Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Kérdések a bankgaranciával kapcsolatban a panelprogramban
Kérdések a bankgaranciával kapcsolatban a panelprogramban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. augusztus 18.

Image"Mi a jelenlegi helyzet a bankgaranciával és a mögötte álló cégekkel?" - tette fel a kérdést Orosz István mai sajtótájékoztatóján - "Ezen jótállási biztosíték a teljes kivitelezési díj nettó 5% szokott lenni. E jótállási bankgarancia nélkül csupán a törvényben meghatározott minimális szavatosság vonatkozik az épületekre, amely egy komolyabb garanciális esemény esetén egyáltalán nem biztos hogy megfelelően tudja a lakókat védeni."

 

A Fidesz városi alelnöke elmondta: Veszprémben például 12 éves garanciavállalással írták ki hőszigetelésekre a közbeszerzési eljárást, míg Körmenden 10 éves garanciát vártak el egy-egy felújítási munkánál.

A színház esetében, ha elvégezte a kivitelező a 4.5 milliárdos beruházás alkalmával az épület lábazati vízszigetelés, akkor a jelenleg is zajló műszaki vizsgálat várhatóan kimutatja majd a szigetelés problémáit. Utólagos lábazati vízszigetelésre ma a piacon 20 éves garanciát szoktak adni a vállalkozók.

 

Image
.

Örömteli esemény azonban, hogy kiderült, rendben van a bangaranciája a 2005-ben indult, 186 épületet érintő programnak. A Polgármesteri Hivatalban nemrégiben lezajlott vizsgálat alatt minden felújított panelépület kivitelezői garanciavállalását megvizsgálták.

Azonban friss példa, hogy a Vörösmarty Színház esetében például a kivitelező cég csődöt jelentett, kérdéses, hogyan lehet majd érvényesíteni a város garanciális javításokra vonatkozó követeléseit..

Image
Fotó: Temesvári Márta

"Kérdés az is, hogy mi biztosítja azt, hogy minden esetben létező cég biztosítja a bankgaranciát a panelprogram esetében?" - mondta Orosz István - "További problémát jelenthet a garanciális idő lerövidítése. Vajon erről mi a véleménye a város polgármesterének? A szerdai közgyűlésen a testület foglalkozik majd 7 kivitelező bankgaranciájával, ugyanis a pénzintézetek a válság miatt nem vállalnak 10 évre garanciát."

Ez a 10 évről 5 évre történő rövidítés károsan érintheti a városlakókat. Ezért a Polgári Frakció úgy véli, hogy a végső döntés meghozataláig további részletekre is fényt kell deríteni. Akkor lehet csak felelősségteljesen dönteni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >