Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Énekes Lajos: Tolvanen nyugodt, de kőkemény profi
Énekes Lajos: Tolvanen nyugodt, de kőkemény profi Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2009. augusztus 12.

Image"Határozott, céltudatos, de egyben következetes is, aki már az első pillanatban jelezte az elvárásait. A módszereiből a szurkolók talán csak annyit vesznek észre, hogy nyíltabban, bátrabban támad a csapat.” Mindezt Énekes Lajos, csapatunk másodedzője nyilatkozta honlapunk megkeresésére. Mint tudott, Énekes Lajos több trénerrel is dolgozott már együtt a kék-fehérek sikeréért, s immár egy hete Jarmo Tolvanen irányításával készül a gárda.

 

Az Alba Volán 19 vezetőedzőjével készült interjúnkat alant olvashatják, ám ezúttal arra voltunk kíváncsiak: vajon hogy látja Énekes Lajos a finn szakembert – egy hét távlatából?

- Annak ellenére, hogy csak egy hete dolgoznak együtt, mégis érdekes lehet: milyen a közös munka Jarmo Tolvanennel, milyenek az első benyomásai? - Könnyű vele együtt dolgozni, jó fej edző, akinek határozott elképzelései vannak, s ezt ennek megfelelően határozott formában tálalja a csapat elé. Céltudatos, következetes edző, aki már az első pillanatban jelezte az elvárásait, s azokból nem enged. Tisztában van vele, hogy nincs sok ideje felkészíteni a csapatot, hiszen nemsokára kezdődik a bajnokság.

- Mennyiben más vele a munka, mint bármelyik elődjével, de úgy is kérdezhetnénk: min láthatók a finn és a tengerentúli iskola különbségei?

- Azzal aligha árulok el nagy titkot, hogy teljesen profi, de ez más, korábbi volános edzőkre is igaz természetesen. Más dolgokra helyezi a hangsúlyt, egy kívülálló, vagy egy szurkoló azonban csak annyit venne észre ebből, hogy nyíltabban, bátrabban támad a csapat. Az igazság az, hogy túl sok új dolgot nem kell, de nem is lehet behozni ebbe a hokiba. Tolvanen mester talán egy kicsit nyugodtabb, talán egy kicsit kimértebb, mint mondjuk Ted Sator, látszik rajta a finn mentalitás. Amit viszont fontosnak tartok megemlíteni, hogy mivel most egy új csapat formálódik, a mag is kicserélődött, s az új játékosok meghatározói lesznek az Alba Volán 19-nek, az új tréner állta hozott újítások nem nehezítik meg a munkát, a felkészülést.

- Apropó felkészülés. Hogyan tovább?

- A héten már edzőmérkőzést is játszik a csapat, ráadásul immár velünk edz Mihály Árpád és Juha Alen is. Érdekes, hogy Jarmo Tolvanen kijelentette a csapat előtt: ami elég volt az elmúlt héten, az ma már kevés. Vagyis napról napra jobbnak kell lennie mindenkinek, de ez nem azt jelenti, hogy az eddigi munkával elégedetlen lenne a szakember. De a folyamatos fejlődést várja, sőt, elvárja…

- Várható még új játékos a keretben?

- Egy külföldi centert még mindenképpen várunk, s szó van egy hátvéd leigazolásáról is. Ez viszont nagyban függ Flinta Botond teljesítményétől is – aki már velünk edz -, hiszen ő 4 pontos játékosnak számít, s kérdés: tudja-e azt a játékot nyújtani, hogy a szakvezetés rááldozza ezeket a pontokat?

- Végezetül: Jarmo Tolvanen egyedül érkezett Székesfehérvárra?

- Egyelőre a családja nélkül van, de nemsokára talán a felesége is eltölthet itt egy hosszabb időszakot. Bár a neje még aktív dolgozó, azért akad rá mód, hogy itt legyen. A két fia közül viszont csak az egyik érkezik, aki zenével foglalkozik, a másik, aki kapusként keresi a kenyerét, a bajnokság miatt biztosan nem tud elszakadni klubcsapatától.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >