Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kezdődik a visszaszámlálás – szombaton indul a tavaszköszöntő ünnep Gorsiumban
Kezdődik a visszaszámlálás – szombaton indul a tavaszköszöntő ünnep Gorsiumban Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2024. április 26.
Idén is Septimius Severus császár felvonulásával és bemutatásával indul majd a Floralia, a Szent István Király Múzeum hagyományos tavaszköszöntő ünnepe Gorsiumban. Közép-Európa legnagyobb szabadtéri régészeti parkjában ezúttal a császár 202-ben tett látogatása elevenedik meg. Április 27-én, szombaton és április 28-án, vasárnap 10 órától 18 óráig nagyszabású programokkal várják az érdeklődőket!

 

 

Császári bevonulás, díszelőadás, fogathajtó verseny, légiós táborok és kézműves foglalkozások is várják két napon át mindazokat, akik szívesen vállalkoznak egy időutazásra. A Gorsium Régészeti Parkban ezen a hétvégén Pannónia provincia kel életre: 202 tavaszán, az egykori Római Birodalom tartományába tavaszköszöntő ünnepre készülnek. Április 27-én, szombaton és április 28-án, vasárnap 10 órakor érkezik Septimius Severus császár, akit a tartomány és Gorsium előkelői fogadnak a Forum előtt és átadják az ajándékaikat. Az esemény fényét a „Róma a fény” című nyitótánc emeli.

A látványos múltidéző programok között minden évben díszelőadást is láthat a nagyérdemű a Floralia mindkét napján a gorsiumi színházban. 13 órakor A Gorsiumi komédia című darabot mutatják be, az előadást Matuz János írta és rendezte. A legkisebbeket is egész nap számos szórakoztató tevékenységgel várják. Kézműves programok, régész homokozó, a kor hagyományait megidéző játékok, interaktív, ismeretterjesztő családi foglalkozások között válogathatnak a Gorsium Régészeti Parkba érkezők április utolsó hétvégéjén.

Nagyszabású újdonság volt tavaly a fogathajtó verseny. A látványosság rajongói számára jó hír, hogy a kocsiversenyt idén is az esemény mindkét napján megrendezik Tác-Gorsiumban. Az ókori járművek szerelmesei megismerhetik azt a római hajóreplikát, amelynek ősei egykor a Sárvizen közlekedtek. A parkot bejárva a hagyományőrzők táboraiban a tábori élet bemutatása, öltözet-, fegyver- és hadigép-bemutató, légiós, kelta és gladiátor kiképzés is lesz. A római katonaság járőrei egész nap felügyelik a rendet, kordában tartva a – program szerint – egész nap lázongó keltákat is.

A részletes program elérhető a Szent István Király Múzeum honlapján.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >