Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Indiánportrék a Szent Korona Galériában
Indiánportrék a Szent Korona Galériában Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2024. március 05.
Hazánkban első alkalommal Székesfehérváron látható Schram András indián portréit bemutató tárlata. A nemzetközi szinten elismert, többszörösen díjnyertes fotóművész Niitsitapi, azaz igazi embereket bemutató kiállítását Lehrner Zsolt alpolgármester nyitotta meg. Az amerikai indiánok életét, kultúráját bemutató fotók március végéig láthatók a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a Szent Korona Galériában.

 

 

Schram András autodidakta, nemzetközi, többszörösen díjnyertes fotográfus, a kanadai Alberta állambeli Calgaryban, illetve Székesfehérváron és Budapesten él felváltva, de munkái és workshopjai miatt gyakran utazgat a világban. Több ezer téma lényegét ragadta meg két évtizedes karrierje során. Nem meglepő, hogy hírességekről készült fotográfiái rendszeresen szerepelnek különböző magazinok címlapjain. Szeme van az emberi szellemre, és mély szenvedéllyel tudja megfogni a jelenlétet, a pillanatot. A portré-, divat-, mozi-, díszlet-, szerkesztő- és esküvői fotózás terén szerzett tehetségét több ezren követik és csodálják, és ennek jó oka van.

A hazánkban első alkalommal Székesfehérváron megnyílt Niitsitapi – Indián portrék a kanadai és amerikai őslakosok gazdag történetét, kultúráját mutatja be. A kiállítás megnyitóján Lehrner Zsolt alpolgármester párhuzamot vont az indián törzsek és a ma emberének élete között: „Mi az, amit a múltból tanulhatunk? Például azt, hogy napjainkban számos zöld szervezet, klímaszakértő gondolkodik és dolgozik azon, hogy lehet a XXI. századi ember ökológiai lábnyomát csökkenteni. Ha az indián kultúrát nézzük, akkor nem kell tudományos magyarázat ahhoz a megállapításhoz, hogy a mokaszinnak nem volt ökológiai lábnyoma. Az indián törzsek mindent felhasználtak életük folyamán. Összhangban éltek a természettel.”

A kiállítás látogatói megismerhetik Schram András különleges történetét arról is, ahogy elkezdte, elkezdhette őket fotózni. „Gyerekkorom óta csodálom az indiánok világát, és mindig is imádtam a vadnyugati filmeket. 20 év munkája, türelme, felkészülése és szervezése ez a mostani „indiános” fotóanyag. Közelebb kerülni az indiánokhoz, hogy megismerjenek és megbízzanak benned – nem egyszerű dolog. Az, hogy le is fotózd őket pedig nagyon-nagyon nehéz mind bizalmi, mind spirituális szempontból is, ugyanis – mint arról beszámolt – sok indián törzsnek kulturális hagyományai és meggyőződései vannak a fényképekkel kapcsolatban. Néhány törzs tagjai úgy vélik, hogy a fényképek ellopják vagy károsítják a lelküket, vagy hogy megzavarják az egyensúlyt a természettel való kapcsolatban. Ezért egyes indiánok lehet, hogy nem kívánják fotóztatni magukat, vagy elővigyázatosabbak lehetnek az ilyen helyzetekben.”

A művész niitsitapi, azaz az igazi embereket bemutató fotográfiái tiszta, nyers, bensőséges formában ragadják meg a lelket és ezt láttatják, nem az álarcot. Ezt az intimitást az emberi érzékszerveken túlmutató formában mutatja meg a nézőknek a március 27-ig a Szent Korona Galériában látható kiállításon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >