Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Védelmi gyakorlat
Védelmi gyakorlat Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2009. szeptember 05.

ImageNyolc Fejér megyei település található a paksi atomerőmű 30 km-es zónájában. Ez az úgynevezett sürgős óvintézkedések zónája, amely különleges védelmi rendszabályokat tesz szükségessé. A megyei védelmi bizottság úgy döntött: szeptember 10-én - tíz év után először - védelmi igazgatási gyakorlatot rendez, amelynek legfontosabb célja: a megyét érintő lehetséges nukleáris baleseti helyzetek modellezése, kezelése.

 

A védelmi gyakorlat tervezett rendjét dr. Balogh Ibolya, a Védelmi Bizottság elnöke - a tervezett gyakorlat személyes vezetője - ismertette a nyilvánossággal. Helyettese, s egyben a gyakorlat fő irányítója: Szentes László, a Védelmi Bizottság titkára; a gyakorlati feladatok vezetője Fülep Zoltán tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szeptember 1-jével kinevezett új igazgatója.

A helyi feladatok irányítója Méhes Lajosné, Alap település polgármestere A gyakorlat egy feltételezett, a Paksi Atomerőmű Zrt-ben bekövetkezett nukleáris baleset eseményeit kezeli. A feltételezett baleseti helyzet megköveteli Alapon a lakosság riasztását, a Megyei Védelmi Bizottság, a helyi védelmi bizottságok és a települések védekezésbe bevont szervezeteinek aktivizálását, készenlétbe helyezését.

Image
.

Alap településen a kialakult, vagyis modellezett helyzet miatt végre kell hajtani a jódprofilaxis feladatát, közérthetően: jódtabellákat osztanak ki a szakemberek, továbbá az elzárkózás, a szervezett kitelepítés és befogadás feladatait hajtják végre. A konkrét baleseti helyzetet és a gyakorlat okmányait a gyakorlat előkészítése során a törzs dolgozza ki.

A gyakorlat napján a jelentések, döntések rövid ismertetésére és a tervezett feladatok végrehajtására kerül sor. A gyakorlat lebonyolításának elsődleges szempontja, a feltételezett balesetet követően, a feladatok valósághű leképezése. E gondolatnak megfelelően, lokálisan ugyan, de minden szóba jöhető feladatot részben vagy egészben gyakoroltatni fognak.

A végrehajtandó feladatok közül néhány példa:

- Alap településen a Hörmann-Rema lakossági riasztó-tájékoztató eszközökön, a lakosságot riasztják-tájékoztatják. Sor kerül a jódtabletták kiosztására a háziorvosok, az egészségügyi szakszemélyzet és a polgári védelmi szervezetek bevonásával. Elrendelik Alap település elzárkóztatását, amit az alapi általános iskola felső tagozatának bevonásával szemléltetnek. Ezt követi a kimenekítés, vagyis a település elhagyása, Volán-buszokkal.

- A Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság labor gépkocsija, a katasztrófavédelmi igazgatóság Vegyvédelmi Felderítő csoportja, a MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj felderítő eszközei menetvonal-felderítést hajtanak végre.

- Megtörténik a kimenekítést végrehajtó Volán-buszok és kitelepítettek mentesítése Sárbogárd vásártéren berendezett mentesítő helyen a Magyar Honvédség legmodernebb eszközeivel.

- A befogadó településen, Rétimajorban - kialakítjuk a befogadó állomást, majd elsődleges orvosi vizsgálatokra kerül sor, megszervezik az elhelyezést, és természetesen az étkezést is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >