Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A városvezetésnek már évekkel ezelőtt lépnie kellett volna...
A városvezetésnek már évekkel ezelőtt lépnie kellett volna... Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. szeptember 03.

ImageAz elmúlt napokban számtalan cikkeket olvashattunk különböző médiumokban arról, hogy évek óta nem volt még olyan rossz éve Székesfehérvárnak turisztikai szempontból, mint az idei. Ezért tartotta fontosnak Brájer Éva, a Kulturális és Turisztikai Bizottság elnöke, hogy értékelje az idei év idegenforgalmi szezonját, és rávilágítson az ok-okozati összefüggésekre. Arra, hogy miért érkezik kevés turista városunkba, s hogyan lehetne jobban idecsábítani a magyar, illetve a külföldi vendégeket.

 

Brájer Éva sajtótájékoztatóján elmondta: A nyár az utazás időszaka, amikor a családok sokat utaznak, nyaralni mennek. Ő maga is elég sokat járta az országot az elmúlt hónapokban, s azt tapasztalta, hogy más régiókban sokszor két hónapos előjegyzéssel lehet csak szállást foglalni, olyan nagy a forgalom.

Példaként említette Nyíregyházát és Egert, ahol idén jelentősen megnőtt a turisták száma. Ennek egyik oka – a bizottsági elnök szerint – az is lehet, hogy a válság miatt kevesebb család utazott el az eddig közkedvelt célpontnak számító Adriára, s inkább belföldön kívánták eltölteni szabadidejüket.

Image
.

Brájer Éva Nyíregyházára ment kikapcsolódni családjával, ahol egy gyönyörű sóstót talált tófürdővel, standfürdővel, élménymedencékkel, valamint egy állatparkot is felfedezett állandó fóka show-val. Nem csoda, hogy ezek a létesítmények, programok vonzották a látogatókat. Vagy ott van Eger, amely környékén turisztikai csomagokkal várják a családokat.

De említhetnénk Debrecent is, ahol számtalan szökőkutakban, vizes csobogókban gyönyörködhetünk a várost járva, a meleg elől pedig egy modern kortársművészeti múzeumba menekülhetünk, vagy a Nagyerdő fürdőjébe. A gyerekeket egy hatalmas játszótér várja „Ötholdas Pagony” néven, és persze nem feledkezhetünk meg a Szalajka-völgyről sem. Brájer Éva – hazatérve a nyaralásba – elgondolkodott azon, hogy mi lehet annak az oka, hogy Székesfehérváron alig látni turistát?

Hiszen mindenhol azt halljuk, hogy dinamikusan fejlődik városunk, az iparűzési adóbevételünkre is büszkék lehetünk, s mégis… Pedig a Balaton és Budapest között fekvő lakóhelyünk tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy tömegesen jöjjenek ide a vendégek. Fel kéne újítani tehát a belvárosunkat, szükség lenne egy komoly élményfürdőre. (Vannak olyan városok, amelyek 30 km-es körzetében 10-12 élményfürdőt is találunk!) Székesfehérvárnak nincsen állatkertje, állatsimogatója sem, ami a gyerekeket idevonzaná. (Mindezekre egyébként a bizottsági elnök már korábban is felhívta a figyelmet, amikor városunk vezetése és önkormányzati képviselői előtt felszólalt – erről írtunk is honlapunkon.)

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

„A héten beadandó Turisztikai Desztinációs pályázatnak sikeresnek kell lennie mert, ha nem lépünk valamit, akkor végérvényesen lekerül a turisztikai térképről Székesfehérvár. Itt van egy ezer éves történelmi múltú város, és nincsen még várostörténeti kiállításunk sem! Ez szégyenteljes!” – mondta a a Kulturális és Turisztikai Bizottság elnöke, majd kifejtette, hogy a héten beadnak egy Turisztikai Desztinációs pályázatot, amelyen 50 millió forintot lehet nyerni, s jelentős segítséget nyújtana a tervek megvalósításához.

Mindezekhez egy széles társadalmi bázisnak kell létrejönnie, amelyben a szállásadók mellett ott vannak a múzeumok, a vendéglátósok, de akár a szobafestők is (hiszen, ha megnő egy hotel forgalma, hamarosan renoválásra szorul). Székesfehérváron meg fog alakulni a Székesfehérvár Turizmusáért Nonprofit Kft., amely tulajdonosa 49 %-ban a város lesz, 50 %-ban pedig a Deák Gyűjtemény, a Székesfehérvár Turizmusáért Egyesület és néhány vállalkozó lesz.

Brájer Éva szerint az önkormányzat feladata az, hogy jó turisztikai célokat irányozzon elő és valósítson meg, s akkor majd jönni fognak tömegesen a turisták. Sajnálatát fejezte ki továbbá azon szomorú tény miatt, hogy ezekkel a problémákkal nem foglalkozott már korábban a városvezetés. Egy ilyen projekt megvalósításához ugyanis hosszú évek kellenek, s az alapokat már régebben le kellett volna tenni. Akkor nem lennénk ilyen helyzetben…

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >