Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A Rákóczi-emlékmű támogatóit köszöntötték pénteken a Városháza Dísztermében Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. április 05.
A Városházán köszöntötték pénteken annak a széleskörű összefogásnak a részeseit, melynek köszönhetően közadakozásból felavathatták II. Rákóczi Ferenc emlékművét tavaly ősszel Székesfehérváron, a Rákóczi utcában. Egy most aláírt szerződés értelmében a szobor immár a város tulajdonát képezi. Az ünnepségen érmek átadására is sor került a köszönetnyilvánítás jeleként.

 


A Rákóczi-szobor ötlete a Béri Balogh Ádám Baráti Kör elnökétől származik, dr. Póczos Géza mintegy tíz évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy közadakozásból állítsanak emlékművet II. Rákóczi Ferencnek Székesfehérváron. Végül Illyés Endre elnökhelyettes anyagi támogatásával Nagy Benedek szobrászművész 2019-ben elkészítette a szobor makettjét. Ezután ajánlotta fel együttműködését dr. Görög István ezredes és dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének két vezetője, majd a kezdeményezés mellé állt Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Sinkó Ottó, a Videoton Holding vezérigazgatója. Végül mintegy százan kapcsolódtak a közadakozáshoz, melynek köszönhetően 2023. október 1-jén felavatták a közel négyméter magas szobrot a Rákóczi utcában kialakított új, köztéri ligetben.

Pénteken délután a Városháza Dísztermében köszöntötték mindazokat, akik anyagi támogatással, szervezőmunkával csatlakoztak a széleskörű összefogáshoz.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a Rákóczi-szobor felavatása egy szép történet, ami valójában arról szól, hogy született egy ötletet, majd a közösség összefogott annak megvalósítása érdekében. Ma már szemtanúi lehetünk a valóságnak, hiszen a Rákóczi utcán haladva láthatjuk a kis parkot és a gyönyörű műalkotást. Ez a hely egy új közösségi tér lett a városban, melyet sokan látogatnak. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik kapcsolódtak az összefogáshoz.

A köszöntőt követően aláírták azt a szerződést, melynek értelmében az emlékmű a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tulajdonából átkerült Székesfehérvár Önkormányzatának tulajdonába. A megállapodást dr. Cser-Palkovics András és dr. Karsai Béla, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének elnöke látták el kézjegyükkel.

Ugyancsak köszöntötte a résztvevőket Illyés Endre, a Béri Balogh Ádám Baráti Kör elnökhelyettese. Hangsúlyozta, hogy sokan kételkedtek a kezdeményezésben, ám a közös akarat és összefogás győzedelmeskedett. Az emlékművel a város bizonyította Rákóczi fejedelem és a szabadság melletti kiállását. Mint mondta, a szobor és annak környezete a városlakók kedvelt pihenő- és találkozási helye lett.

A Béri Balogh Ádám Baráti Kör Nagy Benedek szobrászművésszel emlékérmet készíttetett, II. Rákóczi Ferenc portréjával díszítve. Ezen elismerést nyújtották át az ünnepségen azoknak a személyeknek, szervezeteknek és cégeknek, akik, illetve amelyek aktívan részt vettek a szobor megvalósításában, valamint adományaikkal a legnagyobb mértékben támogatták a kezdeményezést.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >