Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Felavatták Demeter Vilmos és a legjobb sportolók dicsőségfalát a Széchenyiben
Felavatták Demeter Vilmos és a legjobb sportolók dicsőségfalát a Széchenyiben Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. április 18.
Dicsőségfalat avattak szerdán a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Technikumban az iskola legjobb sportolói és az intézmény városszerte ismert, egykori legendás tanára, Demeter Vilmos tiszteletére. A jeles eseményre a Széchenyi 85 éves fennállását ünneplő, jubileumi évben került sor. Az Önkormányzat nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester méltatta Vili bácsi egykori diákjainak, családtagjainak és sporttársainak összefogását.

 

 

Mostantól már nem csak az iskolai sportcsarnok és egy emléktába, hanem dicsőségfal is őrzi Demeter Vilmos nevét a Széchenyiben. A csarnok előterében három tabló látható, egyik az iskola meghatározó testnevelőjének, Székesfehérvár Díszpolgárának életútját mutatja be, a másik kettőn pedig sportáganként felsorolják azt a 138 sportolót, akik kiemelkedő eredményeikkel dicsőséget hoztak az iskolának és Székesfehérvárnak.

A 2013 júniusában, 94 évesen elhunyt Vili bácsit tanítványai tisztelték, becsülték, rajongásig szerették. Személye és tevékenysége jóval túlmutatott az intézmény falain, hiszen ő honosította meg Székesfehérváron a kosárlabdát és az öttusát, illetve ötszörös magyar bajnok atléta is volt. Munkásságát számos elismeréssel méltatták.

Az avatáson szép számmal részt vettek az iskola oktatói, volt és jelenlegi tanulói.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, hogy nagyon meghatódottan jött az eseményre, egyúttal köszönetét fejezte ki a kezdeményezést megvalósító egykori diákoknak és tanároknak. „Egészen biztos, hogy a 85. jubileumi esztendő sem fog nyomtalanul eltűnni. Itt marad a dicsőságfal, melyet a sportcsarnokba berohanó, vagy onnan kirohanó diákok megnézhetnek, és rájöhetnek, hogy valóban egy nagymúltú intézménybe járnak.” – fogalmazott. Hozzátette: Demeter Vilmos – vagy ahogy a legnagyobb tisztelettel és szeretettel hívták, Vili bácsi – sokat adott az iskola és a város közösségének, meghatározó személyisége és nagybetűs polgára volt Székesfehérvárnak. A tablók nagyon sok olyan sportoló nevét megörökítik, akik Széchenyisek voltak és különböző sportágakban nagyszerű eredményeket értek el iskolai, városi, országos vagy nemzetközi versenyeken.

Poór Mária, a Széchenyi igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettese beszédében hangsúlyozta, hogy náluk mindig jelen volt a sport szeretete. Az iskolába érkező vendégek mindig rácsodálkoznak arra a több mint 100 kupára, melyet a tanulók gyűjtöttek össze versenyeredményeikkel. A sikerekben szerepe volt az inspiráló környezetnek és a tanárok elhivatottságának is. Demeter Vilmos meghatározó példa az iskola sportéletének alakulásában. 1943 és 1979 között főállású tanárként, majd még 20 évig nyugdíjasként dolgozott azért, hogy a diákjai megszeressék a sportot, kötődjenek az iskolájukhoz és egymáshoz. Tanítványai évek múlva is figyelemmel kísérik az intézmény életét, ápolják egykori tanáruk és edzőjük emlékét. Ők voltak a mozgatórugói a sportcsarnok névadásának és a táblaavatásnak is.

Ugyancsak köszöntötte a résztvevőket Korecz Tibor egykori Széchenyis tanuló, aki tevékenyen közreműködött az emlékfal létrehozásában. Mint fogalmazott, Vili bácsi olyan pedagógus volt, aki azon túl, hogy a testnevelést tanította, figyelemmel kísérte és segítette diákjainak életútját. „Jó hangulat volt akkor, előfordult, hogy az egykori kosarasok a szünetben, a szertárban megszegtek egy kétkilós kenyeret, megkenték zsírral és így falatoztak.” – idézte fel példaként. Korecz Tibor köszönetét fejezte ki Demeter Vilmos családtagjainak, Székesfehérvár polgármesterének és mindenkinek, akik segített az emlékfal létrehozásában.

A tablók leleplezése után a résztvevők megkoszorúzták a Sportcsarnok falán található Demeter Vilmos emléktáblát.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >