Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Koszorúzással, díjátadókkal ünnepelték a Magyar Ápolók Napját a Szent György Kórházban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. február 20.
Országszerte megemlékeztek ma a Magyar Ápolók Napjáról, melyet Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója tiszteletére tartanak minden évben. A hagyományokhoz hűen a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház udvarán megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát, majd az intézmény auditóriumában díjak és elismerések átadásával folytatódott az ünnepség.

 A Magyar Országgyűlés 2014-ben nyilvánított február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnapját a Magyar Ápolók Napjává. A Szent György Kórházban szép hagyomány, hogy saját szervezésű ünnepséggel emlékeznek meg az ország első főápolójáról, és mondanak köszönetet az ápolók munkájáért.

A hétfői ünnepségen Nyakas Eszter, a kórház ápolási igazgatója Kossuth Zsuzsanna szavait idézte, melyek a mai kor ápolóira is igazak. „Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem. A magam szenvedéseit alig éreztem.” – fogalmazott, majd hozzátette: Kossuth Zsuzsanna tettvágytól fűtött, kivételes személyiség volt, aki átélt kolerát, árvizet, szegénységet, forradalmat és szabadságharcot. A világon elsőként szervezett meg egy egész országra kiterjedő hadikórházi ellátást. Nyakas Eszter arról is beszélt, hogy igenis megvannak a mai kor Kossuth Zsuzsái, akik nap mint nap átlépik a kórház küszöbét, magukra öltik a köpenyt, a saját problémáikat maguk mögött hagyják, és fáradhatatlanul gondoskodnak az elesettekről.

A kórház hotelépületének udvarán található Kossuth Zsuzsanna-szobornál koszorút helyezett el az intézmény nevében Dr. Kovács Attila megbízott főigazgató és Nyakas Eszter ápolási igazgató, Fejér vármegye képviseletében Törő Gábor, Tessely Zoltán és Vargha Gábor országgyűlési képviselő, valamint Székesfehérvár városa képviseletében Vargha Tamás országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes és Mészáros Attila alpolgármester. Ugyancsak koszorúztak a Fejér Vármegyei Kormányhivatal, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Betegápolásért Alapítvány, a Magyar Ápolási Egyesület, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli Régiója, a Humán Szolgáltató Intézet, a Magyar Védőnők Egyesülete, a dunaújvárosi Szent Panteleon Kórház, illetve a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája képviselői.

A megemlékezést követően elismerések átadásával folytatódott az ünnepség a kórház Romhányi Auditóriumában.

Az Év ápolója kitüntetést Maksi Anita, az I. Belgyógyászat osztályvezető főnővérhelyettese kapta, aki a Neurológiai Osztályon kezdte a munkáját, majd az őrzőben, háromműszakos ápolóként dolgozott. Felnőtt szakápolói, majd ápolói végzettséget szerzett. 19 éve segíti a Gasztroenterológia Osztályon az ápolásszakma irányítását. Számára a betegápolás elkötelezett küldetés.

Az Év asszisztensének választották Kövérné Szorg Máriát, a Radiológiai Osztály vezető asszisztensét, aki az érettségi megszerzése óta dolgozik ezen az osztályon. Munkája során elsajátította a röntgenműtős feladatokat, hét évet pedig angiográfiás asszisztens tevékenykedett. 2021-ben kinevezték a Radiológiai Osztály vezető asszisztensének. Kiváló vezető, a betegeivel mindig különleges odafigyeléssel és gondoskodással foglalkozik.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete elismerő oklevelet adott át pályakezdő, betegágy mellett dolgozó ápolók részére. Az elismerés elnyerésének feltételei egyebek mellett a kiemelkedő szakmai tudás, a nyitottság, a magas fokú hivatástudat és a betegekkel, kollégákkal való kiváló kommunikáció.

Elismerő Oklevélben részesült Jankovics Eszter, aki 2019 óta dolgozók a kórházban, a Szeptikus részleg OKJ-s ápolójaként. Megnyerő, nyugodt személyisége példaértékű kollégái számára. Kiváló elméleti felkészültsége garanciája a pontos, megbízható munkának. A betegek, kollégák, orvosok szeretik, elismerik munkáját. Mély hivatástudat, szakmája iránti alázat jellemzi.

Ugyancsak elismerést kapott Menik Viktória, az Általános Sebészet diplomás ápolója, aki szintén 2019 óta dolgozik az intézményben. Ezen a sok erőt, kitartást és energiát kívánó osztályon teljes odaadással, lelkiismeretesen, hiba nélkül és vidáman látja el feladatát. Ügyes, alapos és empatikus ápoló, akinek nagy sikere van a fiatal ápolók gyakorlati képzésében. Ő a közösségi programok szervezésének fő segítője.

Tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Montskó Valériát, a szeptikus részleg részlegvezető főorvosát. 1997-ben lett a kórház Infektológiai Osztályának munkatársa, később főorvosi kinevezést kapott és osztályvezető-helyettes lett. 2010-ben a Szeptikus Részleg vezetőhelyettese, később pedig vezető főorvosa lett. Beosztottjaival szemben segítőkész, tanulmányaikat támogatja. A részlegen dolgozó ápolókkal baráti kapcsolatot ápol, csapatépítésben aktívan részt vesz. Tudását a beosztottjainak teljes mértékben átadja. Minden problémára megoldást keres, segítőkészsége maximálisan megmutatkozik. 2019 óta aktívan részt vett a COVID elleni küzdelemben. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >