Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Sportmajális 2024 - Egészség, élmény, közösség
Sportmajális 2024 - Egészség, élmény, közösség Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2024. május 02.
Tizenharmadik alkalommal ünnepelt sporttal Székesfehérvár május elsején. A Sportmajálisra közel félszáz egyesület, szervezet jelentkezett, amelyek kisebb-nagyobb csapatokkal vettek részt a hagyományok szerinti felvonuláson. A gyülekező helyszínén, a Petőfi-szobornál a sportszerető fehérváriak előtt adták át a „Székesfehérvár Sportjáért” elismeréseket, amelyet idén Gáncs József testnevelő tanár és az Alba Regia Atlétikai Klub vehetett át. A Sportmajálisra érkezőket a Bregyóban látványos bemutatókkal, edzésekkel várták egész nap.

 

 

Ünnepélyes pillanatokkal indult az idei Sportmajális. A Petőfi-szobor előtt összegyűlt sportegyesületek, profi versenyzők, a szabadidősport képviselői és a sportbarát fehérváriak előtt adták át a “Székesfehérvár Sportjáért” elismeréseket. Immár tizenharmadik alkalommal ünnepel május elsején egész napos sportprogramokkal a város közössége. Köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester megemlékezett e jeles napról és az ehhez kapcsolódó kerek évfordulóról. „Május elseje a munka ünnepe, így illik köszönetet mondani és tiszteletünket kifejezni mindazoknak, akik kétkezi munkával a mindennapokban építik, fejlesztik, működtetik ezt a várost. A másik, hogy éppen 20 évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén lettünk az Európai Unió tagjai. A mai fiataloknak ez önmagában természetes, de az idősebb korosztály jól tudja, mennyi időt vártunk erre a lehetőségre. Fontos, hogy ma erről is beszéljünk, s erősítsük a közösséget, hiszen mint a kultúra, úgy a sport közösségépítő szerepe nélkülözhetetlen egy város életében, legyen szó a lakosságot megszólító, 20 éves Nyitott tornatermek programról, az élsportról, az utánpótlás-nevelésről vagy éppen a szabadidős tevékenységekről.

A köszöntőt követően adták át a 2024-es „Székesfehérvár Sportjáért” díjakat. Az egyik díjazott az Alba Regia Atlétikai Klub, azaz az ARAK lett, amelynek alapjait 100 évvel ezelőtt rakták le, ugyanis 1924-ben alakult meg a város első atlétikai klubja. A sportéletben jelentős szerepet játszó klub a rendszerváltozás előtt a Videoton SC szakosztályaként működött, majd 1993-tól újból felvette az ARAK nevet, és önálló sportegyesületként rövid időn belül az egyik legeredményesebb atlétikai klub lett Magyarországon. A méltatásban elhangzott, a kilencvenes évek második fele eredmények szempontjából a legsikeresebb időszak volt. A magyar középtávfutás legkiemelkedőbb versenyzői képviselték az ARAK és a Válogatott színeit. A legnagyobb eredmények a két olimpikon: Korányi Balázs és Tölgyesi Balázs nevéhez fűződnek. Mellettük Ilyés Ildikó 10, illetve 20 km gyaloglásban 6 egyéni bajnoki címet szerzett. Tímár Levente 3000 méteres akadályfutásban uralta évekig a magyar mezőnyt. Az ARAK hosszútávfutóinak hagyományait folytatja Végh Tibor, aki 2007-ben hazai közönség előtt kezdte meg Bajnoki címeinek gyarapítását. Az ARAK jó hírét a hosszútávfutók mellett, a sprintversenyzők is számos nemzetközi versenyen öregbítették. Közülük a legfényesebb sikereket Listár Nikolett és Szabó Dániel érte el, mindketten koruk ellenére sokáig az első számú sprinternek számítottak. Dani pedig a 4x100-as váltóban részt vehetett a 2023-as budapesti világbajnokságon. Ugrási szakágban Miklós Éva, Babos Rita és Vaskó Zoltán hozták a sikereket. A felsorolt hazai sikereken kívül a székesfehérvári atléták a világ számos országában képviselték Magyarországot Olimpiákon, korosztályos és felnőtt Világ- és Európa Bajnokságokon, Európa kupákon és Világjátékokon. Éppen tíz éve, 2014-től új, önálló létesítménybe, a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központba költözött az egyesület. A személyi, tárgyi, infrastrukturális és szakmai szemlélet a garancia, az UTÁNPÓTLÁS AKADÉMIA létjogosultságára. A Székesfehérvár sportéletében végzett kiemelkedő színvonalú munkája és eredményei elismeréseként kapott díjat Hirt Károly, a klub elnöke vette át.

 

A székesfehérvári szabadidősport területén végzett kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként „Székesfehérvár Sportjáért” díjjal díjazták Gáncs József testnevelőtanár munkáját. Gáncs József, nyugdíjba vonulásáig a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola testnevelő tanáraként dolgozott. Testnevelő tanári hitvallásának alapját képezte az, hogy minél több tanulóval megismertesse a rendszeres sportolást és ezáltal is az egészséges életmódra nevelje a diákokat. Tanítványaival több sportágban is- kiemelten a tollaslabdában, úszásban, atlétikában, a városi-, a megyei- és az országos diákolimpiák döntőiben eredményesen szerepeltek. Több éven keresztül szervezőként és lebonyolítóként is aktívan részt vett a városi diákolimpiai versenyeken. Aktívan szervezett és vezetett nyári táborokat Velencén. Gáncs József, immár több, mint 30 éve elhivatottan és kiemelkedő szakmai hozzáértéssel vezeti a Városi Sí-bankot. A sí idényekben több alkalommal is szervezett sí táborokat, ahol több száz tanulónak tanította meg a biztonságos síelés alapjait. A lakosság részére biztosított városi Nyitott Tornatermek programjában a kezdetektől fogva, azaz 2004-től a családok részére szervezett tollaslabda sportolási lehetőségek szakmai irányítója, vezetője. Két éve a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség által Székesfehérváron a Palotavárosi tavak körül szervezett Nordic Walking gyaloglás sportfoglalkozásainak vezetője, instruktora is. Az elismeréseket Székesfehérvár polgármestere adta át.

 

A díjátadó után a Palotai útra felálltak a zászlóvivők, akik idén is a legjobb teljesítményt nyújtó sportolók közül kerültek ki. A menet Szávay Károly (MÁV Előre SC), Utasi Linda (Alba Fehérvár KC), Malét Eszter (Free Spirit), Kerék Patrik (ARAK), Takács Milán (Alba Fehérvár Kosárlabda), Szita Donát (Fehérvár Hockey Academy), Menyhárt Bendegúz (hőlégballon pilóta), Tóth Bettina és Süveg Anna (Orka SE) vezetésével elindult a várost átszelő, több ezer sportolót és rajongót összefogó felvonulás a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központba, ahol egész nap bemutatók és edzések követték egymást. A megfelelő pulzusszámot garantálta az első edzés, amelyet Rubint Réka vezetett, majd az egyesületek, sportágak bemutatóin követték egymást a színpadon. Az atlétikai centrum teljes területén a profik és a kezdő mozgolódni vágyók idén is együtt edzhetnek. A legkisebbek ugrottak, hordót gurítottak, kötélen másztak az ügyességi akadálypályákon, vagy éppen két keréken kerülgették a bójákat. A korosztályok és nemek alkotta streetball csapatok versenyében családok közötti mérkőzések is szerepeltek, sokan ragadtak kézbe labdát, húztak sportcipőt gyermekük kedvéért is, a mozgás öröméért.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >