Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Duális információs napot rendeztek az Óbudai Egyetemen
Duális információs napot rendeztek az Óbudai Egyetemen Nyomtatás E-mail
Írta: Gáspár Péter   
2024. április 19.
Duális információs napot és állásbörzét rendeztek csütörtökön az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Az intézmény duális vállalati partnerei közül számos cég mutatta be gyakorlati képzési kínálatát a leendő egyetemistáknak. A duális napon elhangzott, hogy az Óbudai Egyetem végzett hallgatók átlagos elhelyezkedési ideje kevesebb mint egy hónap.

 



Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán és a Keleti Károly Gazdasági Karon az elméleti és a gyakorlati oktatást ötvöző képzési formát kínálnak a hallgatóknak, jelenleg több mint 50 céges partnerrel működnek együtt.

A Duális információs nap és állásbörze iránt idén is nagy volt az érdeklődés, az Alba Regia Műszaki Kar „S” épületének nagyelőadója zsúfolásig megtelt érdeklődő fiatalokkal. A megnyitón Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, hogy országos szinten is egyedülálló az a partnerség, ami az itt működő vállalatok, az egyetem és a város között kialakult.

„Minden mutató azt mutatja, hogy a legsikeresebb duális képzés itt valósult meg Székesfehérváron, ezért köszönettel tartozunk minden olyan cégnek, aki néhány évvel ezelőtt csatlakozott ehhez a sikeres programhoz. Sok-sok duális hallgató végzett már az elmúlt években, és a diploma megszerzése után azonnal biztos munkahelyet szereztek. Van olyan vállalat is, ahol a duális hallgatók 100%-a tud elhelyezkedni a cégnél főállásban.” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Mészáros Attila kifejtette, mindez azért is jó Székesfehérvárnak, mert a város ma az ország egyik legnagyobb ipari centruma. Ezzel kapcsolatban az alpolgármester utalt egy tegnapi eseményre is: szerdán vette át az Egyensúly Intézet által alapított Településindex-díjat dr. Cser-Palkovics András polgármester, és a kiemelkedő székesfehérvári eredmények mögött többek között a diplomások arányának növekedése áll. 

Az eseményen Prof. Dr. Gulácsi László, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese arról is szólt, hogy az Óbudai Egyetem a közép-kelet európai régióban évek óta a legjobb tudományos minősítéssel rendelkező egyetem. Hozzátette, hogy a címet nehéz volt megszerezni és szeretnék megőrizni a következő években is. Prof. Dr. Gulácsi László egy olyan statisztikát is ismertetett, ami egyértelműen jelzi az óbudais diploma értékét: az egyetem végzett hallgatóinak átlagos elhelyezkedési ideje kevesebb mint egy hónap.

Dr. Györök György dékán a Duális információs napon elmondta: az egyetem 10 évvel ezelőtt indult el azon az úton, hogy az iparhoz közeli képzést valósítson meg és évről évre egyre magasabb fokozatba kapcsol. Arra biztatta a fiatalokat, hogy jelentkezzenek az egyetemre, ami biztos tudást és diploma után biztos karrierlehetőséget kínál.

A köszöntőket követően Dr. Pogátsnik Monika oktatási dékánhelyettes tartott tájékoztatót a fiataloknak a duális képzésről. Elmondta, hogy a duális gyakornokok hallgatói juttatása a teljes tanévben a minimálbér 65%-a, ez 2024-ben mintegy 173 420 forintot jelent. A szorgalmi időszakban a vállalati napok száma egy nap. A hallgatóknak évente 20 nap szabadság jár és a vizsgákra is el kell engedniük őket a partnercégeknek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >