Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Haufe Andor kapta idén a Penna Regia díjat Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2024. március 16.
Haufe Andor gyártásvezető, a Fehérvár Médiacentrum munkatársa kapta az idei Penna Regia díjat. A pályafutását 47 éve a Magyar Televízióban kezdő szakember megszámlálhatatlan képzőművészeti témájú film elkészítésében vett részt, majd több mint egy évtizeden át volt a sportműsorok felvételvezetője. 23 évvel ezelőtt csatlakozott a Fehérvár Televízió csapatához, ahol - mint ahogy egykori sportolóként is - mindig versenyben van az idővel, hogy a mindennapi munka gördülékeny és hatékony legyen annak érdekében, hogy a televízió nézői naprakész információkat kapjanak, magas színvonalú produkciókat láthassanak nap mint nap.

 

 

A Penna Regia díjat 1997-ben alapította Székesfehérvár Önkormányzata. A díjat azok az írott vagy elektronikus sajtóval foglalkozó újságírók kaphatják, akik munkájukkal hozzájárulnak a város hazai és nemzetközi ismertségének további növekedéséhez.

A díj átadása alkalmából mondott köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere felidézte a nyilvánosság erejének szerepét a forradalom és szabadságharc idején. Dr. Cser-Palkovics András utalt arra, hogy bár a technikai feltételek és hátterek folyamatosan változnak, a nyilvánosság, a tájékoztatás fontos volt akkor és fontos ma is. Ehhez kellenek azok a szakemberek, akik tájékoztatnak, eljuttatják az információkat a nyilvánosságnak és azok, akik ehhez minden feltételt megadnak egy-egy szerkesztőségben. Haufe Andor gyártásvezetőként ezt teszi több mint 20 éve a Fehérvár Televízióban.

 

Az ünnepi köszöntőt követően Szilágyi Domokos: Játékok című versét Török Laura szavalta, majd a díjazott méltatása hangzott el:  „Minden ember különböző pszichés, érzelmi és fizikai állapotban megy forgatni minden egyes nap, s mindenkivel meg kell találni a hangot. Mindenhol vannak és lesznek konfliktusok, amiket a legrövidebb idő alatt a leghatékonyabban kell tudni kezelni. Jó kommunikációs érzék szükséges, s mivel emberekkel dolgozunk, bizony sokszor jó pszichológusnak is kell lenni. Legtöbbször csak így lehet elsimítani a felmerülő feszültségeket. Együttérzően és rugalmasan, ugyanakkor határozottan kell tudni a stábbal bánni. Ez nemcsak azért fontos, hogy az alkotók jó hangulatban dolgozzanak, hanem azért is, mert a film képei visszatükrözik a forgatás hangulatát.” így foglalta össze Hábermann Jenő Balázs Béla-díjas filmproducer, mi is a gyártásvezetői szakma esszenciája.

Haufe Andor 1977. november 11-én lépte át a Magyar Televízió küszöbét. A Képzőművészeti Osztályon dolgozott, ahol megszámlálhatatlan film elkészítésében vett részt. Felvételvezetőként kezdett, és a munka mellett végezte el a gyártásvezetői képzést. Mindeközben levelezőn végezte a jogi kart. Hajnalban egy pékség futáraként hordta a kenyeret, napközben a televízióban dolgozott, este pedig tanult. Végül a jogot nem fejezte be, mert családot alapított – hamarosan megszületett a fia, majd a lánya – és a munkára kellett koncentrálnia. 1989 és 2000 között a sportműsorok felvételvezetője volt. A sporthoz való kötődése azonban sokkal régebbre nyúlik vissza: 1972 és 1980 között a Budapesti Honvéd színeiben versenyszerűen atletizált. 400 és 800 méteren futott, több országos bajnoki címet szerzett váltóban. Első munkahelyén csaknem huszonöt évet töltött, legutoljára a Telesport szerkesztőségében dolgozva, együtt a legnagyobbakkal, köztük Knézy Jenővel, akire nemcsak szeretett kollégájaként, de barátjaként is emlékezik. Huszonhárom évvel ezelőtt érkezett Budapestről Székesfehérvárra. Új életet kezdett a Királyok Városában, és azóta erősíti a Fehérvár Televízió csapatát. Gyártásvezetőként együttérző, rugalmas, ugyanakkor határozott.

„Haufe Andor olyan ember, aki évtizedekre meghatározza az alkotóközösség arculatát, szellemiségét, hangulatát. Akinek keze nyomát minden alkotáson ki lehet tapintani. Aki a rivaldafényben vagy attól pár lépéssel hátrébb is igazi rocksztár. Aki tizennyolc nappal hatvanötödik születésnapja után is megfontolttá érett ifjonti lendülettel veti magát a munkába nap mint nap.”

A Penna Regia díj átvétele után Haufe Andor köszönetet mondott családjának, munkatársainak, a város közösségének. „Ez a díj inspirál a jövőben is, hogy tovább tudjak még dolgozni és legfőképpen vigyázni a kollégáimra.”

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >