Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kiállítás Fehérvárcsurgón Abdi Abed alkotásaiból
Kiállítás Fehérvárcsurgón Abdi Abed alkotásaiból Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2024. május 09.
Az Interkulti Egyesület és a József Károlyi Alapítvány bemutatja Abdi Abed egyéni kiállítását: “Két világ között” címmel.

 


Az interkulturális párbeszéd előmozdításáért működő Interkulti Egyesület és a József Károlyi Alapítvány örömmel hívja meg a művészetkedvelőket és a nagyközönséget Abdi Abed nemzetközileg elismert Palesztin képzőművész lenyűgöző kiállítására.

A művész 82 évesen is kimagasló alakja a Palesztin művészet világának, és legtöbb alkotásában főként az erős érzelmeket kiváltó, gondolatébresztő ábrázolások és az emberi élmény mély értelmezései kapnak kiemelkedő hangsúlyt. 1942-ben Palesztinában született, hatéves korában menekültként kellett elhagynia hazáját. Három évig Szíriában és Libanonban élt menekülttáborokban mielőtt 1951-ben visszatérhetett szülővárosába, Haifába.

Image
.

Abdi Abed 1972-ben kitüntetéssel végzett a Drezdai Képzőművészeti Akadémián és azóta is kimagasló művészeti pályát futott be több, mint hat évtizeden keresztül. Egész életében kitartóan támogatta az Arab és Palesztin kultúrát, mind művészként, mind oktatóként. A művész alkotásai számos neves múzeum gyűjteményét gazdagítják világszerte, köztük a British Museum, a Tel- Aviv Művészeti Múzeum, a Sharjah Múzeum, a DAF gyűjtemény, a Haifa Művészeti Múzeum, a Győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a Magyar Köztársaság elnöki Hivatal és az Esztergom-Budapest bíboros-érseki Hivatalának gyűjteményeit. Részt vett kiállításokon világszerte, legutóbb olyan rangos helyszíneken, mint a Frankfurti Modern Művészetek Múzeuma, a Berlini Világkultúrák Háza és a Drezdai Albertinum Múzeum. Mind Izraelben, mind Palesztinában kitüntették a legmagasabb állami díjakkal, és 2010 óta Haifa tiszteletbeli polgára. Abdi Abed Haifában, Izraelben él Magyar feleségével.


A “Két világ között” című kiállítás megnyitójára május 10-én, pénteken 16 órakor kerül sor a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 2023-ban felújított egykori istálló épületében.


A kiállítás látogatói a képzőművész legújabb és egyedülálló alkotásait láthatják, melyeket Csókakőn - a gyönyörű kis falunak a mesebeli domboldalain alkotott. A nemzetközi művésztelep által kurátorált és válogatott munkák betekintést nyújtanak Abdi Abed páratlan művészi víziójának ismeretlen oldalába, és tükrözik a hely csendes és békés jellegét, távol a Közel-Keleti konfliktus minden napjaitól.


“Nagyon megtisztelő, hogy Abed Abdi kiállítását a Károlyi-kastélyban rendezhetjük”, mondta Károlyi Angelica asszony, a József Károlyi Alapítvány kulturális igazgatója. “Művészete határokat dönt és átlépve arra ösztönzi a
nézőket, hogy az emberi érzelmek és kulturális gazdagság mélységeibe hatoljanak melyek elősegíthetik a kulturális összefonódások mélyebb megértését.”

A kiállítás megtekinthető 2024. május 25-ig 10 órától 18 óráig. Azoknak, akik további információkat szeretnének kapni a kiállításról vagy a Károlyi-kastélyról, a kiállítás katalógusának virtuális másolata (angolul, magyarul és arabul)
letölthető.


Kérjük látogassanak el a hivatalos weboldalra a https://www.karolyi.org.hu/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >