Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Együttműködés a fehérvári diákokért Nyomtatás E-mail
Írta: KJE & Józsa Dávid   
2024. április 05.
Együttműködési megállapodást kötött a Kodolányi János Egyetem a Székesfehérvári Szakképzési Centrummal Székesfehérváron. A megállapodás fő célja, hogy minél több fehérvári középiskolában végzett diákot tartsanak Székesfehérváron és tanuljanak tovább helyben, a Kodolányi János Egyetemen. A részleteket sajtónyilvános rendezvényen ismertette dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Vizi László Tamás, az Egyetem mb. rektora és Horváth Lajos Zoltán, a Centrum főigazgatója.

 

 

A Kodolányi János Egyetem oktató-kutató-fejlesztő felsőoktatási intézmény. Az egyetem törekszik a helyi, valamint globális partneri kapcsolatok kialakítására, ezen kapcsolatokból származó lehetőségek kiaknázására, mind az oktatás, mind a tudományos kutatás területén, kiemelten kezelve a képzést, a környezeti és társadalmi fenntarthatóság, a tudásgazdaság, a jóléti szolgáltatások, a vállalkozói ökoszisztéma és a pedagógiai innováció kutatási és fejlesztési területeit.

A 2015 óta működő Székesfehérvári Szakképzési Centrum részeként a 11 szakképző intézmények szakmai kínálata széleskörű, a gazdasági-piaci szereplők igényeit magas színvonalú, korszerű, rugalmas szakmai képzésekkel elégítik ki, kiterjedt szakmai kapcsolatokkal, sikeres duális partneri együttműködésekkel rendelkeznek. A jogszabályok adta lehetőségeket kihasználva a felnőttek szakmai oktatásában, a felnőttképzésben is jelentős szerepet vállalnak. 

A két intézmény között létrejött együttműködés lényege, hogy a Szakképzési Centrum és az Egyetem közös szakmai programot dolgoz ki a 2024/2025-ös tanévtől egyes okleveles technikusképzésekre, amelyek elvégzése előnyöket biztosíthat a Fehérváron tanulók számára, hogy bekerülhessenek továbbtanulásuk során az adott, kapcsolódó szakra a Kodolányi János Egyetemen. A mostani megállapodás csak a kezdet, a cél az, hogy a felsőoktatási intézmény a lehető legtöbb Szakképzési Centrummal stratégiai megállapodást kössön az országban, így növelve hallgatóinak létszámát.

Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem mb. rektora elmondta: a 21. század elején éppen a negyedik, egyes vélemények szerint az ötödik ipari forradalmat éljük, amire nem mindegy, hogy a gazdasági szereplők hogyan reagálnak. A rektor arról is beszélt köszöntőjében, hogy a mostani együttműködésben óriási lehetőséget lát, hiszen annak a fiatalnak, aki belép ebbe a struktúrába és elsajátít egy szakmát, egyenes útja van a felsőoktatásba. Kiemelte a város szerepét is, amely évek óta dinamikusan fejlődik és elkötelezett az oktatás iránt. „Székesfehérvár olyan jelentős gazdasági súllyal és erővel rendelkezik, ami igényli a minél kvalifikáltabb munkaerőt.” – fogalmazott dr. Vizi László Tamás, aki szerint mind a fiatalok, mind a szülők, mind a város számára fontos üzenetet hordoz a létrejött együttműködés.

„Az új szakképzési rendszer okán a szakképzés komoly alternatívája lett a gimnáziumoknak. Jól jelzi ezt, hogy ebben az évben 14 osztállyal, összesen 850 fővel több gyermek jelentkezett a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményeibe, mint az ezt megelőző évben.” – mondta el Horváth Lajos Zoltán, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója. Kiemelte, hogy az együttműködés egyik kiindulópontja az okleveles technikusi képzés volt, mely évek óta sikeresen zajlik a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményeiben.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki az együttműködés okán, hiszen mint fogalmazott: „A város javát szolgálja, ha különböző intézmények – fenntartótól függetlenül – képesek együttműködni a jó cél érdekében. Ha pedig az együttműködés az oktatáshoz kapcsolódik, még nagyobb jelentőséggel bír.” A polgármester kiemelte, hogy a város két, fontos stratégiai partnere fogott össze, ami azért is öröm számára, hiszen mind a Kodolányi János Egyetemmel, mind a Székesfehérvári Szakképzési Centrummal évek óta gördülékenyen, hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt került bejelentésre a Székesfehérvári Szakképzési Centrum négy intézményének fejlesztése, melynek köszönhetően a mostanitól is magasabb színvonalú képzés valósulhat meg. A siker egyik legalapvetőbb feltétele a közös gondolkodás – zárta beszédét a polgármester, aki szerint a hatékonyabb képzéssel nagyobb esély van a Fehérváron tanuló diákok megszólítására és arra, hogy hosszútávon is a városban maradjanak.

Az együttműködési megállapodást az egyetem részéről dr. Vizi László Tamás mb. rektor, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum részéről Horváth Lajos Zoltán főigazgató látta el kézjegyével.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >