Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hatékony jelzőrendszer, mentális egészség
Hatékony jelzőrendszer, mentális egészség Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2024. február 21.
A gyermekvédelem, a jelzőrendszer hatékonysága, a veszélyeztetett gyermekek és a mai gyermekek, fiatalok mentális egészsége is témája volt az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban rendezett éves gyermekvédelmi tanácskozásnak. Az elmúlt évet összefoglaló előadásban elhangzott, hogy a jelzések száma kismértékű, lineáris csökkenő tendenciát mutat. A veszélyeztetett gyermekek száma szintén csökken, mely mögött magas számban vannak jelen a gyermekek, fiatalok lelki, mentális nehézségei.

 

 

Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ önállóan működő Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai egységének feladata, hogy figyelemmel kísérje a településen élő családok, gyermekek, személyek életkörülményeit, szociális helyzetét, gyermekjóléti és szociális ellátások, szolgáltatások iránti szükségletét, gyermekvédelmi vagy egyéb hatósági beavatkozást igénylő helyzetét. Ennek érdekében a gyermek veszélyeztetettségét, illetve a család, a személy krízishelyzetét észlelő és jelzőrendszert működtetnek. Az aktív jelzőrendszeri együttműködés, a köznevelési intézmények, a város önkormányzata, a gyámhivatal, a szociális intézmények és a védőnők között lehetővé teszi, hogy az időben megküldött jelzések segítséget nyújtanak abban, hogy a veszélyeztetett gyermekekről a lehető leghamarabb tudomást szerezzenek a szakemberek és ezzel jelentősen javulhat a beavatkozás sikeressége.

Az észlelő és jelzőrendszeri munka értékelését szolgáló éves gyermekvédelmi tanácskozásra kedden került sor az Alba Bástya központi előadótermében, ahol mintegy száz szakember hallgatta végig az előadásokat, osztotta meg tapasztalatait egymással. A rendezvényt Mészáros Attila alpolgármester nyitotta meg. „Székesfehérváron évek óta kiválóan működik a gyermekvédelmi jelzőrendszer. Az ellátást végző intézmények mellett az egészségügyi szolgáltatók, a védőnői hálózat, a közintézmények és a hatósági területen dolgozó szakemberek együttműködésének köszönhetően a felmerülő problémákra, az összetett ellátást igénylő esetekre a lehető leggyorsabban érkezik a megoldás.” Mészáros Attila köszöntetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a jelzőrendszeri munkában, hiszen nyilván fontos, hogy az a mintegy 30 ezer, 18 év alatti gyermek, aki Székesfehérváron él, biztonságban, megfelelő körülmények között nőjön fel. Az Önkormányzat igyekszik saját intézményrendszerén belül is megbecsülni azokat a szakembereket, akik ezeken a területeken elhivatottan látják el feladataikat. „A bér mellett egyéb juttatásokat tudunk biztosítani, hiszen elsőként a szociális szektorban vezettük be a hűségjutalmat néhány évvel ezelőtt, és az eddigi cafeteria juttatás több mint dupláját biztosítottuk erre az évre. Ezzel is elismerve munkájukat.” – tette hozzá az alpolgármester.

A vendégeket Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője az köszöntötte és összefoglalta a 2023. év szakmai tevékenységét és szólt a jövőbeli tervekről. Az elmúlt évről szólva elmondta: „Az energiaárak emelkedése miatt a tavalyi év nem hasonlítható a korábbi időszakokhoz, de azt gondolom, hogy az észlelő és jelzőrendszert ez az év már talán nem állította olyan extrém kihívások elé, mint az ukrán menekültekkel vagy a covid19 vírussal kapcsolatos többletfeladatok. Az együttműködéseket, a kapcsolattartást többségében személyesen, kisrészben, pedig az online térben tudtuk megvalósítani. A jelzések száma kismértékű, lineáris csökkenő tendenciát mutat. A veszélyeztetett gyermekek száma szintén csökkenő tendenciát mutat, mely mögött sajnálatos módon magas számban vannak jelen a gyermekek, fiatalok lelki, mentális nehézségei. Az idei évben a tavalyival megegyező módon ezen nehézség kezelését tartjuk a fókuszban.” – zárta előadását az intézmény vezetője.

A jelzőrendszeri tagoknak minden évben, így idén is kiküldtek egy dokumentumot, amelyen értékelhetik a szolgálat tevékenységét, az eltelt egy évet és megfogalmazhatják a véleményüket, javaslatokat tehetnek a jövőbeli együttműködésre. A jelzőrendszeri tagok döntő többségében pozitív véleményt alkottak a szolgálatról, többek között erről is szólt Vágóné Nehrebeczky Mariann. Miután Székesfehérvár jelzőrendszeri felelőse összegezte az elmúlt év jelzőrendszeri szakmai tapasztatait, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház Gyermek Pszichiátriájának intézetvezető főorvosa, dr. Ficsor Beáta a Veszélyeztetett gyermekek a gyermekpszichiátriai gyakorlatban címmel tartott előadást. A hallgatóság átfogó képet kapott a gyermekek, fiatalok mentális egészségéről, amelyről Füzes Nóra pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója szólt. Az előadásokat követően lehetőség nyílt kérdésfeltevésre, véleménynyilvánításra és szakmai beszélgetésre is. A rendezvényt dr. Kincses Zsolt Dávid, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály főosztályvezetője zárta. Összefoglalóját köszönetnyilvánítással kezdte a szakterületek közötti példa- és mintaértékű együttműködésért. Rávilágított az ezzel járó kihívásokra, amely szerint ennek a kooperációnak a szinten tartása, fejlesztése sokkal nagyobb munkát és energiát igényel, mint a felépítése. Beszélt a gyermekvédelem céljáról, kiemelten arról, hogy ez a terület ma már nem egy elszigetelt terület, hanem a felnőttvédelemmel együtt mozog. Jó példa erre, hogy 2016. január elsejétől létrejöttek a szociális és gyermekjóléti szolgálatok, és ennek keretében egységes szakmai utat járhat be e két terület, amely azonos célokért dolgozik és azonos kihívásokkal küzd. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >