Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Ünnepi közgyűlést tartott a 35 éves Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2024. március 20.
Kedden a Városháza Dísztermében ünnepelte fennállása 35. évfordulóját a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület. Az ünnepi közgyűlésen megemlékeztek az elmúlt több mint három évtized tevékenységéről, valamint sor került az ünnepélyes zászlószalagkötésekre is.

 

 

A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 1989-ben alakult meg azzal a céllal, hogy hagyományőrző tevékenysége által népszerűsíti a honvédséget, a honvédelem hagyományait és nagy alakjait. Az egyesület 2011 óta minden évben megemlékezik névadójáról, Székesfehérvár vice-várkapitányáról, Wathay Ferencről is. Rendszeresen szerveznek megemlékezéseket, történelmi konferenciákat és vesznek részt a Magyar Honvédség által szervezett eseményeken. Alapítói a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének.

A Hungarikum együttes rövid koncertje után dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. Megköszönte, hogy az egyesület a Városháza Dísztermét választotta az ünnepi közgyűlés helyszínéül, ezzel is erősítve, hogy ez Székesfehérvár első számú közösségi tere. A városvezető emlékeztetett, hogy a Díszterem falait is számos történelmi jelkép, évszám díszíti, ugyanakkor ezek a szimbólumok és a város gazdag múltja nagy felelősséget is ró a polgárokra. „Egy ilyen nagy múltú városban történelmünket ápolni, emlékezni nem csak feladatunk, hanem kötelességünk is. Önök ezt vállalták fel 35 évvel ezelőtt.” – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte az egyesület névválasztásának jelentőségét, hiszen Wathay Ferenc egy olyan történelmi személy Székesfehérváron, aki minden korban példaként szolgálhat. „Önök nem csak létrehoztak egy közösséget, de fenntartották és működtetik azt a mai napig. Ez azért fontos, mert hittel vallom, hogy egy várost a közösségek tudnak erősíteni.” – hangsúlyozta a polgármester, aki megköszönte az egyesületnek a katonacsaládok felé mutatott törődő odafigyelését is.

Berdó Gábor Károly nyugállományú százados, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület elnöke emlékplakettel köszönte meg Székesfehérvár Önkormányzatának évtizedes támogatását. Köszöntője elején megemlékezett azokról az alapítókról és tagokról, akik nem élhették meg az ünnepi évfordulót. Felidézte az egyesület megalakulásának kezdeteit. „A honvédelem ügyét támogató egyesületek közül a Wathay volt az első, aki zászlót bontott.” – emlékezett vissza Berdó Gábor, aki elmondta: a célok összetartották a közösséget, az eredményeknek megtanultak örülni, a kihívásokból és kudarcokból pedig mindig tanultak. Látható nyomot hagytak a hagyományőrzésben, amit jól jelez, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség támogatását is elnyerték az elmúlt években. „A Wathay olyan szervezet, amelynek minden tagja kötődik valamilyen formában a honvédséghez. Ha feltesszük a kérdést magunknak, kik is vagyunk, mi könnyen megtaláljuk a választ.” – zárta köszöntőjét Berdó Gábor Károly, aki mindenkit biztosított arról: 2029-ben, a 40. évfordulón is itt lesznek.

Az ünnepi közgyűlés keretében a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) Fejér Megyei Területi Szervezete is zászlószalagot kötött az egyesület lobogójára. Az eseményt a pápai Vidám Nagyik Dalkör előadása zárta.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >