Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Köszöntötték a 100 éves Baumkirchner Erzsébetet Székesfehérváron
Köszöntötték a 100 éves Baumkirchner Erzsébetet Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. március 28.
Januárban töltötte be a századik életévét, de legalább két évtizedet letagadhat a korából Baumkirchner Erzsébet, akit dr. Cser-Palkovics András polgármester és Deák Lajosné önkormányzati képviselő köszöntött fel szerdán délelőtt Székesfehérváron. Erzsi néni egyedül él, szeret főzni, vásárolni jár, sőt, savanyúvízért is elsétál a Rózsa ligetbe. Frissessége, életigenlése, mosolya egészen rendkívüli – derült ki a jeles jubileum alkalmából rendezett találkozón.

 


Erzsi néni – ahogy a családban hívják, Csöri – Enyingen született 1924. január 27-én. Édesapjának famegmunkáló üzeme volt gépekkel, alkalmazottakkal, azonban a háború, az államosítás mindent elvert, nehéz idők jártak akkor. Erzsi néni bekerült Székesfehérvárra és egész életében a malomiparban dolgozott, pályáját a Közép-Dunántúli Malomipari Egyesülésnél kezdte, ahol megalapította és vezette az első ágazati labort.

Temérdek feladata volt, a kor elvárásainak megfelelően nagyon sok társadalmi munkát is végzett hétvégenként, emellett Budapesten folytatta felsőfokú mezőgazdasági tanulmányait. Mint meséli, tanulásból és munkából állt az élete, így a magánéletre, a férjhez menésre nem maradt ideje. Ma is egyedül él Móricz Zsigmond utcai otthonában, látássegítő eszközök segítségével ellátja és elfoglalja magát. Mint mondja, manapság olyan dolgokat szeret csinálni, amiket régen elmulasztott. Szeret főzni, elsétál a nem is olyan közeli bevásárlóközpontba, sőt, jár vízért a Várkörúti Zsuzsanna-forráshoz és a Rózsa ligetbe, a Csitáry-kúthoz. „Gyalog járok, persze! Autót még nem vettem! De traktort, zetort tudok vezetni, azt megtanultam!” – meséli fiatalos lendülettel a meglepett vendégeknek, majd hozzáteszi, érdemes a lehető legnagyobb nyugalomban élni, mert a sok stressz tönkreteszi az embert. Mosolyogni kell, nem mindig keseregni!

A magas életkor öröklődik a családban, hiszen Erzsi néni anyai nagymamája 103 éves koráig élt. Egyetlen testvére, 88 éves húga Debrecenben lakik, akinek a fiával rendszeresen tartják a kapcsolatot. Ugyancsak mellette áll és nagyon sokat segít a mindennapokban gyermekkori barátnője, Cser Mária néni, akivel több évtizedes kapcsolat köti össze.

Erzsi néninek kisebb gyűjteménye van a miniszterelnöki gratuláló emléklapokból, hiszen a 90. és a 95. születésnapokra küldött oklevél mellé odakerült a 100-as is. A jeles és ritka évforduló alkalmából szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Deák Lajosné önkormányzati képviselő köszöntötte őt fel az újabb emléklappal és a város ajándékaival, bízva abban, hogy öt év múlva sor kerülhet a következő jubileumi köszöntésre!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >