Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A jövő szolgálatában – elektromosautó-töltőt adtak át a Fal közben
A jövő szolgálatában – elektromosautó-töltőt adtak át a Fal közben Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. június 14.
Újabb elektromosautó-töltők létesültek Székesfehérváron. A Vantage Towers Zrt., az Elektromotive Hungary és a város Önkormányzata együttműködésében három új állomást telepítettek a városba. Egyiket – egy gyorstöltőt – a Belváros peremén, a Fal közben adták át csütörtökön, valamint a Zichy liget és az Uszoda mellé is került egy-egy töltő néhány hete. Ezekkel együtt már több mint 50 elektromos töltőállomás szolgálja az autósokat Székesfehérváron.

 

Egy újabb fontos előrelépés történt a fenntarthatóság, a környezet- és természetvédelem terén Székesfehérváron. A Vantage Towers Zrt., az Elektromotive Hungary és az Önkormányzat együttműködésében három új elektromosautó-töltő létesült a városban. A Fal közben található DC gyorstöltő segítségével egy bevásárlás időtartama alatt több szám kilométerre elegendő energiával lehet feltölteni az elektromos autót, míg a Csitáry G. Emil Városi Uszodánál átadott AC töltővel akár egy vízilabdameccs alatt, a Zichy-ligetben telepített AC töltővel pedig egy séta ideje közben jelentősen feltölthető az elektromos jármű. A beruházások összeértéke meghaladja a 30 millió forintot.

„Székesfehérvár egy ősi, történelmi város, de egyben egy modern város is, ahol néhány évvel ezelőtt indult el az együtt gondolkodás, tervezés az elektromobilitással kapcsolatban. Akkor még kevés elektromos autó volt a városban, ám azóta egyre több lett, sőt, megjelentek az elektromos buszok is. Létre kellett hozni tehát azokat a technikai eszközöket, melyekkel használhatóvá válnak az elektromos járművek, ám ez csak partnerekkel együtt valósítható meg. Most is egy ilyen partner közreműködéssel készült el az újabb beruházás, melynek köszönhetően elmondhatjuk, hogy Székesfehérvár az élmezőnyben van a nagyvárosok között.” – fogalmazott a Fal közben tartott átadáson dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetét fejezte ki valamennyi közreműködőnek.

A Vantage Towers Zrt. alapvetően mobil bázisállomások, azaz a mobilhálózatok fenntartását szolgáló tornyok telepítésével foglalkozik, melyeket zöldenergiával látnak el. Arra törekszenek, hogy a bázisállomások közelébe – az Elektromotive Hungary-vel partnerségben – elektromosautó-töltőket telepítsenek, melyek különféle technikai adottságokkal, lehetőségekkel rendelkeznek – emelte ki Budai J. Gergő,  a Vantage Towers elnök-vezérigazgatója, aki szintén megköszönte a város együttműködését. Rámutatott, hogy a Fal közben felszerelt, nagy kapacitású, 180 kW-os DC töltő bármilyen elektromos autót képes feltölteni 10-20 perc alatt, míg a Zichy ligeti és az Uszoda melletti, 22 kW-os AC töltők plug-in hibrid autókat és csak elektromos autókat is fel tudnak tölteni egy-két óra alatt.

Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke az avatás kapcsán hangsúlyozta, hogy a mostani hárommal együtt már több mint 50 elektromos töltőállomás van Székesfehérváron.

A töltőállomásokat alapvetően parkolóterületekre létesítették. Az elektromosautók tulajdonosait arra kérik, hogy csakis a töltés idejére vegyék igénybe a helyeket, és ha végeztek, parkoljanak át máshova, ami egyébként ingyenes számukra. Ezzel átadják a lehetőséget a töltésre más autósoknak is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >