Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szimulált vészhelyzet a Plazában
Szimulált vészhelyzet a Plazában Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. április 25.
Kiürítési gyakorlatot tartott szerdán délelőtt az Alba Plazában, mintegy 300 középiskolás részvételével a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltég. A szimulált vészhelyzet szerint mozizás közben füst árasztotta el az egyik termet, amit azonnal ki kellett üríteni. A szakemberek néhány diákokot a tetőről menekítettek le és kigyulladt autókat oltottak a bevásárlóközpont parkolójában. A tapasztalatok sokat segíthetnek a fiataloknak, ha valós vészhelyezbe kerülnek egy tömegrendezvényen.

 


Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság részvételével rendezett rendkívüli esemény az Alba Plaza – Cinema City egyik mozitermében kezdődött. A Katasztrófavédelem Központi Zenekara rövid koncertet adott ismert filmslágerekből, majd levetítettek egy kisfilmet a katasztrófavédők munkájáról. Eközben ütött ki a tűz és árasztotta el a füst a termet – a szimulált vészhelyzetben a füsthatást egy speciális eszközzel idézték elő, majd megszólalt a tűzjelző.

A mozit a tűzoltók kiürítették, a közönség tagjai jórészt az északi parkoló felé hagyták el az épületet, néhányan azonban a tetőre menekültek, őket mentőkosaras járművel hozták le.  Ezután tűzoltási bemutatót tartottak a parkolóban. Egy, a Pláza tetejéről lehajtó, elektromos hiba miatt füstölő autót takaróval oltottak el, míg a másik gépjárműben keletkezett lángokat hagyományos módszerrel, vízsugárral hatástalanították.

„Abban szeretnék segíteni a fiataloknak, hogy a nagyobb rendezvényeken esetlegesen előforduló vészhelyezetekre felkészüljenek, és szükség esetén helyesen viselkedjenek, felismerjék a különböző biztonsági jeleket, a menekülési útvonalat és közben egymásra is odafigyeljenek. Nekünk is könnyebb dolgunk van, ha egy rendkívüli esethez úgy érkezünk, ha ott felkészült emberek vannak.” – mondta kérdésünkre Sallai László tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A gyakorlatot önként vállalt feladatként teljesítette a Kirendeltség, utoljára két éve volt hasonló, és a jövőben szeretnék rendszeressé tenni. Az Alba Plazának azonban ez volt az előírás szerinti éves tűzriadó gyakorlata, így az üzleteket átmenetileg bezárták délelőtt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >