Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ukrán menekültek látogathatják meg a székesfehérvári múzeumokat az adományokból
Ukrán menekültek látogathatják meg a székesfehérvári múzeumokat az adományokból Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2024. június 17.
A tavalyi és a tavalyelőtti Múzeumok Éjszakája fehérvári rendezvényén befolyt támogatásokból szerveztek székesfehérvári látogatást Magyarországon élő ukrajnai menekülteknek. Szombaton délelőtt közel százan érkeztek a Püspöki Palota elé, ahol Spányi Antal megyés püspök és Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a több korosztályból álló csoportot.

 

 

Magyarországon egyedülálló a székesfehérvári Múzeumok Éjszakáját szervező intézmények összefogása, ugyanis tizenöt éve minden évben saját bevételük helyett egy közösen meghatározott jótékonysági célért gyűjtenek a népszerű rendezvénysorozaton. 2022-ben és 2023-ban ukrán menekültek múzeumlátogatásának támogatásért fogtak össze a székesfehérvári kulturális szervezetek.

2024 nyarán a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica segítségével több alkalommal Magyarországon élő és Ukrajnából hazánkba érkező csoportok múzeumlátogatását szervezik meg. Június 15-én érkeztek Székesfehérvárra az első látogatók, mintegy 100 fő.

Lehrner Zsolt megköszönte, hogy ilyen sokan érdeklődnek Székesfehérvár gazdag történelmi múltja, kulturális értékei iránt. Mint mondta, külön öröm, hogy a kulturális bevételek további kulturális látogatásokat generáltak, hiszen a 2022-es és 2023-as Múzeumok Éjszakájának bevételéből sikerült megvalósítani a mai - és a nyár folyamán megvalósuló további - programot.

Ennek a városnak ezeréves történelme van, amire nagyon büszkék vagyunk és örömmel mutatjuk be szépségeit a mai napon - kezdte Spányi Antal, majd köszönetet mondott a mai találkozásért összefogó intézményeknek, az utazást szervező Karitásznak és azoknak a látogatóknak, akik a tavalyi és tavalyelőtti Múzeumok Éjszakáján való részvétellel segítették a program létrejöttét.

A délelőtti programjuk között szerepel a Nemzeti Emlékhely és a Solium Regni – Az ország trónusa című kiállítás megtekintése, valamint részt vesznek a 95. Ünnepi Könyvhét fehérvári eseményein a Bartók Béla téren. Délután a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot, valamint a Csók István Képtárban Az ókori Kína kincsei – A jáde császárok kora című kiállítást tekintik meg.

A tervek szerint augusztus végéig még közel kétszáz ukrán gyerek érkezik Székesfehérvárra, hogy megismerkedjen a város történelmével és gazdag múzeumi kínálatával.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >