Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Comenius - Ahol hagyják, hogy az egyéniséged kibontakozzon!
Comenius - Ahol hagyják, hogy az egyéniséged kibontakozzon! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2024. május 30.
„Ez az iskola hagyta, hogy az legyek, aki vagyok, sőt, támogatott benne, hogy arra az útra lépjek, ami a szívemhez a leginkább közel áll.” – Zagyi Zoé Hanna

 

Zagyi Zoé Hanna 12 éven át tanult a Comeniusban. Szülei sokat gondolkoztak azon, hogy német vagy angol szakos iskolába írassák hatéves gyermeküket, s mivel úgy gondolták, hogy az angol a leghasznosabb nyelv, a Comeniusban pedig kiemelkedő színvonalú a nyelvoktatás, így egyértelmű volt a választás.

Döntésük létjogosultsága beigazolódott, hiszen lányuk előrehozott, emelt szintű érettségit tett tavaly májusban angolból, ami felősfokú nyelvtudásnak felel meg. Emellett ötödik osztálytól németül is tanulni kezdett, melyből aztán tavaly ősszel leérettségizett.

Image
.

Mindez úgy sikerülhetett – Zoé szorgalma és kitartása mellett természetesen-, hogy az iskola célja, hogy az angol nyelvet második anyanyelvként tanítsa. Ennek megfelelően a diákok angolul is tanulják a tantárgyak nagy részét: a történelmet, a matematikát, a kémiát, a biológiát, a drámát, a célnyelvi civilizációt, az angolszász országok kultúráját…

„El sem tudom képzelni, hogy milyen lehet az, amikor valaki nem beszél folyékonyan angolul.” – mondta Zoé, amikor az iskola Koppány utcai épületében találkoztunk – „A megfelelő nyelvtudás rengeteget hozzátesz az ember életéhez. Már most el tudnék helyezkedni több munkahelyen is csak azért, mert két nyelven beszélek. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, amiért ezt az iskolát választották számomra és a tanáraimnak, hogy segítettek eljutni erre a szintre.”

 

Image
.

A fiatal lány nemcsak a magas szintű nyelvtanulás miatt érzi úgy, hogy a számára legmegfelelőbb iskolában tanult ehelyütt.

„Ez az iskola hagyta, hogy az legyek, aki vagyok, s arra az útra lépjek, ami a szívemhez a leginkább közel áll, s mindeközben olyan külsővel mutatkozzak meg, ami a legjobban jellemez engem és az érzéseimet.” – mesélte – „Voltam már platinaszőke, élénk pink, avatar kék, volt már teljesen felnyírva is a hajam, vannak piercingjeim, tetoválásom, s mindezek miatt soha nem ért atrocitás az iskolában. Elfogadtak teljes valómban. Ez növelte az önbizalmamat, szerettem bejárni az órákra és nagyobb motivációm volt a tanuláshoz is.”

Image
.

Zoé olyan nagy inspirációt kapott az élvezettel teli tanuláshoz, hogy mind a 12 évet kitűnő bizonyítvánnyal zárta! Tanárai közül kiemelte Kapócs Balázst, aki nagyon sokat beszélgetett vele és nemcsak tanári minősítésben, hanem szinte barátként.

„Számomra nagyon fontos a zene, s Kapócs tanár úrral erről is tudtam beszélgetni, mivel ő is szereti a metál zenét és a vele való kommunikáció erőteljesen befolyásolta a zenei ízlésemet.” – árulta el.

Miatta jelentkezett a Zenei Műhelybe, ahol nagyon sokat énekelt. Sőt, a karantén időszak alatt megtanult gitározni is! Korábban hat évig hegedült az egyik zeneiskolában, úgyhogy zenei ismeretei elég széles körűek, s ebben az iskolában még inkább kiteljesedhetett ezen a téren is.

„Kapócs tanár úr miatt szerettem meg az irodalmat is.” – tette hozzá – „Főként interaktív órákat tartott, ami nagyon jó volt, mert nem úgy zajlottak az órák, mint az állami iskolákban, hogy elolvasunk egy verset és a tanár felírja az értelmezést a táblára, hanem hagyta, hogy a saját érzéseink, a saját gondolataink benne legyenek az elemzésben. Könyvet sem használtunk, mert nem illett a tanítási stílusához. Az elemzések mindig úgy történtek, hogy feltett pár kérdést, ami kapcsán kénytelenek voltunk gondolkozni. Irányításával rá tudtunk jönni arra, hogy mit jelent nekünk az adott mű. Ki tudtunk teljesen bontakozni.”

Image
.

S, ha már irodalom, akkor szóba került a színjátszás is: a fiatal lány tagja volt a Comenius Színjátszó Körének (több darabban is színpadra lépett), ami nagyon izgalmas terület volt számára, mivel – stílusával ellentétben – alapjáraton visszafogott, nincsen önbizalma, s szorongást jelent neki a mások előtt való szereplés. Ennek ellenére nagyon élvezte a színházi közegben való munkát, s úgy gondolja, a Színjátszó Kör segített neki abban, hogy nyitottabbá és felszabadultabbá váljon. Az utolsó darabban, amiben szerepelt, minden mozzanatban jelen volt, a reflektor előtt és a háttérben egyaránt: napi négy órát sminkelte társait, jelmezeket tervezett és játszott is a közönség előtt.

Bár nagyon jól érezte magát e színházi világban és a színészek világát nagyon izgalmasnak látja, mégse ilyen irányba szeretne tovább tanulni: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre jelentkezett. A felvételihez össze kellett állítania egy nagyon komoly portfóliót (egy rendkívül összetett szakmai feladattal). A felvételije sajnos nem sikerült, úgyhogy valószínűleg a Metropolitan Egyetemre fog járni ősszel – mint tervező grafikus.

 

Image
.

„Persze, nem tudom elképzelni magamat egy átlagos cégnél, mint grafikus, mert az nem az én világom, nem érezném jól magamat szigorú korlátok között.„ – árulta el – „Viszont érdekel ez a terület, s mellette tetoválni szeretnék majd és testmódosításokkal foglalkozni, ami mindig is vonzott, mert az unokabátyám is tetoválóként dolgozik, így beleláttam e munka szépségébe.”

Ha tetoválni fog, akkor külföldön is dolgozhat majd e szakmában – kiváló nyelvtudásának köszönhetően.

„Bárhova elköltözhetek, mert mindenhol tudnak angolul. Ha nem jön össze a művészeti egyetem, akkor finnül szeretnék tanulni, mert minél több nyelvet tud az ember, annál több lehetősége van az életben – minden téren.„ – mondta – „Hozzáteszem, rengeteg külföldi barátom van, akiket az Interneten ismertem meg az angol tudásomnak köszönhetően. Ezek a barátaim Floridában, Kaliforniában, Texasban élnek. Egyébként Magyarországon is már félig angolul élünk, ezért is fontos a kellő nyelvtudás, amit a Comeniusban bárki megszerezhet!”

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >