Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Magyar és német katonák gondozzák a Szentlélek temető hadisírjait
Magyar és német katonák gondozzák a Szentlélek temető hadisírjait Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2024. április 03.
A német Ingolstadt körzetéből, a Német Szövetségi Haderő tartalékos szervezetéből 11 katona érkezett Székesfehérvárra, akik kiegészülve 11 helyi honvéddel, közösen fogják gondozni a Szentlélek katonatemető hadisírjait a következő napokban. Az önkéntes csoportot szerdán délelőtt Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta a Városházán.

 

 

A Városházán Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta azt a 11 fő német tartalékos katonát, akik Ingolstadt városának körzetéből, a Német Szövetségi Haderő kötelékéből érkeztek a városba, hogy kiegészülve a Magyar Honvédség 6. „Sipos Gyula” Területvédelmi Ezred állományában szolgáló tartalékosokkal, közösen ápolják a Szentlélek temető hadisírjait. A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség 1919-es alapítása óta a világ számos országában teljesít hasonló feladatot. Az elmúlt több mint száz évben közel 1000 katonatemetőben végeztek hasonló felújítási, sírápolási munkákat. A most Székesfehérvárra látogató csoport tagjai között is többen vannak, akik korábban jártak már városunkban. A katonák többek között megtisztítják a főkaput, megjavítják a kerítésoszlopokat, valamint lecsiszolják a kopjafákat és újrafestik a német gránitkereszteket.

A katonákat Lehrner Zsolt alpolgármester a Városháza Dísztermében fogadta, ahol köszönetet mondott minden német és magyar katonának, akik a hadisírok ápolásával fontos feladatot látnak el. Az alpolgármester elmondta, hogy Székesfehérvár a Magyar Honvédség kiemelt központja, a katonaváros jelleghez pedig hozzátartozik a katonahagyományok ápolása és őrzése. Hozzátette, a német katonák Székesfehérváron lelték halálukat, így fontos, hogy méltó módon nyugodhassanak. Lehrner Zsolt megismertette a vendégeket Székesfehérvár történelmével, valamint bemutatta a Dísztermet és a koronázási ékszerek hiteles másolatait is.

„A német-magyar barátság, valamint a háborúban elesettek tisztelete hozott minket ide, hogy gondozzuk a temetőt. A magyar bajtársakkal együtt a következő két hetet a temetői munkákra fordítjuk, majd megemlékezéssel zárjuk az időszakot.” – nyilatkozott a csoport vezetője, Christmann Wolfgan törzsaltiszt/őrmester, aki először jár Székesfehérváron, de korábban a budaörsi temetőben végzett már hasonló munkákat Magyarországon.

Április 13-án, szombaton 11.00 órakor közös programot rendeznek, ahol a magyar és a német kormány között létrejött, a Hadisírokról szóló megállapodás aláírásának 30. évfordulójára emlékeznek majd.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >