Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fehérvári Diáknapok – kiállításmegnyitóval kezdődött a városi tehetségkutató
Fehérvári Diáknapok – kiállításmegnyitóval kezdődött a városi tehetségkutató Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2024. április 17.
A képző-, nép- és iparművészet; fotó, film és a médiakommunikáció kategóriákban nevezett alkotásokból rendezett kiállítás megnyitójával kezdődött az idei Fehérvári Diáknapok. Az SZKKK Fürdő sori épületében látható mozgalmas, színes tárlatot a szervezők nevében Juhász Zsófia igazgató nyitotta meg. Elhangzott, a zsűri által díjazott művek közül a közönség online szavazással választhatja ki a neki legjobban tetsző alkotásokat. A szavazás április 20-án, szombaton éjfélkor indul és április 22-én, hétfőn délben zárul. A Fehérvári Diáknapok a színpadi kategóriák bemutatóival folytatódnak szerdától szombatig a város kulturális tereiben. Az ünnepélyes díjátadónak április 22-én, hétfőn a Városháza Díszterme ad otthont.

 



A Diáknapok története az 1960-as évekre nyúlik vissza. Több mint hétszáz diák jelentkezett a néhány év szünet után Fehérvári Diáknapok címmel újraindult tehetségkutatóba. Mától április 20-ig tizenkét művészeti kategóriában, több mint háromszáz produkcióval és alkotással mérik össze tudásukat a fehérvári általános és középiskolások. A rendezvénysorozat a Diáknapok kiállításával indult kedden. Rendhagyó módon slam poetryvel állt a közönség elé Tóth Zsombor Ákos, a XIV. Fehérvári Versünnep döntőse, aki társas játékról, az emberek egymás társaságát kereső, ám azt mégis kerülő társas magányáról szólt: „Újra ketten, egyedül egy négyes ülésben a buszon, a vonaton, a Szaturnuszon (…) kerüljük egymás tekintetét és mély alázattal örülünk annak, hogy nem ismerjük egymást, mert a végén még szóba kéne állnunk. Az de rossz lenne! Hosszú az út és nem érdekeljük egymást annyira, hogy legyen annyi szavunk kitölteni azt az időt, amit együtt eltöltünk. (…) Tudom, egyszerűbb lenne, ha többen lennénk egyedül, mert együtt egyszerűbb egyedül lenni.”

A kiállításmegnyitó résztvevőit Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ igazgatója köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy 21 fehérvári oktatási intézmény döntött úgy, hogy benevezi diákjait erre az eseményre, amelyen több mint hétszáz diák mutatja meg tehetségét. A legnépszerűbb kategória a vers- és prózaírás: a zsűri negyvenhárom alkotást fog elbírálni. A bemutatók három helyszínen: a Táncházban, a Petőfi Kultúrtanszéken és a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban zajlik szerdától szombatig.

A kedd esti eseményen elhangzott, hogy a tehetséges, fiatal alkotók három kategóriában nevezhettek: a képző-, nép- és iparművészeti kategóriában negyvenegy, a fotós-filmes kategóriában huszonkét pályamű érkezett, a médiakommunikációban pedig tizenhét alkotást neveztek. Az SZKKK Fürdő sori épületében a zsűritagok (Szolnoki Szabolcs festőművész, Németh Orsi ékszertervező, ékszerkészítő, Csákvári Géza filmkritikus, Jaksa Bálint fotós, filmes, Azurák Csaba riporter, műsorvezető, Varga Gábor Farkas tervezőgrafikus, képzőművész) által legjobbnak ítélt 64 alkotás látható április 23-ig. Juhász Zsófia felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség véleményét is várják. Ennek érdekében online szavazás indul április 20-án, szombaton éjfélkor. A zsűri által kiválasztott alkotásokra április 22-én, hétfőn 10 óráig lehet voksolni. Az igazgató köszönetet mondott a diákoknak a nevezésért, a felkészítő tanároknak és a szülőknek a támogatásért.

A zsűri nevében Németh Orsi ékszertervező, ékszerkészítő méltatta a beérkezett munkákat és elismeréssel szólt a diákok munkáiról, az azokban megvalósuló ötletekről, az alkotások aprólékos, igényes kidolgozottságáról. Öröm volt látni, milyen tisztelettel és tudással bánnak az anyagokkal, kiforrott technikával alkotnak és azt is, hogy képesek egy-egy nehezen megélt helyzetet, elfojtást, mély érzelmet „kiadni” magukból. A kiállításmegnyitót követően a 2021-ben alakult fehérvári Crescendo Selecta zenekar adott koncertet.

A Fehérvári Diáknapok négynapos programja szerdán a színjátszókkal indul: a diákszínpad kategória előadásai 11.00–13.20 óra között zajlanak a Táncházban. Shakespeare Rómeó és Júliájának részletei, Arany János Toldija, a Halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese és Matuz János Jelenetek Imre herceg életéből című alkotása látható a diákok előadásában, a produkciókat Nagy Katica és Kovács Tamás színművészek, valamint Czukor Balázs rendező értékeli.

A csütörtök könnyűzenével indul: a zenészek, énekesek 9.00–18.30 óra között a Petőfi Kultúrtanszék színpadán mutatják meg tudásukat a közönségnek és a zsűrinek, Orsovai Reni énekes-dalszerzőnek, Orosz Mihály zeneszerzőnek és Csóka Péter zenésznek. A felhozatal nagyon színes: klasszikus Beatles-daloktól Charlie slágerein át Adele-ig és Billie Eilish-ig terjed, és természetesen saját szerzemények is elhangzanak majd a nap során. Ugyancsak csütörtökön, 10.00–13.35 óra között állnak a zsűri és a közönség elé vers- és prózamondók a Táncházban. Az ifjú előadók produkcióit színházi emberek, Ladányi Júlia és Ács Tamás színművészek, valamint Farkas Angéla versmondó bírálják el. A kategóriában a klasszikus költők, Petőfi, Radnóti vagy József Attila mellett népszerű kortárs szerzőktől, Varró Dánieltől, Karafiáth Orsolyától és Kálnay Adéltól is választottak műveket a diákok, és saját szerzeményt is az ítészek elé visznek. 

Pénteken újabb helyszín kapcsolódik be a Diáknapokba: a szólóének – társasének – kórus kategória a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban zajlik 10.00–13.15 óra között. A diákok előadásában többek között Kodály, Bartók, Mozart, Schubert, Monteverdi és Purcell művei csendülnek fel, a produkciókat Kurucz Gergely karnagy és Rezsnyák Róbert operaénekes minősíti.  A Sótájm helyszíne a Táncház lesz pénteken 10.00–12.00 óra között – ebben a kategóriában a zsűrinek huszonegy produkciót, zömében táncokat kell minősítenie, így a döntnökök is táncos műfajból jönnek: Barta Viktória koreográfus, rendező, Kugler Zsolt táncos, koreográfus és Molnár Hajnalka táncpedagógus előtt mutatkoznak be a fiatalok. A legtöbb nevezés a vers- és prózaírás kategóriában érkezett, ezek alkotói pénteken 14.00–16.00 óra között konzultálhatnak a zsűrivel, Sohonyai Edit és Hercz Júlia írókkal az SZKKK Fürdő sori épületében. Ugyanekkor, ugyanide várja a honismeret kategóriában született dolgozatok szerzőit a két zsűritag, Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója.

Szombaton 10.00–13.00 óra között a komolyzenészek állnak a közönség és a zsűri elé a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban, a produkciókat Stróbl-Kónya Judit zenepedagógus, Dobri Dániel zeneszerző és Szőcs Henrik zongoraművész véleményezi. Többek között Bach, Chopin, Liszt, Bartók művei csendülnek fel a kategória műsorában, de a diákok kortárs szerzők darabjai közül is választottak. A népzenei és néptáncos kategória helyszíne mi más is lehetne, mint a Táncház; a kisebb-nagyobb csoportok és szólisták szombaton 10.00–12.30 között mutatják be produkcióikat a közönség és a zsűri, Páll Éva népzenész, népdalénekes; Nádasdy Fanni népdalénekes és Sáfrán Balázs táncművész előtt.

A versenykategóriák zsűrije az arra érdemes produkciókat arany, ezüst, illetve bronz fokozatú oklevelekkel ismeri el. A legkiemelkedőbb produkciók és alkotások kategóriadíjat, illetve különdíjat kapnak, a város díjait a legjobb általános és középiskola veheti át, gazdára talál a közönségdíj, valamint a fesztiváldíj is. A pontszámítási rendszerben az iskolák produkciói által elért pontszámot a benevezett produkciók számához arányosítják, így a fesztiváldíjat a legeredményesebb iskola viheti haza. Az ünnepélyes díjátadóra április 22-én, hétfőn kerül majd sor a Városháza Dísztermében.

A rendezvények mindenki számára nyitottak és ingyenesek: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt. A részletes program, a fellépési sorrend a https://diaknapok.hu/ oldalon megtalálható.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >