Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Városházán ünnepelte a Magyar Széppróza Napját a Vörösmarty Társaság
A Városházán ünnepelte a Magyar Széppróza Napját a Vörösmarty Társaság Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. február 23.
A Városháza Dísztermében ünnepelte a Magyar Széppróza Napját csütörtökön délután a Vörösmarty Társaság. Az eseményen Bobory Zoltán, a szervezet elnöke, Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Lőrincz Gabriella, a Magyar írószövetség elnökségi tagja köszöntötte a társaság tagjait, akik felolvasásokat tartottak a jeles alkalom tiszteletére.

 


A Magyar Írószövetség Választmányának kezdeményezésére 2018 óta Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünneplik a Magyar Széppróza Napját. A jeles alkalom tiszteletére ünnepi előadást szervezett a Vörösmarty Társaság a Városháza Dísztermében, ahova szép számmal eljöttek az irodalombarátok és pályatársak.

Bobory Zoltán, a Társaság elnöke kérdésünkre hangsúlyozta, minden olyan rendezvény, ami a magyar irodalommal foglalkozik, ünnep számukra. Az országos rendezvénysorozathoz méltó és illő módon kapcsolódott a mostani fehérvári programjuk, melyre lelkesen készültek a Társaság tagjai.

Az ünnepi felolvasások sorát Pálfalvi András költő nyitotta, majd Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a résztvevőket a város nevében. Jókairól szólva emlékeztetett arra, hogy az egyik legismertebb műve, a Kőszívű ember fiai bemutatójára készül a Vörösmarty Színház. Székesfehérvárnak történelmi léptékben nézve is van kapcsolata Jókaival a Vörösmarty Színházat illetően. A teátrum 1874. augusztus 22-én nyitotta meg kapuit, az avatási ünnepségen a Kisfaludy Társaságot Jókai Mór és Gyulai Pál, a Tudományos Akadémiát pedig Arany László és Pulszky Ferenc képviselte. Jókai alkalmi köszöntőjét Laborfalvi Róza, az író felesége mondta el.

„Mi itt, Székesfehérváron nemcsak beszélünk róla, hanem szerencsére teszünk is azért, hogy nyelvünk és irodalmunk, annak mai mívelőivel éljen és fejlődjön.” – fogalmazott Lehrner Zsolt, és köszönetét fejezte ki a Vörösmarty Társaságnak. 

Lőrincz Gabriella, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja arról beszélt, hogy a Magyar Széppróza Napja a legfiatalabb kulturális ünnepünk. Jókai korának celebje volt, mindenhol megismerték, rendkívüli népszerűségnek örvendett határon innen és túl, hozzá hasonló volumenű szerzője azóta sem volt a magyar irodalomnak. „Jókai nem csupán szépprózát és regényeket hagyott ránk, hanem mintát is. Műgonddal és részletességgel röptet minket az időben, bemutatja a kort, amiben élt, magyaráz és tanít magyarnak lenni, írónak lenni és szabadnak lenni. Megtanít minket arra, hogy az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél.” – fogalmazott Lőrincz Gabriella, majd hozzátette, amíg együtt ünnepelhetnek a pályatársak a Kárpát-medencében, addig van magyar irodalom.

A köszöntőket követően a Vörösmarty Társaság felolvasásokkal ünnepelte a jeles alkalmat, közreműködött Bartal Klára, Bobory Zoltán, Cseke J. Szabolcs, Kaszás István, László István J., László Zsolt, P. Maklári Éva Pálfalvi András és Váczi Márk.

Az esten közreműködött a hAngelika kamarakórus.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >