Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kálmán Piroskára emlékeznek az idegenvezetők nemzetközi napja alkalmából
Kálmán Piroskára emlékeznek az idegenvezetők nemzetközi napja alkalmából Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2024. február 23.
Az idegenvezetők nemzetközi napját (International Tourist Guide Day) 1985 óta számos országban megünneplik. A Vörösmarty Mihály Könyvtár honlapján egy interaktív összeállítással idézi fel az egy éve februárban elhunyt Kálmán Piroska életét és munkásságát, aki mintegy 50 évig volt a város elismert idegenvezetője. A vele készült interjú mellett felhívják a figyelmet a könyvtárból is kölcsönözhető kötetére. Az „Aztán vigyázz magadra és írjál!” könyvben az idegenforgalomban eltöltött fél évszázad alatt szerzett élményeit és tapasztalatait írja le.

 


Február utolsó hétvégéje az idegenvezetők nemzetközi napja. Ez alkalomból interaktív összeállítással idézi fel honlapján a Vörösmarty Mihály Könyvtár a székesfehérvári Kálmán Piroska életét és munkásságát, aki mintegy 50 évig volt a város elismert idegenvezetője.

Kálmán Piroska Szegeden született 1922. június 17-én, Debrecenben tette le a felsőfokú kereskedelmi érettségit. Dolgozott Budapesten, és Berlinben is élt, itt élte át a második világháború végét 1945-ben. Székesfehérváron a Balatoni úton, egy tiszti bérlakásban lakott a szüleivel. Kálmán Piroska a textilfestő munkáját otthagyva választotta az idegenvezetői pályát 1960-ban, amikor megkezdődött az idegenforgalom szerveződése Székesfehérváron. Még ugyanebben az évben letette a szakmai, egy évvel később pedig a IBUSZ vizsgát.

Mint arról két évvel ezelőtt, 100. születésnapján mesélt az őt köszöntőknek, sokat utazott privát és a hivatásából kifolyólag is. Húsz országban járt, külön öröm, hogy eljuthatott Izlandra, Buenos Airesbe, Flordiába, de járt Moszkvában és Leningrádban is. Magyarországon minden megyében és megyeszékhelyen megfordult. Székesfehérváron is rengeteg csoportot kísért, mintegy 50 évig volt a város elismert idegenvezetője. Városunkban kedvenc helye a Rác-templom és a Rácváros volt.

„Aztán vigyázz magadra és írjál!” című könyvében az idegenforgalomban eltöltött fél évszázad alatt szerzett élményeit és tapasztalatait írja le. Ez a kötet a Vörösmarty Mihály Könyvtár állományában megtalálható, kölcsönözhető. Erre hívja fel a figyelmet az évforduló kapcsán honlapján az intézmény.  
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >