Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja
Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2024. február 22.
Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap 1993 óta Magyarországon is a bűncselekmények áldozatainak napja, amikor a figyelem az áldozatokra és az áldozatsegítésre irányul.

 

Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja. Hazánkban 33 éve a rendőrség ezen a napon az áldozatok megsegítésének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Áldozatnak nemcsak a bűncselekmény vagy a szabálysértés természetes személy sértettjei minősülnek, hanem azok is, akik ennek közvetlen következményeként hátrányt, így különösen testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, illetve vagyoni kárt szenvedtek.

Egy elszenvedett jogsértés következtében fizikai, illetve lelki sérülések, valamint anyagi nehézségek jelentkezhetnek. Ezek feldolgozásához, megoldásához sok esetben segítségre van szükség. Az áldozatsegítő szolgálatok, valamint az áldozatsegítő központok az áldozatok támogatását végzik. Felvilágosítást adnak a jogokról, kötelezettségekről; érzelmi támaszt nyújtanak; jogi segítséget biztosítanak. Amennyiben krízishelyzet áll fenn és azonnali pénzügyi segélyre van szükség, ennek ügyintézése is az Áldozatsegítő Szolgálatnál történik.

Az Áldozatsegítő Központok az ország 16 városában érhetők el személyesen, de segítséget a nap 24 órájában kérhetnek mindazok, akiknek szükségük van rá a 06 80 225 225 telefonszámon. A tájékoztatás mellett érzelmi támogatást, pszichológusi segítségnyújtást, jogi tanácsadást, valamint a gyakorlati és egyéb ügyviteli segítség mellett azonnali támogatások is igényelhetők.

Részletes információ a https://vansegitseg.im.gov.hu/ honlapon is olvasható.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >