Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Út a munkanélküliséghez Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. augusztus 10.

Image"Az Út a munkához program jelenlegi formájában nem működik." - mutatott rá sajtótájékoztatóján Czomba Sándor. -"Néhány napja kormányzati oldalról azt nyilatkozták, hogy javul a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, ám a Központi Statisztikai Hivatal és Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss adatai ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak, a kormány ráadásul figyelmen kívül hagyta a szezonális hatásokat." - jelentette ki Czomba Sándor.

 

Elmondta: ma Magyarországon 72 ezer emberrel kevesebb dolgozik, mint egy éve, 83 ezer emberrel több van munka nélkül, és 137 ezerrel többen regisztráltak a munkaügyi kirendeltségen. Nincs munkalehetőség, ráadásul a legnagyobb csökkenés a leghátrányosabb helyzetű régiókban következett be - tette hozzá. A fideszes képviselő nagy problémának tartja, hogy ennek a foglalkoztatási rendszernek nagyon sokba kerül a fenntartása, ráadásul még nem lehet tudni, hogy a jövő évi költségvetés mennyi forrást szán a program folytatására. Czomba Sándor ismertette a júliusi adatokat és idézte a kormány korábbi terveit.

 

Image
Fotó: Fidesz

Elmondta: a rendszeres szociális segélyezettek száma a várt 100 ezer helyett 33 ezer, a közfoglalkoztatásban a számított 66 ezer helyett 86 ezren vannak, míg a rendelkezésre állási állományban a várt 19 ezer helyett 159 ezren. Czomba Sándor ezen adatok tükrében arra figyelmeztetett, hogy 40 milliárd forinttal többe fog kerülni jövőre az Út a munkához program és az egész szociális ellátórendszer finanszírozása, mint az idén.

Feltette a kérdést: honnan lesz plusz 40 milliárd forint? Czomba Sándor arra is emlékeztetett, a kormány csak most gondolkodik azon, hogy a programba bevonja a versenyszférát, holott a Fidesz már 2008 decemberében jelezte, hogy vegyék igénybe a versenyszféra segítségét. A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor már az ősszel gond lehet a munkaerőpiaci alap finanszírozásával.

Hazánk rossz pályán van a gazdaság és a foglalkoztatottság terén, agyonadóztatják azokat, akik az ország terheit elsősorban cipelik, majd az így befolyt összegből olyan munkavégzést, sok esetben látszattevékenységet támogatnak, ami hangulatjavításra ugyan alkalmas, de nem húzza ki a gazdaságot a mély válságból - fogalmazott Czomba Sándor, leszögezve: szemléletváltásra lenne szükség, ehhez pedig kormányváltásra is szükség van.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >