Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Robotok újrahasznosított anyagokból és természettudományos kísérletek Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2024. június 11.
Újrahasznosított anyagokból és 3D-s nyomtatóval gyártott elemekből készítettek REBOT robotokat a gyerekek az MCC Székesfehérvári Képzési Központjának nyílt napján vasárnap, amelyekkel a foglalkozás végén még egy focimeccset is játszottak. A jelentkezők másik csoportja pedig természettudományos kísérletek részese lehetett, így vált például teafilterből felszálló és égő lampion, sőt a lávalámpa házilagos elkészítését is megtanulhatták a résztvevők.

 



Negyedik osztályos gyermekeket várt elsősorban vasárnapi nyílt napjára az MCC Székesfehérvári Képzési Központja, hogy ízelítőt adjon számukra a természettudományok és a technológia világából, amellyel a szeptembertől induló MCC FIT program keretében is folytathatják az ismerkedést a diákok.

Érkezésünkkor már javában zajlott a robotika foglalkozás. A résztvevők kis csoportokban dolgoztak, és éppen egy focimeccsre készültek a saját maguk által összeállított robotokkal.

„A robotok világa foglalkozáson saját maguk készíthettek robotot a gyerekek, csupa újrahasznosított anyagból. A REBOT programot annak kitalálója, Vecsei Ákos mutatta be, segítve minden csoportot egy saját robot összeszerelésében. Tejfölösdobozokból, újrahasznosított műanyagból 3D-nyomtatóval előállított alkatrészekből és mikromotoros vezérlőkből áll a szerkezet, amely egy kis alapkészlettel akár otthon is elkészíthető. Ezeket irányítani is lehet, ahogy ez a rögtönzött labdajátékban is látszik.” – mondta el Nagy Attila, az MCC Székesfehérvári Képzési Központjának régiókoordinátora.

A délelőtt második része a természettudományok iránt érdeklődő kisdiákoknak szólt, akiknek érdekes, akár otthon is elvégezhető kísérletekkel és ezek köré társított ismeretekkel készült Fülöp Zsolt.

„Megnézzük, hogy a meggyújtott – és a hő hatására könnyebbé váló – teafiltert hogyan kapja fel, ragadja magával a meleg levegő, vagy éppen azt, hogyan reagál a fahéj a vízzel való találkozásra. Megmutatom, hogyan készíthetünk otthon lávalámpát – ezt a gyerekek nagyon szokták szeretni, hiszen színes, látványos, illetve hasonlít a készen vásárolhatóhoz, ezt mégis ők csinálják saját kezűleg. Ismerkedünk azzal is, milyen, a természetben megtalálható indikátorok vannak, amelyekkel meghatározhatjuk, hogy valami lúgos, savas vagy éppen semleges kémhatású.” – adott ízelítőt a foglalkozás vezetője. Fülöp Zsolt készült még egy különlegességgel: speciális, a gyerekek laboratóriumi köpenyén megpattanó és így mozgásba hozható buborékos játékkal zárták a találkozót.

A vasárnapi nyílt napon kipróbált dolgokkal a tanév során részletesebben is megismerkedhetnek az ötödik osztályos diákok, akiknek számos tudományághoz kapcsolódó képzések szerepelnek az MCC kínálatában. Június végéig van lehetőség csatlakozni a szeptemberben induló Fiatal Tehetség Programhoz. Erről bővebben az alábbi linken tájékozódhatnak: https://fit.mcc.hu/.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >