Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Május első hétvégéjén Agárdon: XVI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál!
Május első hétvégéjén Agárdon: XVI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál! Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2024. május 02.
Szezonnyitó kulturális és gasztronómiai fesztivál május első hétvégéjén, pénteken négy órától vasárnap este nyolcig: XVI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál Agárdon!

 




Az idén 16. alkalommal rendezi meg Gárdony Város Önkormányzata a térség szezonnyitó kulturális és gasztronómiai fesztiválját, mely ahogy minden évben,  május első hétvégéjén várja a régióból, Budapest és Székesfehérvár vonzáskörzetéből, s elsősorban a Velencei-tó környéki településekről érkező vendégeit. Küldetése, hogy a fesztiválvendégek és a helyiek számára olyan találkozópont legyen, ahol a Velencei-tó környéki pincészetek boraikkal és a régióbeli pálinkafőzdék újdonságaikkal jelen vannak, hogy sikereiket évről-évre megismerhessük, arra büszkék lehessünk. Célunk, hogy Gárdony város, s a Velencei-tó  kulturális és gasztronómiai értékeivel is bemutatkozhasson. 


Társaink ebben: Csóbor pincészet (Agárd), Dancsó pincészet (Kápolnásnyék), Nagy Gábor családi pincészete (Pázmánd), Köllő Zsolt (Pázmánd), , Csordás-Nagy Pince (Pákozd), a régióbeli  pálinkafőzdék, akik a Velencei-tó térsége és a régió kiváló gyümölcstermelőivel érik el sikereiket: Agárdi Pálinkafőzde (Agárd), Csalló Pálinka (Veszprém). Idén vendégborászat is érkezik: vendégünk lesz az Agárdi Borpart rendezvényekről is ismert balatonvilágosi családi pincészet, a Deák-Bárdos Pince kiválóságaival.
A tó körül élő kistermelők standjain (kézműves kecske- és tehénsajtok, sertés füstölt áru, lekvárok, szörpök, savanyúságok, kistermelői mézek, magolajak) kóstoltatás is zajlik.

A pázmándi Bálint Borárium  a környék kistermelőinek termékeiből készült finomságokkal érkezik:  ízeivel érkezik, a local food és a környezettudatos, fenntartható rendezvény iránt elkötelezett módon és formában. A kínálatban: Sztrapacska – Klasszik, Macskajaj, Vespa, Pázmándi tépett oldalas szendvics, Baracskai grill sajtos szendvics, Tapas-tál helyi alapanyagokból (füstöltáru, sajt és zöldség) a borok kóstolásához. Lesz finom mentás, levendulás limonádé, bodzás limonádé, Othelló szörp, Verjus koktél (alkoholmentes), Levendula fröccs (olaszrizlingből vagy roséból), fröccs és pázmándi borászok borai. Minden nap más borász tart bemutatót és borkóstolót a pavilonnál: Aprókertek, Czuppon borászat, Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra, Fuchs-Újvári borászat.


A fesztivál szombati napján az Agárdi Pálinkafőzdében, a fesztivál részeként termelői piac is zajlika délelőtti órákban, melyet gyalogosan a fesztiválközpontból könnyel elérhetnek a látogatók a Gárdonyi Géza sétányon. A főzde jazz-teraszán  Horváth Márk (gitár), Jász Andris (szaxofon), Koós-Hutás Áron (trombita) latin amerikai dallamokkal pezsdíti a hangulatot, a Kacagó Bábszínház 11 órakor mutatja be a ligetben a Piroska és a motoros farkas című előadását. 11 órakor és 14 órakor Bevezetés a pálinkafőzés rejtelmeibe - vezetett túra a főzdében, 12 és 15 óra között pedig gasztro-kínálatban: őzpörkölt, galuska, savanyított zöldspárga. A bisztróban kiváló párlatok, pálinkák, hűsítők, frissítők lesznek, ahogyan a fesztiválközpontban is, hiszen az Agárdi Pálinkafőzde standján a portfólió ikonikus darabjai ott is kóstolhatóak lesznek.



Programok a Nagyszínpadon

Az esti nagykoncertek: Gájer Bálint pénteken este, LGT Zenevonat Szuperkoncert szombaton, Horváth Charlie vasárnap! Napközben pedig a Velencei-tó körül élő jazz, blues és rock-zenészek formációi: Imaginar, The Jex, RockPort Band, Horváth Márk Group feat. Singh Viki, Guitar Singers, Mr G Blues Band, Húristen pezsdítik a hangulatot, és kedves zenészbarátaink is itt lesznek: The Bits Beatles Emlékzenekar, Buch Tibor és a Horváth fivérek, Boka Boogie Band, Kuna Vali és testvérei, a Benson Madame, a Discover Band zenekar és persze a régóta várt Band of Streets a nézőtéren! A legkisebb fesztiválozók számára az Aranyszamár Bábszínház Ágacska c. produkciót kínáljuk és a vasárnap 10 órakor kezdődő fergeteges Iszkiri gyerekkoncertet. 

Fontos,hogy  a tó fiataljai, tehetséges gyermekei is jelen legyenek idén is, így a táncos programok szereplői lesznek: a MissCsipop junior és senior, Csípő Petra tanítványai, a Gold Dance Company Forró Barbarával, a hagyományőrző csoportok között a Nánási Zsófia és Balasa Marcell vezette Tulipános Táncműhely, a Velencei-tó körül élő gyermekek tánccsoportjaiként. Felnőtt hagyományőrző csoportok között idén is köszönthetjük a dinnyési Iglice népdalkört és az agárdi Bodorka családi táncműhelyt. Pénteken és szombaton este utcabál!






Programok a Szarvas szobor körül: családi játékliget, népművészeti kavalkád

A Szarvas szobor Agárd ikonikus találkozási pontja, ide települ a családi játékliget a Berebe Játéktérrel és az Aranyszamár bábszínház játékterével szombaton és vasárnap. ZokniFagyizó, horgászós raklaptutaj, pelenkázós babáknak szóló játszósátor, Retextiles- táblásjátékok várnak a ligetben minden kicsi és nagy fesztiválozót fotóponttal, babzsákpihenővel, babás pelenkázóval. Vasárnap Pom-pom tematikus játéktér, szombaton Szamárlétra projekt. 

Ezen a területen találkozhatunk  a városunkban élő Békési Erika írónővel, aki legújabb gyermekkönyvét, A mama köténye címűt hozza el ide, vásárlásra és dedikálásra is lesz lehetőség. A  Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola frissen megjelent Mesék a Velencei-tóról című kötetét is megtalálhatjuk itt a standjukon, ajánljuk mindenki figyelmébe!

A családi játékligetben ott lesz a Gárdonyi hordozó klub is beszélgetős alkalmakkal, hordozás tanácsadással, próba lehetőséggel baba-mama barát környezetben. 

Népművészeti forgatag az M-ART-tal május 4-én, szombaton : A népművészet egyes ágaiba nyerhetnek bepillantást a látogatók: Mesterségkóstoló , Hangszersimogó és bemutató (Varró János) MintaKINCStár játéksziget (Sevella Zsuzsanna és a M-ART), „Ruhapróba” – (Szilvási-Grund Helga, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület). 



Kiállítások, helytörténeti séta, irodalmi odúkereső játék

Ősalakra. Horváth Levente fiatal erdélyi festőművész kiállításának megnyitó ünnepsége a Velencei-tavi Galériában, pénteken 5 órakor
Az idei fesztivál kiemelt kulturális eseménye Horváth Levenete kortárs erdélyi festőművész kiállítása az agárdi Velencei-tavi Galériában. Várunk szeretettel mindenkit a megnyitó ünnepségre (május 3. 17h) és a tárlat megtekintésére a fesztivál idején és június 6-ig a galéria nyitva tartási idejében 10.00-18.00 h-ig hétfő kivételével naponta! A megnyitó ünnepségen köszöntőt mond: Tóth István, Gárdony város polgármestere, a tárlatot megnyitja Fazakas Réka művészeti író, közreműködik: Orbán Dénes szaxofon.



Dékány András fotókiállítás-megnyitó a Kaptárban, szombaton 10 órakor

Dékány András író már a harmincas években második otthonául választotta Agárdot, nyaralót épített. Tevékeny részt vállalt a tó életében, a Madárvárta felépítésében, a vitorlás élet felvirágoztatásában. Ifjúsági regényei ma is kedvelt olvasmányok. A Gárdonyi Géza sétányon található Kaptárban (Agárd, Gárdonyi G. u. 34-36) fotókiálítással tisztelgünk előtte, az anyag Dr. Csiák Gyula író, Dékány-kutató gyűjtéséből származik. A tárlatoton köszöntőt Tóth István, Gárdony város polgármestere, a kiállítást bemutatja, a tárlatot megnyitja Dr. Csiák Gyula író.



Helytörténeti séta a GÉM-mel, szombaton 10 órakor indul
Helytörténeti séta a fesztiválközpontból a Gárdonyi Géza sétányon az Agárdi Pálinkafőzdéig a GÉM-mel – Indul: Szarvas szobortól, fesztiválközpontból. Tematika:  Agárd nyaralói, az Agárdi Fürdőegylet tevékenysége , a Nádasdy obeliszk – Agárd és a Nádasdyak , Agárd zöldfelületi értékei: platánok, hársak, fasorok egykor és ma. Frissítő az Agárdi Pálinkafőzdében

Dékány András emléktúra és irodalmi odúkereső játék, vasárnap 10 órakor indul, vezeti  Dr. Csiák Gyula író, Dékány-kutató
9.30 perctől gyülekező.
10.00 Indulás az agárdi Admiral Étterem parkolójából (kerékpárral vagy gyalogosan). Útvonal: Dékány sétány – Agárdi Parkerdő – Madárdal tanösvény – Chernel István Madárvárta – Dinnyés, Dinnyési Fertő bejárat, Rózsa u. gólyafészek. A táv körülbelül négy kilométer, nagyobb gyermekek számára is könnyen teljesíthető. A vezetett túrán megismerkedünk Dékány Andrással, tevékenységével, ifjúsági regényei helyszíneivel, főszereplőivel, madarakkal, fákkal, a természeti környezettel. 
Gps-koordináták alapján megkeressük azokat a madárodúkat, melyeken szerzők neveit és a művek címeit láthatjuk, a menetlevélen ezeket rögzítjük. Útitársunk lesz Fenyvesi László a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, környezeti nevelő, akivel, ha az odúkban találunk kismadarakat, gyűrűzni is fogunk.

Nagy kultúra - autóbuszos kirándulás a tó körül szombaton 10 órakor indul

A fesztiválközpontból, a Posta melletti parkolóból indul  a Nagy-Kul-túra, a tó körüli kulturális-turisztikai látnivalókhoz, melyet Csapó Botond, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgató-helyettese vezet. Útvonal: Gárdonyi Géza Emlékház, Vörösmarty Emlékház, Halász kastély, Katonai Emlékpark Pákozd, Nemzeti Emlékhely, Dinnyési Várpark és skanzen, Fesztiválközpont Ára: 1500 Ft/fő (tartalmazza az utazást, idegenvezetést, belépést a meglátogatott helyekre). Még van pár elérhető hely!: Regisztráció: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Vasárnap délután 2-től freestyle és pannafoci Zelei Endre pannafoci világbajnokkal  a Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület és a KultFészek Produkció jóvoltából 
A showban látható: Labdazsonglőrködés, Groundmoves (cselkombináció) show és panna foci (kötény) show. Szervezők: Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület / KultFészek Produkció
Vidámpark, gyerekhorgászverseny a tóparton
A vasárnap napon, délelőtt tartjuk 9.00-12.00-ig a MOHOSZ Velencei-tavi kirendeltsége szervezésében a gyermekhorgászversenyt, az agárdi tóparton. Regisztrálni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  emailcímen lehet.
A helyszín az agárdi tópart, a Popstrand mellett kialakított kis sziget, a part felé néző oldalon (a vasúti átjáróval és a volt Nádas étteremmel egy vonalban).



A tóparton Vidámpark a fesztivál minden napján!


Vásári portékák színes kavalkádja várja a látogatókat a Fesztiválközpontban kialakított standoknál május 3-tól május 5-ig! Válogassanak a kézműves ajándéktárgyak közül! Anyák napjára is akadnak kincsek a kínálatban! A kézműves sajtok, füstölt húsok, lekvárok, egyéb finomságok is elérhetőek lesznek az árusoknál. 


A fesztivál házigazdái: Ignácz Attila, Szabó Bill Béla, Kiss G. László 


Szeretettel várunk mindenkit!






Bővebb információk:

www.velenceitofeszt.hu
www.gardonykultura.hu
Hivatalos Velencei-tavi Hal Vad Bor és Pálinkafesztivál oldala a facebook-on

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >