Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
„Ahonnan elmész, egy kicsit mindig ott maradsz” – emlékkő Varga Gábor tiszteletére Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2024. április 06.
A Gaja Környezetvédő Egyesület néhai elnökére, Varga Gáborra emlékeztek péntek délután az Alsóvárosi pihenőparkban. A sokak által elismert és szeretett természetvédő tiszteletére emlékkövet helyeztek el a parkban, valamint egy tölgyfát is elültettek.

 

 

Pénteken kora délután a tavaly augusztusban, 70 évesen elhunyt Varga Gáborra, a Gaja Környezetvédő Egyesület néhai elnökére, a Fejérvíz Zrt. mikrobiológusára emlékeztek az Alsóvárosi pihenőparkban barátai, tisztelői. Varga Gábor elismert alakja volt a székesfehérvári civil életnek. Természetvédő tevékenysége, szemléletformálása a Gaja Környezetvédő Egyesület élén nagy hatással bírt a város közösségére. Korosztálytól függetlenül tanított mindenkit a környezettudatosságra: népszerűsítette a komposztálást, tanított a felhasznált ivóvíz mennyiségének csökkentésére, valamint a fák és a zöld környezet fontosságára. Életművének elismeréséül a Gaja Környezetvédő Egyesület és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata emlékkövet helyezett el, valamint tölgyfát ültetett az Alsóvárosi pihenőparkban.

Vajgerné Bőhm Erika, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke beszédében megemlékezett Varga Gábor életének fontos állomásairól, így Révfülöpről, valamint az Alsóvárosi rétről is, ahol a néhai elnök rendszeresen elbiciklizett a munkahelyére menet. Mint fogalmazott, mesébe illő a történet, ahogy a kő idekerült Révfülöpről, ami sok ember összefogásának köszönhetően foglalhatta el mostani helyét. „Olyan történet ez, ami illik Gáborhoz, aki önzetlenül adott tudást, barátságot, emberséget. Mi, akik itt vagyunk most a rét mellett, ahol gyakran átbiciklizett maroshegyi otthonából a munkahelyére, számunkra Fehérváron ez lesz az a hely, ahol beszélgethetünk vele, tanácsot kérhetünk tőle.” – zárta gondolatait az elnök.

„Varga Gábor hiteles ember volt. Személyisége mindig a hitelességről árulkodott, legyen az a környezet- és természetvédelem, a Gaja Környezetvédő Egyesület vezetése, vagy éppen a víz szeretete.” – kezdte megemlékezését dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki Varga Gáborról azt is kiemelte, hogy ha kellett beszélt, ha kellett cselekedett, óriási emberi tartással és szakmai tudással. Olyan ember volt, aki hitelesen képviselte azt, amiben hitt, és a tettek mezején is mindig elől ment: példát mutatott az egyesület élén, munkájában és a város fejlesztésében. Felidézte, hogy Varga Gábor volt az első, aki felvetette, az Alsóvárosi rét ne kerüljön ipari beépítésre. „Hitünk szerint Gábor most lát, érez minket. Biztos, hogy azt kérné: ne róla beszéljünk, hanem vigyük tovább azt a tüzet, ami benne égett a természetvédelemmel kapcsolatban.” – zárta beszédét dr. Cser-Palkovics András, aki hozzátette: a Közgyűlés hamarosan egy városi kitüntetésről is dönt posztumusz Varga Gábor részére. Kérte, hogy aki pedig az Alsóvárosi réten erre jár, az emlékét felidézve vigye tovább a néhai elnök gondolatait.

Az eseményen Balázs Mátyás énekkel, Somos Gergely versmondással működött közre. A megemlékezést Reményik Sándor Viszontlátásra című verse zárta.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >