Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Megszólaltak a szirénák
Megszólaltak a szirénák Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2009. szeptember 17.

ImageNyolc Fejér megyei település található a paksi atomerőmű 30 km-es, úgynevezett sürgős óvintézkedési zónájában található. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság a héten Alapon tartott átfogó gyakorlatán egy esetleges nukleáris baleset bekövetkezésekor szükséges teendőket, intézkedéseket próbálták el. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy ezen ismeretek éles felhasználására soha ne kerüljön sor, és a paksi erőmű kiemelten biztonságos - de azt sem lehet megengedni, hogy a - szerencsére nagyon valószínűtlen - baleset felkészületlenül érje a polgárokat. a védelmükre hivatott szerveket.

 

A gyakorlatot dr. Balogh Ibolya, a Védelmi Bizottság elnöke személyesen vezette; helyettese, s egyben a gyakorlat fő irányítója Szentes László, a megyei védelmi bizottságunk titkára volt, a gyakorlati feladatok vezetője Fülep Zoltán tűzoltó alezredes a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szeptember 1-jével kinevezett, új igazgatója.

 

Image
.

A helyi feladatokat Méhes Lajosné, Alap település polgármestere irányította. Egy tizenkét órás folyamatot modelleztek. A baleset bejelentése, az érintett településen élők értesítése után jódtablettákat osztottak. (A jód növeli a szervezet atomsugárzás elleni védelmét.) Ezzel egyidőben megkezdték a haszonállatok és takarmányuk fedett helyre menekítését, az emberek kimenekítését.

 

Image
.

A menekítést - érthetően - ezúttal csak egy kisebb csoporton próbálták el, az általános iskola tanulói öltöztek be a kiosztott védőruhákba, és szálltak fel az őket Sárbogárdra majd Rétimajorba szállító autóbuszra. Előbbi helyen a technikai mentesítést végezték el a honvédség vegyvédelmi egységei, utóbbi helyen pedig az átmeneti befogadó állomást rendezték be.

 

Image
.

A Védelmi Bizottság elnöke, dr. Balogh Ibolya összefoglalójában sikeresként értékelte a gyakorlatot, igazolást nyert - mondta - hogy a védelmi igazgatás valamennyi szintje felkészült, feladatait - az emberi életek és a vagyontárgyak védelmét - egy esetleges veszélyhelyzetben is képes maradéktalanul ellátni .

 
< Előző   Következő >