Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kortárs Művészeti Fesztivál a tóparton és a Belvárosban
Kortárs Művészeti Fesztivál a tóparton és a Belvárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Skrobák-Kovács Réka   
2024. május 07.
Zene, tánc és irodalom, kiállítások, workshopok, és persze a Jam-Bory-Vár színes programja – változatos, tartalmas programkínálat várja a 23. Kortárs Művészeti Fesztivál (KMF) vendégeit május 17. és 19. között a Csónakázó-tó partján és a belvárosban, a Bartók Béla téren, egy héttel később pedig a Bory-várban. Lovasi András, Blahalouisiana, Barabás Lőrinc, Soharóza kísérleti kórus Harcsa Veronikával, Bősze Ádám és Megyeri Léna, Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós – csak néhány név a színpadi fellépők közül. A részletes program a www.fehervariprogram.hu honlapon és a fesztivál közösségi oldalán olvasható.

 

 

A Bartók Béla tértől a Csónakázó-tóig kortárs alkotókkal, alkotásokkal, összművészeti eseményekkel várja a város a 23. alkalommal megrendezésre kerülő Kortárs Művészeti Fesztiválra érkezőket május harmadik hétvégéjén Székesfehérváron. A programot beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, idén három helyszínen találkozhatunk a kortárs művészet szinte minden ágával. A kortárs tánc, a beltéri képzőművészeti kiállítások és a színházi előadások a Csónakázó-tó partján kapnak helyet, a Székesfehérvári Művészek Társasága koncertekkel, installációkkal, workshopokkal a Bartók Béla téren várja a közönséget, míg az Öreghegyre idén újra visszatérő Jam-Bory-Várral zárul a program, a hagyományokhoz hűen.

Szentes Ottokár, a Székesfehérvári Művészek Társasága elnöke kiemelte, valódi fesztiválhangulat lesz ismét a városban, hiszen a Bartók Béla tértől a Csónakázó-tóig zenei formációk, installációk, közösen alkotó mesterek és tanítványok, workshopok fogadják az érkezőket. A Bartók Béla tér ad helyet a több mint harminc éve működő Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri projektjeinek: újra látható lesz Falvay Miklós népszerű Fej installációja, huszonegy alkotó műveit mutatja be a Fénypavilon, a Holmi pavilonon pedig kilenc alkotó huszonkét műve kap helyet. Kiss László fotóművész és Tóth Adrienn grafikusművész is kiállít a helyszínen, Arany Gold Zoltán, Mosberger Róbert és Szentes Ottokár térbeli műveket mutat be, Ecsedi Mária pedig művészzászlót készít az eseményre, amely május 17-én, pénteken 10 órától május 19-én, vasárnap 22 óráig folyamatosan látogatható.

A szabadtéri kiállítást workshopok színesítik: Stencilezz! címmel a Papírforma, vagyis Varga Gábor Farkas grafikusművész és Simon Ágnes tart workshopot mindhárom nap délutánján, szombaton délelőtt Paczona Márta textilművész workshopján vehetnek részt az ügyes kezűek, szombaton és vasárnap délután pedig Revák Katalin és Végvári Beatrix a Tóparti Gimnázium diákjainak segítségével vezetik be az érdeklődőket a gipszbe mártott textilek festésébe. A zenei élmény a Bartók Béla térről sem hiányozhat: pénteken délután a MusiColore énekegyüttes, a Ciszterci Szent István Gimnázium és a Gorsium Szakgimnázium diákjai adnak koncertet, különböző műfajokban.

A háromnapos fesztivál programjait részletesen Skobrák-Kovács Réka, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ programszervezője ismertette. Mint mondta, a fesztivál nyitánya május 17-én, pénteken 16.00 órakor lesz a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épülete előtt, ahol az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tehetséggondozó csoportja részletet ad elő Az álruhás királylány című táncjátékból. Ezt követően nyílik meg Molnár Judit Lilla Outside the Box című kiállítása az intézmény kiállítótermében. A játékos, asszociatív formákból álló helyspecifikus installáció június 14-ig látogatható és a kiállítás ideje alatt két alkalommal is átalakul: a felkért alkotók improvizatív módon újra alkotják, saját művek beemelésével tovább bővítik ezeket az instant installációkat. A fesztivál idején is látogatható az intézmény másik kiállítótermében a THEFOUR tervezőpáros ruháiból és munkafolyamataiból nemrég nyílt Eredet című kiállítás.

Az idei Kortárson is hangsúlyos szerepet kap a tánc: az első napon a Baross Imre Artistaképző Intézet cirkuszművészeti és színházi előadását, a Székesfehérvári Balett Színház műsorát, Bősze Ádám és Megyeri Léna tánc- és zenetörténeti ismeretterjesztő előadását, a Victoria Art&Sport Company balett- és táncbemutatóját élvezheti a közönség, és ugyancsak táncos előadást hoznak a Gorsium Gimnázium növendékei, akiknek több produkcióját is arany minősítéssel, kategória- és különdíjjal ismerték el az idei Fehérvári Diáknapokon. Az első napot Lovasi András „egy szál gitáros” szólóestje és Barabás Lőrinc szólókoncertje zárja.

A szombati napra a kortárs színházművészet egy népszerű ágát, az improvizációra épülő helyzetgyakorlatokat hozza el a BIPP Társulat. Különleges produkció lesz Hamvas Béla Átlépésben című, hangszerekre és emberi gondolatokra komponált igazságkeresése, amelyet Ács Dominika fuvolaművész, Dobri Dániel zeneszerző és Nagy Péter színész-rendező ad elő. A délután folyamán Szerencsés Gabó ékszerkészítő workshopra invitálja az ügyes kezűeket, Csalár Bence divatszakértő pedig a fenntartható divatról tart előadást. A könnyűzenei produkciók között délután Szabó Rolandot, a Fehérvári Diáknapok könnyűzenei kategóriájának győztesét hallhatja a közönség, este pedig a Blahalouisiana ad koncertet.

Vasárnap délután alkalmi csibészek, gólyalábasok lepik el az SZKKK épületének környékét, majd a Soharóza kísérleti kórus és Harcsa Veronika hangélmény workshopjának lehet részese a közönség. Ugyancsak zenei élményt hoz a Fehérvári Diáknapok könnyűzenei kategóriájának arany minősítésű zenekara, az Emese&Nagyi&Isu. Versek, dalok, történetek – Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós szuggesztív és szubjektív előadással érkezik az eseményre, a fesztivál zárókoncertjét pedig a hetvenes évek soul- és funk zenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl adja.

A Kortárs Művészeti Fesztivált hagyományosan a Jam-Bory-Vár zárja, ezúttal egy héttel később, május 25-én, szombaton. A Bory-vár kapuja ötkor nyílik: többek között képregény workshop, elektronikai bütykölde, jóga, várvezetés, Dragovoja Drin fotókiállítása, Burián Norbert, Deák Balázs és Czizik Balázs kiállítása és installációi, a Loophia, a Monday Poetry, Lady/Bird, a SAWA és a Bern Atom Santi koncertjei, sötétedéstől pedig fényfestés várja a közönséget.

A Kortárs Művészeti Fesztivál eseményéhez több művészeti csoport, intézmény és szervezet is csatlakozott. Szabad gondolatok címmel május 10-én nyílik és június 14-ig látogatható a Székesfehérvári Művészek Társasága kollektív tavaszi tárlata a Pelikán Galériában és Pelikán Fészek Padlás Galériában. Ugyancsak a fesztivál előtt, május 14-én nyílik és június 3-ig látogatható Szabó Noémi festőművész Intro/véna című kiállítása a Köfém Művelődési Házban, Színhangulatok szőttesekkel címmel pedig a XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál díjazott alkotásai láthatók május 17–24. között a Városházán. Május 17-én délután és május 18-án délelőtt nyitott műterem program keretében várják az SZMT művészei az érdeklődőket a Kertalja utcában, a Felsővárosi Alkotóházban, május 25-én éjjel pedig a Jam-Bory-Vár after partyjára várja a közönséget a Paraba a Nyolcas Műhely Underground Clubjába.

A fesztivál részletes programját a szervezők folyamatosan frissítik a www.fehervariprogram.hu oldalon, az eseményeket a KMF saját, illetve az SZKKK közösségi oldalán is megtalálják az érdeklődők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >