Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Néma koszorúzással emlékeztek a katyni tragédiára Székesfehérváron
Néma koszorúzással emlékeztek a katyni tragédiára Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2024. április 15.
A Jávor Ottó téren található Katyn keresztnél emlékeztek Lengyelország nemzeti tragédiájára szombat délelőtt. A több mint 20.000 áldozatot követelő mészárlás áldozatainak emléke előtt néma koszorúzással és főhajtással tisztelegtek a résztvevők.

 

 

A 2012-ben átadott Katyn keresztnél emlékeztek az 1940. április 13-án 22.000 lengyel értelmiségi, tiszt és tisztségviselő életét követelő mészárlásra szombat délelőtt. A katyni vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyelek ellen követte el a Szovjetunió Kommunista Pártjának Belügyi Népbiztonsági egysége. Az áldozatokat a Katyn környéki erdőkben, jelöletlen sírokba temették. A tragédiáról Székesfehérváron minden évben a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség kezdeményezésére állított Katyn keresztnél emlékeznek meg.

Az emléknapon néma koszorúzással és főhajtással tisztelegtek a résztvevők. A város nevében Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester, Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, valamint a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagjai helyeztek el koszorút.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >