Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Együttműködési megállapodást kötött az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és az Óbudai Egyetem
Együttműködési megállapodást kötött az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és az Óbudai Egyetem Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2024. március 02.
Együttműködési megállapodást kötött az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A város két meghatározó szereplője a jövőben komoly sporttudományi kutatásokban, vagy akár hosszabbtávú életpályamodell kidolgozásában is segíthet egymásnak.

 

A jövőben több területen is közösen dolgozhat a sportolókért és a hallgatókért az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszak Kar. A felek együttműködésben rögzítették, hogy segítik egymás munkáját, így az akadémia sportolói egyéni tantervvel akár részt vehetnek az egyetem sportolói programjában. Az Óbudai Egyetemen arra is lehetőségük lesz a jégkorongozóknak, hogy felkészüljenek a sport utáni életre, hiszen jelenleg is elérhető például a sportközgazdász képzés is. A megállapodás részeként a tudomány is szerepet kaphat a sportolók felkészítésében, az utánpótlás-nevelésben, de akár a pályán nyújtott teljesítmény kiértékelésében is.

Az ünnepélyes aláíráson részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Prof. Dr. Györök György dékán, valamint az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia Nonprofit Kft. részéről Fekti István ügyvezető és id. Ocskay Gábor kuratóriumi elnök.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester gratulált Prof. Dr. Kovács Leventének, akit nemrég választottak meg újabb 5 évre az Óbudai Egyetem élére. A polgármester emlékeztetett, hogy az Óbudai Egyetem az elmúlt években milyen sokat tett a városért. Segített megmenteni és itt tartani Fehérváron a geoinformatikai képzést, átvette a Corvinus épületeit, valamint tett azért, hogy a Sportközgazdász képzés is a városban maradjon – összegezte dr. Cser-Palkovics András. „A cél, hogy olyan stratégiai partnerek csatlakozzanak ehhez a munkához, akik egy-egy területen tudnak pluszt adni az egyetemnek. Erősítsük a sport és a tudomány kapcsolatát, hiszen amerre tart a világ, ez egyre inkább fontossá válik.” – fogalmazott a városvezető, majd hozzátette, hogy nem csak az utánpótlásban és a sporttudományban lehet fontos a mostani együttműködés, hanem akár újabb célokat, hosszútávú jövőképet is adhat a sportolóknak.

„Az Óbudai Egyetem mindig azt tűzte ki célul, hogy a fehérváriak biztos és stabil partnere lehessen.” – kezdte köszöntőjét Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. A rektor arról beszélt, hogy az Óbudai Egyetem sokat tett a sportfejlesztésben az elmúlt években. Az ép testben, ép lélek elv alapján elindítottak egy élsportolói programot, ahol a sportoló hallgatókat egyéni tantervvel is segítik. A rektor elmondta: szeretnének a többségi társadalomnak is példát mutatni azzal, hogy a sport és a tanulás összeegyeztethető. „A mai napon egy kiváló akadémiával köthetünk megállapodást, ami megtiszteltetés számunkra, de egyben számos lehetőséget is rejt magában. Bármennyire is furcsa, ma már nagyon erősen kötődik egymáshoz a sport és a műszaki innováció. Nem titkolt célunk, hogy a sporttudománnyal kapcsolatos műszaki fejlesztéseket is kamatoztassuk.” – húzta alá a rektor, aki szerint ez az együttműködés egyben kiváló alkalom lehet arra is, hogy egy olyan gyors és dinamikus sportág tekintetében, mint a jégkorong, tudjanak méréseket, fejlesztéseket végezni. Prof. Dr. Kovács Levente hangsúlyozta: az egyetem kötelességének tartja, hogy felkarolja a sportolókat.

Fekti István, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, miért fontos az akadémia életében az aláírt együttműködés. Elmondta, hogy 2021 júliusa óta államilag elismert sportakadémiaként és módszertani központként működnek, egyedüliként rendelkeznek Erste Ligás felnőtt csapattal, ennek megfelelően azonban a csapat 75%-át U23-as játékosok kell, hogy alkossák. „Rengeteg útját kereső fiatalemberrel dolgozunk, és nekik kell valamilyen mankót szereznünk a hónuk alá, hiszen nem mindenkinek lesz az élsport a mindennapi megélhetése. Gondoskodnunk kell, azonban ez óriási a felelősség is.” – fogalmazott az ügyvezető, aki több jó példát is felhozott, hogy igenis lehetséges az élsportot összeegyeztetni a tanulással, és akár magas szintű jégkorong mellett is részt tudnak venni a fiatalok a felsőoktatásban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >