Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérváron tartja kongresszusát a Magyar Gyermekneurológiai Társaság
Székesfehérváron tartja kongresszusát a Magyar Gyermekneurológiai Társaság Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. április 26.
Székesfehérváron rendezik az idén 50 éves Magyar Gyermekneurológiai Társaság 48. kongresszusát. A tanácskozás részvevői megemlékeznek az alapítókról és megosztják egymással a diagnosztikában és a terápiás módszerekben szerzett tapasztalatokat, valamint az elérhető legújabb tudományos módszereket. A kongresszus csütörtöktől szombatig tart mintegy 200 résztvevővel.

 



1974-ben alakult meg a Magyar Gyermekneurológiai, Idegsebészeti, Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Társaság. Az idő múlásával és a tudomány fejlődésével a gyermekneurológia és a gyermekpszichiátria önálló tudományággá vált, ez indokolta 2012-ben a „háromlábú”-nak becézett társaság megszüntetését, és a Magyar Gyermekneurológiai Társaság megalapítását.

Elődök útján járni – ezzel a címmel rendezik meg a Társaság székesfehérvári, jubileumi kongresszusát mintegy 200 fő részvételével a Mercure Hotel Magyar Királyban. A tanácskozás célja megemlékezni az alapítókról, terjeszteni az új orvosi ismereteket és találkozni, eszmecserélni a kollégákkal. Van ok az ünneplésre, hiszen az elmúlt 50 év alatt a diagnosztikai módszerekben olyan komoly változások történtek, mint például a mágnesesrezonancia-képalkotás, a molekuláris genetikai vizsgálatok és a videó EEG megjelenése. A terápiás módszerekben is jelentős előrelépések voltak, ide sorolható többek között a betegségmódosító terápia, a génterápia és az enzimpótló kezelések. Ma Magyarországon lehetőség van a veleszületett gerincvelői izomsorvadás, az SMA újszülöttkori szűrésére is – nyilatkozta Prof. Dr. Hollódy Katalin, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Társaság elnöke.

A gyermekgyógyászati betegségek között kifejezetten magas számban vannak jelen a neurológiai betegségek országos szinten. A sürgősségi betegellátásban nagyon sokszor találkoznak az orvosok epilepsziával, görcsrohamokkal, fejfájással és egyéb idegrendszeri problémákkal. Sőt, akár stroke is előfordulhat már gyermekkorban. Sok a beteg, így fontos, hogy a gyermekneurológiai tudományág rendkívüli módon fejlődött – mondta Dr. Kálmán Andrea, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

A háromnapos kongresszus megnyitóján Székesfehérvár városa nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, mindig jó a különféle szakmai közösségeket vendégül látni a történelmi városban, ahol fontos a hagyományok és az értékek ápolása. A 50. évforduló önmagában nagy és szép esemény.  Az ilyen találkozók lehetőséget adnak a szakembereknek a tanácskozásra, a legújabb tudományos eredmények ismertetésre és a jó gyakorlatok átadására. Hangsúlyozta, hogy a város és a fehérvári kórház között szoros az együttműködés. Fontos segíteni a helyi egészségügyi dolgozókat és a gyógyítás csúcsintézményét is, ami a meghatározó vidéki kórházak közé tartozik. A polgármester jó tanácskozást és kellemes székesfehérvári időtöltést kívánt a résztvevőknek.

Dr. Kovács Attila Miklós, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház megbízott főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a tudományos ülések, és különösen az országos konferenciák kiemelten fontosak az intézményük életében.

A megnyitón adták át a Társaság által alapított Szénásy-emlékérmet, melyet ezúttal Dr. Siegler Zsuzsa, a Bethesda Gyermekkórház gyermekneurológus főorvosa vett át. A szombatig tartó kongresszus fő témái közé tartozik a csecsemő- és gyermekkori epilepszia diagnosztikája és terápiái, a neurológiai betegségek molekuláris genetikai vizsgálatainak sikerei és buktatói, az onkohematológiai betegségek neurológiai szövődményei és az idegsebészeti kórképek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >