Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elkezdődtek a Légiipari Szakmai Napok Börgöndön
Elkezdődtek a Légiipari Szakmai Napok Börgöndön Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2024. május 15.
Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

 

 

A Magyar Légiipari Klaszter szervezésében, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint az Albatrosz Repülő Egyesület támogatásával kétnapos rendezvényen mutatják be a légiipart 650 középiskolai tanulónak és pedagógusaiknak. A program fókuszában a képzés és az oktatás áll, hogy felkeltse az érdeklődést a légiipar iránt. A diákok 14 kiállító állomása között szemezgethettek, több repülőgép-szimulátor, a Drónverseny, valamint az Umitree robotkutya is szórakoztatta a fiatalokat. Nagy sikere volt a BME Aerospace kutatórakétájának, ami akár kilenc kilométeres magasságot is képes elérni.

A Magyar Légiipari Klaszter elnöke, Lepsényi István köszöntőjében arról beszélt, milyen jó érzés látni ennyi érdeklődő fiatalt, akik megismerkedhetnek a kiállított eszközökkel. A légiiparban az elmúlt időszakban határozottan dinamikus fejlődést láttunk, ez pedig azzal jár, hogy a kínálat is rendkívül szélessé vált – fogalmazott az elnök, aki reméli, hogy a rendezvényen a gazdasági szereplők is megismerkednek egymással, megtalálják, hol működhetnek együtt, valamint a fiatalok is rátalálnak a számukra érdekes szakmára. Találkozhattak a Blériot XI háromhengeres motorjával, Airbus törzselemekkel, valamint a HungaroCopterrel is. Bővebb ismereteket szerezhettek a repülőműszaki és repülőmérnöki képzési területekről, de a katonai légiirányítás múltját és a múzeumi repülőgépeket is megismerhették – emelte ki.

Dr. Kerékgyártó János közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta: impozáns rendezvényt sikerült megszervezni, sok látnivalóval, ami kiváló alkalmat biztosít, hogy belelássunk a légiközlekedésbe és a légiiparba. Fontos megmutatni, hogy a légiipar nem csak kihívásokkal teli terület, de életpályát is jelent a fiataloknak. Az Építési és Közlekedési Minisztérium szeretné fejleszteni a légiipar szabályozási keretrendszerét, a repülés biztonságát, valamint közösen, együttműködve a többi szereplővel fejleszteni a teljes iparágat. A közlekedési szektorban általános probléma a szakember-utánpótlás, ezek az események segíthetnek ebben és a fiatalok képzésében is.

Mészáros Attila alpolgármester örömét fejezte ki, hogy ez a kétnapos program Börgöndön valósulhat meg. Hálás az Albatrosz Repülő Egyesületnek, akik már hosszú évek gondozzák és szívükön viselik ezt a területet, hiszen itt a múlt, a jelen és a jövő találkozik. Felhívta a figyelmet az utánpótlás képzésére, melyhez az ilyen események, valamint a nyári táborok is hozzájárulnak. Hozzátette, a börgöndi repülőtér egy olyan hely, amit közösen tudtak felépíteni, a jövőben pedig szeretnék, ha a sportrepülés fellegvára lehetne.

A megnyitót követően Zipszer Gábor, az eCon Engineering Kft-től a Mérnöki szimuláció fontossága a légiiparban címmel tartott előadást az érdeklődőknek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >