Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
7.706.833.886 Ft támogatás 83 hulladéklerakó rekultivációs tevékenységére Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. augusztus 06.

ImageA Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektindító ünnepséget tartott Polgárdin, a Városi Művelődési Központban. A programot „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című, 7,7 milliárd forintból megvalósuló környezetvédelmi beruházás kivitelezési munkáinak megkezdése kapcsán szervezték meg.

 

Blázsovits Balázs PR-főmunkatárs elmondta a Fehérvári Híreknek, hogy a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) megfogalmazott fejlesztések célja, hogy mérsékelje hazánk környezeti problémáit, ezzel javítva a társadalom életminőségét és a gazdaság környezeti folyamataihoz történő alkalmazkodását. A kedvező környezeti állapot fenntartását biztosító beavatkozásoknak a megelőző környezetvédelemre való áttérés lehet az egyik legfontosabb eszköze. Ezek a célkitűzések és a program által támogatott projektek dinamikusan illeszkednek a fenntartható fejődés magyarországi megvalósításához.

Ehhez a progresszív munkafolyamathoz kapcsolódik a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén megvalósuló rekultivációs projekt is. A Társulás a KEOP-2.3.0. „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című pályázat keretén belül a Kormány döntése alapján 7.706.833.886 Ft támogatást nyert el a térségben található 83 hulladéklerakó rekultivációs tevékenységének elvégzésére.

A támogatási szerződést 2008. június 30-án írták alá. A rekultiváció megvalósításának összköltségét az EU (85%) és a Magyar Köztársaság költségvetése (15%) társfinanszírozásban biztosítja, így az önkormányzatoknak nem kell saját forrást biztosítaniuk hozzá. A támogatást az EU Bizottság 2009 áprilisában hagyta jóvá. A rekultiváció a meglévő és bezárt hulladéklerakók tájba illesztését, megfelelő szigeteléssel történő ellátását, a vízbázisok és a talaj védelmét jelenti.

A beruházás keretében a térség 83 hulladéklerakójából 12 kerül teljes felszámolásra, 69 lerakót lezárnak, valamint 2 hulladéklerakó tájba illesztése fog megvalósulni. A rekultiválandó hulladéklerakók teljes területe 1.386.497 m2, a rekultivációban érintett lakosságszám 434.676 fő. A közbeszerzési eljárások lefolytatása után a kivitelezésre vonatkozó szerződéseket 2009. július 20-án írták alá.

Az I. sz. (dunaújvárosi) és a III. sz. (székesfehérvári) régió rekultivációs munkálatait a SGNK-2000 Konzorcium végzi, melynek konzorciumvezetője a STRABAG-MML Kft., tagjai a GREEN NETWORK Kft. és a KÖZGÉP Zrt., a II. sz. (oroszlányi) régió kivitelezési feladatait a Danubia Konzorcium látja el, melynek konzorciumvezetője a Bilfinger Berger Hungária Kft., tagjai a Repét Kft., a KELET-ÚT Kft., és a MEZŐKER HUNGÁRIA Kft. A projekt kivitelezése során a független mérnök szerepét az Út- Teszt Mérnöki és Szolgáltató Kft. végzi.A KEOP-2.3.0. „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című pályázati konstrukción belül elsőként az országban a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén indulnak meg a kivitelezési munkálatok.

A projekt kivitelezésének indításához kapcsolódó ünnepi eseményen részt vett és felszólalt: dr. Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a jövő útjaként és az összefogás példájaként említette a 7,7 milliárd forintos, hat megyét érintő beruházást, amely 169 település közös munkájával teremt élhető környezetet a jövő generációi számára. A miniszter a projekt méltatásán túl röviden beszélt még az Új Magyarország Fejlesztési Terv megvalósulásáról is. Elmondta: a pályázatok rendkívül népszerűek, 2009 augusztus elejéig közel 30 ezer projekt érkezett be, és több mint 13 000 projektről már támogatói döntés is született, több mint 2 790 milliárd forint értékben.

dr. Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, aki kiemelte a most induló beruházás környezetvédelmi jelentőségét, a fenntartható fejlődést szolgáló célkitűzésekhez való kapcsolódását. Ismertette továbbá, hogy mit jelent a rekultiváció a természeti környezet értékeinek megóvása szempontjából.

Huba Bence, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának igazgatója, aki tájékoztatott a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében már elindult projektekről, ezen belül a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás rekultivációs beruházásáról, illetve a folyamatban, vagy előkészítés alatt lévő újabb pályázatokról, ezek környezetvédelmi és térségi jelentőségéről.

Fischer Mariann, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke, aki bemutatta a 169 település összefogásával létrehozott Társulás keretei között megvalósítandó korszerű hulladékgazdálkodást, valamint a mai eseménnyel 81 településen elinduló rekultivációs program várható környezetvédelmi eredményeit és azt, hogy ez milyen pozitív változásokat jelent a térségben, és a természeti környezet megóvásában, illetve az egyes érintett települések fejlődése szempontjából is mennyire jelentős a most elindult 7,7 milliárd forintba kerülő projekt.

Borbély István, Polgárdi Város polgármestere, aki a gesztor önkormányzat nevében, pedig arról beszélt, hogy Polgárdi számára miért fontos, hogy vezető partner lett egy ilyen széleskörű összefogással megvalósuló beruházásban, hogy a település részévé vált ennek a kiemelkedő Európai Uniós környezetvédelmi projektnek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >