Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 5 év múlva a világ…? – idén is megszervezte üzleti fórumát a VIDEOTON
5 év múlva a világ…? – idén is megszervezte üzleti fórumát a VIDEOTON Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2024. május 15.
Immár hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel hívtak össze. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, illetve kilátásairól. Szó esett az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról és annak hatásairól is.

 Ötödik alkalommal szervezte meg a Székesfehérvári Üzleti Fórumot a VIDEOTON Holding Zrt., hogy elemzői szemszögből és a cégek képviselőinek saját tapasztalatai alapján beszélgessenek a vármegye iparát jelentő vállalatok elmúlt évéről és a mindenki előtt álló kihívásokról.

A Mercure Hotel Magyar Király kupolatermét megtöltötték Székesfehérvár és a térség meghatározó cégeinek képviselői. Dr. Cser-Palkovics András polgármester megnyitójában elsőként az eredményes, de kihívásokkal teli éveket köszönte meg mindenkinek, amellyel a helyi gazdaság nemcsak saját, hanem a város működőképességét és fejlődését is biztosította. Beszélt azokról a változásokról, amelyek a covid, a kontinensen zajló háború és az energiaválság okán jelentősen befolyásolták a gazdaság működését, a társadalmi folyamatokat és az önkormányzati struktúrát is. Ezért is fontos, hogy közösen beszélgessenek a tapasztalatokról – mondta.

„Nemrég az Egyensúly Intézetnek megjelent egy kutatása, amely nyolc éven át végzett vizsgálatok eredményeit tartalmazza. Nagyon szép és közös siker, hogy a legfejlettebb és a leggyorsabban fejlődő városnak is Székesfehérvárt választották a megyeszékhely kategóriában. Az elemzett ötvenhárom indikátor jelentős része közvetetten vagy közvetlenül is a gazdasághoz, illetve azzal összefüggő oktatási kérdésekhez kapcsolódik, így nagyon sok üzenete van mindannyiunk számára. Kifejezetten a mi kérésünkre ezt a vizsgálatot az Intézet ki fogja terjeszteni egy közép-európai középvárosi szintre is, hogy lássuk, kiemelt gazdasági erőcentrumként ebben a körben hogyan álljuk meg a helyünket, mik lehetnek a fejlődés irányai.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint mondta, ebben a folyamatban is sok együttműködési lehetőséget lát a város és a helyi cégek között. 

Sinkó Ottó, a VIDEOTON Holding Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében Székesfehérvár gazdasági erejéről szólt, azt hangsúlyozva, hogy a helyi cégek vezetőinek tapasztalatait megismerve jó kitekintést kaphatunk nemcsak a város, hanem egész Európa gazdaságáról is. Gondolatindítóként több témafelvetéssel élt, így elsőként az autóipar jövőjét és a robbanómotorok, illetve az akkumulátorok kérdését kiemelve.

„A körülöttünk végbemenő változások jelentenek bizonytalanságokat, illetve új piacokat és új szereplőket is adnak szerencsére. Nagyon lényeges kérdéskör az energia, hiszen a működésben nemrég még az anyagköltség és a munkabér mellett a harmadik helyen az energiaár szerepelt.” – mondta el a vezérigazgató, aki a kihívások között még a munkaerőpiacot hozta fel, a munkavállalók képzettsége és mennyisége tekintetében, ami a jelenlegi geopolitikai helyzet mellett az előttünk álló időszak nagy kérdése lehet.

Németh Dávid vezető elemző adott a résztvevőknek kitekintést a makrofolyamatokra, fókuszban az infláció alakulásával, az energiaintenzitás csökkentésének és a hozzáadottérték-képzés növelésének lehetőségeivel. A fórumot kerekasztal-beszélgetés zárta a város polgármesterével és a hazai TOP 200 legnagyobb árbevételű cég székesfehérvári tagjainak vezetőivel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >