS SZENT JOBB-KÖRMENET BUDAPESTEN

Augusztus 20-án, délután 5 órakor Szent István napja alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, érsek és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai mutatják be az ünnepi szentmisét a budapesti Szent István-bazilika előtti téren. A szentmise után indul útjára a Szent Jobb-körmenet, amelyen az egyházi intézmények, szerzetesrendek, lovagrendek képviselői mellett minden évben hívők sokasága vesz részt. Az ünnepi eseményre hagyományosan meghívást kapnak a közjogi méltóságok, a kormány tagjai, a parlamenti pártok vezetői, a diplomáciai testület tagjai, a közélet és az egyházak képviselői is. Az ünnepségen részt vesz Spányi Antal püspök.

PÜSPÖKI SZENTMISE ÚRHIDA 1000 ÉVES JUBILEUMÁN

Augusztus 21-én, pénteken délelőtt 10 órakor az úrhidai templomban a település milleneumán, ünnepi szentmisét tart Spányi Antal megyéspüspök.

A PÉCSI EGYHÁZMEGYE MILLENEUMI ÜNNNEPSÉGE

Augusztus 18. és 23. között hatnapos ünnepség keretében, színvonalas tánc-, zene- és irodalmi előadásokkal, sokszínű gyermekprogramokkal emlékeznek meg a Pécsi Egyházmegye fennállásának ezer évéről. Az alapítás évfordulójának, augusztus 23-ának csúcspontja a délelőtt 11-kor kezdődő szabadtéri ünnepi szentmise, amelyet Christoph Schönborn bíboros mutat be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival, köztük Spányi Antal megyés püspökkel, valamint a horvát, az osztrák és a német püspöki karok képviselőivel és a pécsi egyházmegye papságával. A jubileumi szentmisére lelkiségi csoportok imaóráival készülnek a hívek 9 órától. 14.30-kor a Kalkuttai Teréz anya életét bemutató Kiálts a szeretetért! című musical operát adja elő a PIK Szivárvány Musical Stúdió a bazilikában, majd 17.30-tól a Péter és Néró című rockopera ősbemutatójának ad helyet a székesegyház. A Pécsi Egyházmegye ezeréves jubileumi napja Mahler VIII., Ezrek szimfóniájának előadásával zárul 19.30-kor a Szent István téren.

KARITÁSZ IGAZGATÓK TALÁLKOZÓJA AGÁRDON

Augusztus 24-én, hétfőn Agárdon tartják az egyházmegyei karitászvezetők országos találkozóját, amelyen részt vesz Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász püspök-elnöke.

SZÉKESFEHÉRVÁRI EGYHÁZMEGYÉS PAPI ZARÁNDOKLAT BODAJKRA

Augusztus 27-én, csütörtökön, a bodajki búcsújáróhelyre zarándokolnak az egyházmegye papjai, ahová a hagyomány szerint István király és fia Imre herceg, együtt jártak imádkozni. A 5. alkalommal megrendezett közös zarándoklat a Papság Évének kiemelt programja a Székesfehérvári Egyházmegyében. A találkozó célja a papi lelkiség elmélyítése, a papságért, a papi hivatásokért való közös imádság.

 
< Előző   Következő >