Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Megjelent a Betiltott könyvek
Megjelent a Betiltott könyvek Nyomtatás E-mail
Írta: Sugár Judit   
2024. május 07.
Minden korszaknak megvannak a botrányos, hírhedt, forradalmi vagy épp provokatív könyvei, melyeket a cenzúra félreállít egy időre, félve az olvasók reakciójától és adott olvasmány hatásaitól. A HVG Könyvek frissen megjelent Betiltott könyvek c. gyűjteménye végigvezet az irodalomtörténet legizgalmasabb, legmegosztóbb művein.

 

„Betiltották, elégették, az állami rádióban vitatkoztak róla. De mindenekelőtt elolvasták.” - írta Peter Lisca 1958-ban John Steinbeck Érik a gyümölcs c. könyvéről.

Betiltott könyvek az írás megjelenése óta léteznek. Támadás a szexuális normák ellen, felhívás erőszakra, az egyház és a vallás kifigurázása – csak néhány indok, miért gondolták úgy egyes kormányok és cenzorok a történelem folyamán, hogy egy irodalmi műnek tilos a szélesebb olvasóközönséghez eljutnia.

 

 

Betiltott könyvek HVG Könyvek

 

1559- ben a katolikus egyház összeállított egy listát a Tiltott könyvek jegyzéke címmel. Többszáz évvel később a nácik hatalomrajutásával, 1933. május 10-én több mint 25 000 kötetnyi „németellenes” könyvet égettek el, előre vetítve az állami cenzúra és a kultúra fölötti ellenőrzés korszakát. 1989-ben, Ruholláh Khomeini, az iráni ajatollah istenkáromlónak nevezte Salman Rushdie-t, A sátáni versek (The Satanic Verses) szerzőjét, és a hívőket a kivégzésére szólította fel. E kiemelten fontos dátumok között és és már évszázadokkal korábban is megannyi csodálatos remekmű vagy épp nagy visszhangot kiváltó, megosztó olvasmány vált időszakosan tiltottá: Huxley Szép új világa, A fajok eredete, Bovaryné, Az ötös számú vágóhíd és még számtalan példát sorolhatnánk fel.

A gazdagon illusztrált Betiltott könyvek c. gyűjtemény mindenki számára kötelező olvasmány: az írásbeliség kezdetétől napjainkig tekinti át az irodalmi cenzúra történetét – külön oldalakat szentelve a betiltott magyar irodalomnak is.

A Betiltott könyvekkel egyidőben jelent meg a Nagy szerelmek c. gyűjtemény, melyekben évezredek életre szóló kötelékei, botrányos viszonyai, tiltott románcai és viharos kapcsolatai sorakoznak: Antonius és Kleopátra izzó szenvedélyétől kezdve Simone de Beauvoir és Jean-Paul Sartre nyitott kapcsolatán át Michelle és Barack Obama boldog házasságáig. A szerelem gyakran nem csak két ember magánügye: formálhatja a történelmet éppúgy, mint a közgondolkodást, a szexuális normákat, követendő példaként, akár intő jelként is szolgálhat eljövendő generációknak. A gazdagon illusztrált kötet bebizonyítja, hogy a szerelemnek annyi arca van, ahány szerelmespár él a világon.

 

 

Nagy szerelmek

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >