Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
A kormány padlóra küldi az egészségügyet Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. szeptember 09.

Image"A kormánynak azonnal változtatnia kell a jelenlegi egészségügyi finanszírozási módon, mert azzal a csőd szélére került az ágazat." - jelentette ki Mikola István szerdai sajtótájékoztatóján. A Fidesz szakpolitikusa az egészségügyi bizottság mai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján beszámolt az egyik legfontosabb várható témájáról: az egészségügyi finanszírozás módjáról.

 

Idén januárban ugyanis a kormány megszüntette a teljesítményvolumen-korlátot, s helyette vegyes finanszírozási rendszert vezetett be - számolt be a változásról a képviselő. Ennek a rendszernek az a lényege, hogy az állam 70 százalékban garantálja az intézmények bevételét, a fennmaradó 30 százalékot azonban a "termelés" függvényében kapja meg az intézmény.

Ez végeredményben annyit jelent - fejtette ki Mikola István -, hogy minél többet "termel" egy intézmény, azaz minél több beteget vizsgál meg és lát el, betegenként annál kevesebb támogatást kap. Ez tarthatatlan helyzetet eredményezett mind a fekvő-, mind pedig a járóbeteg ellátásban - szögezte le a fideszes honatya.

 

Image
Fotó: Fidesz

Ma több egészségügyi szervezet is arról tárgyal a miniszterelnökkel, hogy csőd szélén az ágazat, és azonnali beavatkozásra van szükség - mondta Mikola István, hozzátéve: a Fidesz pedig azt várja el a kormányzattól, hogy ismerje el, politikájával tönkretette az egészségügyet. El kell törölni a jelenlegi hibás finanszírozási rendszert, s helyette bázisfinanszírozást kell bevezetni, melynek lényege: egy adott bázisidőszakra (ideálisan egy-egye évre) előre ki kell számítani, hogy mekkora összeget fog kapni egy intézmény - ismertette a képviselő.

Kijelentette: úgy nem lehet egy kórházat működtetni, hogy év közben folyamatosan változnak a feltételek és a bevételek összegei. Biztonság, fejlődés, stabilitás - a kormány a költségvetés-tervezetében erre a három dologra kívánja alapozni egészségügy-politikáját a jövő évben. A Fidesz számon fogja kérni ezek érvényesülését - szögezte le Mikola István.

Itt az ideje a tartalékok felszabadításának, hogy az intézmények levegőhöz tudjanak jutni mindaddig, míg életbe nem lép egy új finanszírozási rendszer - zárta sajtótájékoztatóját a politikus.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >